Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aneta

• Anonim

Proszę o co najmniej kilka zdań uzasadnienia, a nie tylko suchy link.

W ogóle chętnie podyskutuję na ten temat ale może wieczorem jakoś.
  • lamalia

Bo to miejsce zieleni? Wiem, padnie za chwilę "a co? innych parków w stolicy nie ma??" Są podobne miejsca,ale notorycznie są nam zabierane właśnie dlatego,że ktoś chce coś sobie pobudowac. Drugim powodem, bardziej prywatnym, jest to że robię tam treningi tańca z ogniem i nie wyobrażam sobie gdzieś indziej się przenosic (na polach mam luz bo jest pare miejsc bez drzew, więc nie stresuję się czy coś podpalę czy nie jak w innych parkach)
  • pan nikt

Bo nic nie będzie w stanie zrekompensować straconego parku. Czasy godnej architektury przeminęły i inwestor byłby w stanie postawić na tym miejscu jedynie Blichtr-Biurowiec AD 2010 albo płaską mieszkaniówkę, a tego naokoło mamy pod dostatkiem.
    Moim zdaniem szkoda tracić przychylny ludziom obszar.
  • senner

jak nie zaprotestujemy i nie powstrzymamy devedebili teraz to w 2010 to zieleń w mieście będziemy widywać tylko na kolejnych wizualizacjach osiedli-sypialni
  • Anonim

>senner napisał
    >jak nie zaprotestujemy i nie powstrzymamy devedebili teraz
    >to w 2010 to zieleń w mieście będziemy widywać tylko na
    >kolejnych wizualizacjach osiedli-sypialni

generalnie nie obwinialbym o wszystko devedebili - w koncu KTOS im ten grunt sprzedał, a ze chca na tym zarobic kase to normalne - taka ich praca, w sentymenty sie nie bawia...dziwi mnie tylko ze przy obecnych trendach ekologicznych miejskie parki wciąż mogą stać się obiektem handlu.
    niewyobrażam sobie business parku na środku pól mokotowskich, albo strzezonego osiedla, odgrodzonego od reszty pól wysokim ogrodzeniem i budką strażniczą, feee
  • lamalia

Ha ale to nie koniec.
    Radni naszej kochanej stolicy nie chcą oddac tego terenu i zapowiedzieli walkę.
    Oby chociaż raz coś się udało tej naszej polskiej biurokracji...
  • Anonim

Ja tak do końca nie mam zdecydowanego zdania w tej sprawie. Dlaczego? Czy jestem jakimś betonowym lobbystą deweloperów? Wręcz przeciwnie - uważam, że Warszawa powinna być zielona, a Pole Mokotowskie to miejsce wyjątkowe i choć stopniowo zabudowywane, to jednak utrzymujące charakter "płuc Śródmieścia, Ochoty i Mokotowa". Ale też nie rzucałbym się histerycznie do podpisywania tego rodzaju apeli ("tego rodzaju" = przeciwko jakiejkolwiek zabudowie/porządkowaniu Pola Mokotowskiego). Z kilku powodów:

1. Nie sposób nie zauważyć, że spora część obecnego obszaru Pola Mokotowskiego jest zagospodarowana w sposób nie-parkowy. Od kompleksu Stadionu Gwardii począwszy, poprzez bazę MPO, Bibliotekę Narodową, działki, poprzez paskudne baraczki przy Batorego, GUS, UP, ONZ, stacje wentylacyjne Metra itd. Jeśli chodzi o inwestycje na tych terenach (oczywiście tam, gdzie jest to możliwe - nie postuluję wyburzenia BN, czy Urzędu Patentowego;)) - jestem jak najbardziej za. Zbudowanie czegoś na przykład na terenach bazy MPO, przy Bibliotece Narodowej, mogłoby mieć sens. Analogicznie - rewitalizacja i zabudowa obszarów Gwardii. Oczywiście nie w postaci "Parku Światła" z ogromnymi wieżowcami, bo to trochę absurdalny pomysł "wbijania gwoździa" także w jeden z klinów napowietrzających. Ale z kilkupiętrową, harmonijnie skomponowaną z klimatem parku zabudową? Dlaczego nie? A już zastąpienie koszmarnych pawilonów przy Batorego CZYMKOLWIEK o lepszej architekturze jest moim marzeniem od lat.

2. Nie wgłębiałem się dokładnie w sprawę dewelopera, który chce coś tam robić na rogu Batorego. Jak czytałem w "Stołecznej" bodajże, gość nieźle umoczył, kupując obszar o charakterze parku, na którym nie ma szans na zbudowanie czegokolwiek na razie. Gdyby nawet jednak na zakręcie Batorego powstał jakiś budynek, to naprawdę nie wpływałoby to na charakter Pola Mokotowskiego bardziej niż wspominane już przeze mnie kilkakrotnie koszmarki-baraczki przy Batorego, które znikają kiedy tylko zieleń zrobi się gęstsza.

