Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

To i ja się dołączę do opowiadania legend. Znam jedną związaną z moim liceum na Świętokrzyskiej 1. Jeszcze przed wojną na miejscu wybudowania szkoły stał cmentarz prawosławny a na nim był ponoć pochowany car Rosji Wasyl Szujski obalony przez Polaków podczas "dymitriad". Mówiło się, że w szkole straszy :-).
    P.S. Prawdą jest natomiast, że przez chwilę był pomysł zburzenia sali gimnastycznej i odkopania grobów
  • Anonim

Rzeczywiście. Na cześć zmarłego cara król Zygmunt III kazał wybudować mauzoleum. Dokładnie w tym miejscu stanął później Pałac Staszica.
  • Darek Czubacki

Byla taka cola... z 3% narkotykow ?
  • yfw.fotolog.pl

"Legendę tę opowiadają często warszawscy przewodnicy oprowadzający wycieczki po Starym Mieście:

Dawno dawno temu przypłynęły z Atlantyku na Bałtyk dwie siostry – syreny; piękne kobiety z rybimi ogonami, zamieszkujące w głębinach mórz. Jedna z nich upodobała sobie skały w cieśninach duńskich i do tej pory możemy ją zobaczyć siedzącą na skale u wejścia do portu w Kopenhadze.

Druga dopłynęła aż do wielkiego nadmorskiego portu Gdańsk, a potem Wisłą popłynęła w górę jej biegu. Według legendy u podnóża dzisiejszego Starego Miasta, mniej więcej w miejscu gdzie obecnie znajduje się jej pomnik, wyszła z wody na piaszczysty brzeg, aby odpocząć, a że miejsce się jej spodobało, postanowiła tu zostać. Rychło rybacy zauważyli, że ktoś podczas ich połowu wzburza fale Wisły, plącze sieci i wypuszcza ryby z więcierzy. Ponieważ jednak syrena oczarowywała ich swym pięknym śpiewem, nic jej nie zrobili.

Pewnego razu bogaty kupiec zobaczył syrenę i usłyszał jej piękny śpiew. Szybko przeliczył, ile zarobi, jeżeli uwięzi syrenę i będzie ją pokazywać na jarmarkach. Podstępem ujął syrenę i uwięził ją w drewnianej szopie, bez dostępu do wody. Skargi syreny usłyszał młody parobek, syn rybaka, i z pomocą przyjaciół w nocy uwolnił ją. Syrena z wdzięczności za to, że mieszkańcy stanęli w jej obronie obiecała im, że w razie potrzeby oni też mogą liczyć na jej pomoc. Z tego właśnie powodu Warszawska Syrena jest uzbrojona – ma miecz i tarczę dla obrony tego miasta."

z wikipedii. też swoim turystom wciskałem ten kit; ) pozdro.
  • Marcin Sumera

Pierwszy raz słyszę tę historię. Coś mi się zdaje, że powstała w XX lub XXI wieku.
    Znasz może inne źródła, które o niej mówią?
    P.S.
    Historia jednak całkiem zgrabna;)
    Jeśli jednak to ja się mylę, to nie mieszajcie mnie z błotem...:)
    PZDR
  • ruda zołza :)

>Emilia napisała:

>
    >Marzy mi się wycieczka po warszawie szlakiem legend...

dawno, dawno temu, bodajże w pierwszej czy drugiej klasie szkoły podstawowej byłam na takiej właśnie wycieczce - "śladami warszawskich legend".
    zbyt wiele nie pamiętam :D

jedyne co na stałe zapisało mi się w głowie, to złota kaczka na Tamce, w podziemiach pałacu Ostrogskich.
    przewodniczka, opowiadająca tę legendę pokazywała nawet maleńkie, okrągłe okienko w murze, przez które rzekomo chłopiec dostał się do środka. okienko było maleńkie, ale chłopiec był tak chudziutki, że prześlizgnął się bez problemu.
    potem to okienko zamurowano (co widać do dziś) żeby już nikt nie próbował się tam dostać.
    do dziś uśmiecham się, kiedy tamtędy przechodzę i widzę to okienko :)

a z takich legend - nie legend - dawno temu ktoś mi opowiadał, że jakaś legenda/ slogan głosi, iż warszawiacy potrafią zrobić wszystko, nawet pałac obrócić o 90stopni.
    strasznie mnie to bawiło- do czasu

na studiach, na zajęciach prowadzonych przez pewnego szalonego warsawianistę, dowiedziałam się, że to nie legenda, tylko fakt :)
    w roku 1970 obrócono o 78stopni Pałac Lubomirskich, żeby się lepiej wkomponowywał w oś saską; )
    do tego czasu pałac stał jakby w poprzek do ulicy Marszałkowskiej, od tamtej pory stoi równolegle :)
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)