Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kRupka

>Majki napisał
    >Ej a kojarzycie kolesia ktory przemieszcza sie w krotkich
    >spodenkach i niebieskiej koszulce ? snieg pada a ten nic
    >sobie z tego nie robi...
    >pare razy go w autobusie widzialem
    >i raz w metrze

a to albo w warszawskich "perełkach" albo tu :)
  • Body

>kRupka napisała:
    >O herbie: Niedźwiedź zaś stanowi nawiązanie do fabryki
    >"Ursus", co po łacinie znaczy niedźwiedź, który miał
    >być symbolem potęgi i siły produktów fabryki
    >I tylko teraz zagadka, kogo na myśli mieli ojcowie
    >założyciele: Ursusa bo silny jak niedźwiedź, czy samego
    >niedźwiedzia :)

Dlatego też osiedle w Ursusie nazywa się Niedźwiadek :)
  • Bartosz

Wkrecilem sie w ten watek i mam kolejne 3 zagadki :)
    1) Czy wiecie gdzie znajduje sie i skad czerpie swoja nazwe osiedle Piekielko?
    2) Czy znacie pochodzenie nazwy Goclaw i czy wiecie w jakim innym polskim miescie znajduje sie osiedle o tej samej nazwie?
    3) Moze ktos zna pochodzenie nazw Imielin i Kabaty?
  • kRupka

1) na Białołęce, jadąc Modlińską przed Tarchominem a ec Żerań. A nazwa nie od karczmy jakiejś?
    to wiem, a resztę musiałabym wyguglać
  • Anonim

1) Chyba kiedyś wykonywano tam kary śmierci...
  • Anonim

2)Gocław jest także w Szczecinie,ale skąd nazwa....??
  • Bartosz

M.M > Zgadza sie - Szczecin. Co do nazwy, to pamietam jak z okazji obchodow 400 lecia stolecznosci Wwy byla mapka z historia Warszawy. Wies Goslaw byla tam zaznaczona jako starsza, niz Warszawa... Natomiast co do genezy nazwy, przyznam sie, ze slyszalem jeszcze o innym okresleniu Goclawia, a mianowicie Gościesław. To sie troche kloci z Goslawiem, o ktorym wiem z wczesniej wspomnianych map. Pochodzenie nazwy Goscieslaw jednak latwiej jest mi wytlumaczyc, chociaz nie sa to pewne informacje.
  • Bartosz

Miejsce sie zgadza, niestety genezy nazwy nie znam, slyszalem tylko te wersje z karczma, ale to wydaje mi sie malo prawdopodobne. Przyznam jednak, ze ta nazwa zawsze mnie ciekawila :D
  • frycu

>kRupka napisała:
    >>Majki napisał
    >>Ej a kojarzycie kolesia ktory przemieszcza sie w krotkich
    >>spodenkach i niebieskiej koszulce ? snieg pada a ten nic
    >>sobie z tego nie robi...
    >>pare razy go w autobusie widzialem
    >>i raz w metrze
    >
    >a to albo w warszawskich "perełkach" albo tu :)

ten koleś to Daniel K.( nazwiska nie bede pisał) mieszkaniec mojego osiedla swojego czasu bogaty młody chłopak który był współwłaścicielem jednej z wiekszych agencji ochroniarskiej w kraju nikt nie wie co mu sie stało ze tak mu odwaliło ? natomiast kto kojarzy króla ze starego miasta małego staruszka nabijającego sie z przechodniów ?
  • Anonim

A ja mam pytanko, może ktoś wie:) Czy Nowa Kreślarnia vel Gmach Wydziału transportu jest budynkiem przedwojennym?? Tak w sumie trochę tam chodzę, gdzieś słyszałem że jest z 1924, zresztą taki i ma napis przy wejściu...
  • wojtek galeński

jak ma taki napis to jest. cały zespół budynków politechniki jest z początku 20 wieku
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)