3. W sumie koncepcja zabudowy Pola, które przestało pełnić funkcję poligonu i lotniska, nie jest wcale nowa, prezydent Starzyński miał dość konkretne plany co do tego obszaru. Dlatego trochę bawi mnie panika i zbulwersowanie "nowymi pomysłami" poszatkowania Pola pod zabudowę. Od 70 lat z okładem się to planuje. Co najmniej od momentu otwarcia lotniska na Okęciu; )

I podsumowując, jeszcze raz: chcę, aby Pole Mokotowskie pozostało parkiem o swoim własnym, niepowtarzalnym charakterze. Bardzo lubię to miejsce, spędziłem tam sporo miłych chwil, codziennie zahaczam o zachodnie obrzeże, jadąc na rowerze do pracy itd. itp. Ale apeluję o jakiś elementarny rozsądek i realną ocenę sytuacji. Łatwo podnosić krzyk i apelować o to, czy tamto, to takie nośne przecież. Tylko nie zawsze te apele są w 100% zasadne i sensowne.

Szczególnie, że kiedy zabudowywano południową część obszaru zielonego, między Rostafińskich a Wyględowem, nie było (o ile mnie pamięć nie myli) masowych protestów, łańcuchów i transparentów. A teraz stoi tam cały szereg szklanych biurowców. Dziwne.

Dziękuję za uwagę :)
  • Aneta

Nie rozumiem po co miałabym uzasadniać? Nie każę Ci tego podpisywać, tylko wrzuciłam linka. Twoja sprawa co z tym zrobisz. Ja jestem przeciwna zabudowywaniu jakichkolwiek obszarów zieleni w Warszawie, bo jest ich mało, o wiele za mało. A jeśli mój podpis może w tym pomóc to super.
  • lamalia

Widziałam projekty zabudowy Pól Mokotowskich i z parku to tam nic nie zostanie, oprócz kilku drzewek wokół wielgachnych szklanych budynków. Jak tak ma wyglądac zabudowa parku z pozostawieniem miejsc zielonych by nadal to był park to dziękuję za taką zabudowę...
  • Anonim

>Aneta napisała:
    >Nie rozumiem po co miałabym uzasadniać? (...) tylko wrzuciłam linka.

Właśnie dlatego poprosiłem o trochę więcej niż tylko suchy link. Grono "Warszawa Nieznana" to rodzaj forum dyskusyjnego, więc dyskutujmy, a nie tylko przerzucajmy się linkami. Jak Ci się nie chce rozmawiać to na zdrowie, nikt Cię nie zmusza, ale wówczas daruj też sobie samo wrzucanie linków, jeśli tylko to Cię interesuje zamiast ewentualnej opinii i dyskusji.

Ja mam na ten temat zdanie takie jak napisałem wyżej.
  • Anonim

>lamalia napisała:
    >Widziałam projekty zabudowy Pól Mokotowskich

Pola Mokotowskiego.

> i z parku to
    >tam nic nie zostanie, oprócz kilku drzewek wokół
    >wielgachnych szklanych budynków. Jak tak ma wyglądac
    >zabudowa parku z pozostawieniem miejsc zielonych by nadal to
    >był park to dziękuję za taką zabudowę...

Ja nie widziałem takiego projektu, na którym byłoby "kilka drzewek wokół wielgachnych szklanych budynków". Chyba, że masz na myśli ten nieszczęsny "Park Światła", ale o ile się nie mylę, koncepcja dotyczy wyłącznie zabudowy terenów Skry.
  • Anonim

>Tapir napisał
    > Gwardii (cośtam)

O Skrę mi chodziło oczywiście, przepraszam za dezinformację;)
  • Anonim

I dla skierowania tematu na bardziej "dyskusyjne" tory pozwoliłem sobie zmienić nazwę tego tematu.
  • lamalia

Poszukaj a znajdziesz. Plan zabudowy POLA Mokotowskiego jest ogólnie dostępny, a linku nie wrzucę bo to nie linkownia :)
  • Aneta

Hmm na zdrowy rozum jak ktoś kliknie na linka to ma tekst na ten temat? Więc co miałam pisać? Nie apeluję o podpisy tylko daję kwestię do przemyślenia, jak ktoś chce to się wypowie. Moje zdanie jest tu tak na prawdę zbędne, ponieważ nie należałam do tego grona. Po co wrzuciłam tego linka? Bo na pewno są ludzie, których ten temat zainteresuje. I nie wiem po co to Twoje oburzenie? Dałam Ci temat do dyskusji, ciesz się. A ja znikam z tego forum, bo jaki sens się kłócić? I o co tak właściwie?
  • sofik

>lamalia napisała:
    >Poszukaj a znajdziesz. Plan zabudowy POLA Mokotowskiego jest
    >ogólnie dostępny, a linku nie wrzucę bo to nie linkownia
    >:)

masz na mysli ten ?

http://dariuszbartoszewicz.blox.pl/...
  • lamalia

Nie, to nie ten plan
    Wiesz Aneta zostań, bo może zahamujesz przerost formy nad treścią; )
  • Anonim

>Aneta napisała:
    >A ja znikam z tego forum

Czyli rozumiem, że zapisałaś się na "Warszawę Nieznaną" tylko po to, żeby przyspamować linkiem (niezależnie od dobrych intencji) i nie jesteś tak naprawdę zainteresowana tematyką, którą tu poruszamy? W takim razie chyba nikt tu po Tobie płakać nie będzie.
  • Anonim

>lamalia napisała:
    >Nie, to nie ten plan

To może jednak się podziel tym, który masz na myśli.
    Bo AFAIK to jest co najmniej kilka planów - plan zagospodarowania, którego Ratusz jeszcze nie przyjął, a także plany poszczególnych deweloperów, dotyczące konkretnych fragmentów Pola. Oraz różniste projekty - lepsze i gorsze.
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)