Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • tomskrzat

Ostatnio z grupką zapaleńców rowerowych byłem na bardzo fajnym wypadzie gdzie zwiedzaliśmy uliczki, na których oświetlenie stanowią oryginalne zabytkowe latarnie gazowe...

Jednocześnie są one "urządzone" w stylu odpowiadającym czasom, w jakich powstały.

Jakie znacie ulice, gdzie są takie atrakcje?
  • Anonim

Agrykola
  • ♥Patiღ

ul. Płatnicza
  • SenDlock

Warszawa (obecnie czynnych około 150-180 latarni gazowych):

* Śródmieście: wzdłuż ulicy Agrykola (oświetlona w całości instalacją gazową)
    * Śródmieście: przy skrzyżowaniu alei Szucha 9 i ul. Emila Zoli (3 sprawne lampy)
    * Bielany (kilkadziesiąt lamp) – rejon placu Konfederacji, ul. Płatnicza, Granowska, Szaflarska, Cegłowska
    * Śródmieście: Powiśle – przed dawną gazownią przy Ludnej – 1 szt. gazowa (pozostałe przerobione na elektryczne), także ul. Jezierskiego
    * Śródmieście: Nowe Miasto – przy figurze NMP, Kościół Nawiedzenia NMP w Warszawie, 2 szt.[3]
    * Mokotów: Sadyba – ul. Orężna, Kąkolewska, Godebskiego i Jodłowa
    * Śródmieście: – ul. Srebrna, przed Muzeum Woli – 2 sztuki

Wikipedia.pl :)
  • Basstard

>♥Patiღ napisała:
    >ul. Płatnicza

O tak, jest niezwykle urokliwa :-)
  • Anonim

>♥Patiღ napisała:
    >ul. Płatnicza

+ Cegłowska

• FOTOmichao

W BRLN'ie na jednej ulicy jest 180 takowych i kazda jest inna i reprezentuje inny kraj (Tiergarten).
    Dobrze, że i u nas coś takiego jest.

Całkowicie inne światło, zgodzicie się ze mną?:D
  • Generał Ferreira

Światło, światłem, a jaki klimat jak widzisz gościa chodzącego od lampy do lampy z kijem, zapalającego kolejno każdą z nich;)
  • Monika

A o której ma to miejsce?
  • tomskrzat

No właśnie... dobre pytanie

Mnie zaciekawiło o której są wygaszane
  • cons

Wygaszane są różnie, często ok godziny 6 rano (latem) jeszcze się palą. A zapalane są pod wieczór, ale przed zachodem Słońca. Przynajmniej te na ul. Płatniczej. Podejrzewam że na reszcie bielańskich ulic dzieje się to odpowiednio wcześniej, gdyż Płatnicza jest najdalej wysunięta na południe; )
  • Krash

Niegdyś cała ul.Jadowska i część Łomżyńskiej, niestety ostatnio zamontowali tam elektryczne latarnie, nie ma jak nowoczesność...
  • Gustav Eisenhardt

To co kolega napisał o Tiergarten w Berlinie to częściowo prawda. To nie jest ulica tylko fragment parku w którym znajduje się muzeum latarni gazowych. Stąd ich różnorodność. W samym Berlinie jest obecnie 43 tysiące czynnych latarni gazowych. Te w Warszawie są częsciowo zautomatyzowane tzn. zapalają się automatycznie a nie robi tego latarnik( wszystkie na Sadybie). Widać to gołym okiem bo dają dużo światła pozostałe tylko brzdżą a nie świecą.
  • Anonim

u mnie na Mokotowie takie stylowe latarnie są na Zawrat, ale nie wiem czy są gazowe. Kiedyś gazowe były na Goraszewskiej koło Jeziorka Czerniakowskiego. Nie wiem czy dalej tam są, bo już tam nie bywam.
  • ♥Patiღ

Miłą niespodzianką dla mnie jest przywrócenie latarni gazowych w Alejach Ujazdowskich na wysokości Łazienek :))
  • pan nikt

5 listopada, godz. 17:00
    Muzeum Historyczne Warszawy, Rynek Starego Miasta 42

spotkanie poświęcone rekonstrukcji latarni gazowych na Starym Mieście zorganizowane przez warszawski oddział Towarzystwa Opieki nad Zabytkami
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)