Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • HOT PIOTR

Witam wszystkich!!

Szukam ciekawego tematu na dokument. Temat musi być związany z warszawą, może to być niezwykłe miejsce, osoba, jakaś ilustracja miasta. Może macie jakieś pomysły? Zaobserwowaliście zjawiska albo znacie miejsca, które warto udokumentować? Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie!

Albo po prostu- o czym chcielibyście by opowiedział film, który opowiada o stolicy? Piszcie w wątku albo na priv, będę wdzięczna.

pozdrawiam

Ania
  • ♥Patiღ

Nie żebym się czepiała ale właściwie tak: Warszawą a nie warszawą.
  • HOT PIOTR

To się czepiasz czy nie, bo nie jest to jasne do końca.
  • Magda

Pati ma rację. Jeśli chcesz na poważnie zrobić dokument o Warszawie, to uszanuj to miasto i pisz nazwę z wielkiej litery...
  • Pafnucy

Hmmm...
    Ja z przyjemnością obejrzałbym film o podziemiach Warszawy. Moim skromnym zdaniem, to jest prawdziwe serce miasta. Tutaj faktycznie tętni życie, a persony można tam spotkać nader ciekawe :D
    Podziemia każdego miasta, to prawdziwy tygiel, który jest miastem w pigułce...
  • ♥Patiღ

Oczywiście, że wytknęłam błąd.
    Natomiast jeśli chodzi o dokument o Warszawie strasznie trudno będzie takowy nakręcić.
    Bo jaka jest Warszawa?
    Różnorodna i trudno nakręcić film, który oddawałby jej styl. Każda dzielnica, ba ulica to czasem zupełnie inni ludzie, życie.
    Przykład okolice Alej Jerozolimskich tu tętni życie wieżowców, starych kamienic niekiedy przypominających swoim wyglądem Pragę a czasem Warszawę XIX wieku + architektura socjalistyczna.
    Każdy mieszkaniec też inaczej postrzega to miasto.
    Życzę powodzenia w tej próbie i mam nadzieję, że wyjdziesz z niej zwycięsko.
  • Zdzislaw

Chcesz nakrecic dokument o Warszawie, ktory w mniejszy lub wiekszy sposob odniesie rozglos, i bedziesz bazowac na czyims pomysle? Powodzenia.
  • gmyz

>♥Patiღ napisała:
    >Oczywiście, że wytknęłam błąd.
    >Natomiast jeśli chodzi o dokument o Warszawie strasznie
    >trudno będzie takowy nakręcić.
    >Bo jaka jest Warszawa?
    >Różnorodna i trudno nakręcić film, który oddawałby jej
    >styl. Każda dzielnica, ba ulica to czasem zupełnie inni
    >ludzie, życie.
    >Przykład okolice Alej Jerozolimskich tu tętni życie
    >wieżowców, starych kamienic niekiedy przypominających
    >swoim wyglądem Pragę a czasem Warszawę XIX wieku +
    >architektura socjalistyczna.
    >Każdy mieszkaniec też inaczej postrzega to miasto.
    >Życzę powodzenia w tej próbie i mam nadzieję, że
    >wyjdziesz z niej zwycięsko.
    >

Myślę, że Warszawa nie jest wyjątkiem. Mimo, że dla nas jest ważna i wyjątkowa, każde duże miasto jest różnorodne i w wielu miastach obok wieżowców stoją stare kamienice itp. Ta cecha nie jest jakaś szczególnie orginalna.

Dokument o mieście jest trudnym wyzwaniem. Wiadomo, żaden film nie wyczerpie tematu miasta. Ale ważne jest chyba uchwycenie czegoś magicznego, odkrycie czegoś nowego.
  • ♥Patiღ

Ale w żadnym mieście nie jest to tak nasilone jak w Warszawie nie sądzisz?
  • HOT PIOTR

Nazwę miasta będę pisać jak mi się podoba bo to kwestia wielkości znaczka i ilości widniejących na ekranie pikseli, na tyle niepoważna, że o niczym nie przesądzająca i ludzie- wyluzujcie.

Jeżeli chodzi o bazowanie pomysłach innych ludzi to jest to w zupełności normalne, reżyser nie musi sobie sam pisać scenariusza, żeby film kręcić bo reżyseria nie polega na ekranizowaniu tylko swoich tekstów i pomysłów. To chyba całkiem oczywiste.

Jeżeli chodzi o trudności związane z obrazowaniem za pomocą filmu tematu miasta to nie wydaje mi się on trudniejszy niż nakręcenie portretu jakiegokolwiek człowieka. A jest to najpowszechniejszy temat dokumentów. Człowiek/miasto to mikrokosmosy a każdy film jest dokumentalny jest dużą generalizacją. Nigdy się tematu nie wyczerpie do końca. Bo gdzie niby jest ten koniec i początek?
  • ♥Patiღ

aniu zmień literę w swoim nicku skoro to kwestia wielkości znaczka
  • Zdzislaw

>Jeżeli chodzi o bazowanie pomysłach innych ludzi to jest
    >to w zupełności normalne, reżyser nie musi sobie sam
    >pisać scenariusza, żeby film kręcić bo reżyseria nie
    >polega na ekranizowaniu tylko swoich tekstów i pomysłów.
    >To chyba całkiem oczywiste.

Chodzi o to, ze Ty w ogole nie masz pomyslu.

• HOT PIOTR

To, że się pytam nie znaczy, że nie mam.

To, że mam nick A nie znaczy, że jestem przywiązana do A i nie mogę być a.

Po co się ograniczać? I po co bazować tylko na swoich doświadczeniach i nie rozmawiać z ludźmi na temat rzeczywistości ich otaczającej? I nie czerpać z tego?
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)