- 1
- 2
-
Λευτέρης יעקב
Przy okazji dyskusji nt. Ronda - czy przejscia podziemne mialyby wtedy takze definitywnie zniknac? Ja bym chcial wrecz odwrotnie, tzn. aby wreszcie powstal jeden ciag od Marszalkowskiej do Chalubinskiego, bez potrzeby wychodzenia na powierzchnie. Zawsze mnie takie mysli podczas zimy nachodza. :-)
Ale... Ciekawi mnie takze taki podziemny swiat, nieraz z zupelnie innym klimatem (a przynajmniej wystrojem) niz na powierzchni. Niektore miasta na swiecie maja niemal cale "dzielnice" ukryte pod podloga. Czy to dobrze czy zle? Co czuja ludzie pracujacy dzien w dzien bez slonecznego swiatla? Co czuja ci przechodzacy dolem tylko przez chwile, kiedy speisza sie aby zlapac metro? Podzielcie sie wrazeniami. :-) -
Bartek
Ja UWIELBIAM takie podziemne systemy. W kopenhadze byłem w takim małym labiryncie bo na -3 było metro, na -4 kolejka miejska, a dookoła jeszcze mnóstwo innych odnóg.
Jak byłem mały uwielbiałem myśleć,że szlajam się po podziemiach dworca i przerażałem tym mamę:D -
borg
Z tą pracą w podziemiach to trochę dziwnie jest, wiem, bo pracowałem przez pół roku w kafejce internetowej w podziemiach.
Zupełnie inaczej się odmierza czas, jak nie widać promieni dziennego światła. -
Kamil
Bardzo klimatyczne jest metro w Kijowie (które w ogóle klimatycznym miastem jest)- cholernie głębokie i ma olbrzymie węzły (może w Wawie też się dorobimy kolejnych linii..). Pomiędzy poszczególnymi liniami przechodzi się tam długaśnymi i labiryntowymi korytarzami- tak długimi, że za pierwszym razem myślałem, że mój ukraiński znajomy prowadzi mnie do celu - odległego - na piechotę, tyle że pod ziemią, a to tylko przesiadka była..
A na niektórych stacjach metra odbywają się regularnie spontaniczne potańcówki.. -
-
Anonim
Faktycznie, nie ma to jak podziemne miasta w większych miastach byłego ZSSR. Mieszkałem po kilka lat w Moskwie i Kijowie i muszę przyznać, że podziemną arcitekturę mają imponującą.
Warszawskie podziemia zupełnie mi się nie podobają. Totalnym bezguściem są przejścia podziemne przy Dworcu Centralnym, Zachodnim i Wschodnim. -
Anonim
Podziemne miasto... Paryż! Funkcjonuje na dwóch poziomach: naziemnym i "metrzanym". Ze względu na 17 (coś około) linii metra, cały usiany jest kanałami, przejściami, schowkami, itepe. Można pod ziemią spędzić cały dzień, wciąż idąc przejściami ze stację na stację! Jeden zasadniczy minus - zapach :P -
lemon
w Sydney nie ma metra. ale jest pociąg jeżdżący pod miastem. a podziemia są kilkupoziomowe. i na kilku poziomach ten pociąg jeździ. i pełno ruchomych schodów w różnych kierunkach. i ja się strasznie bałam, że się zgubię. i strasznie szaro i nieprzyjemnie tam jest. i nasze metro jest bardzo ładne w porównaniu z tamtym :) -
Anonim
Nie sądzę że można znaleźć coś bardziej obskurnego i cuchnącego od nowojorskiej sieci subway'ów :)
Również są tam wielopoziomowe stacje, podziemne pasaże handlowe i tasiemcowe korytarze, ale przy tym i szczury wielkości naszych kotów LOL
Ostatnimi laty zapanowała raczej moda na jednoszynową kolejkę napowietrzną ... Mnie osobiście również bardziej się to rozwiązanie podoba :)
Za najciekawsze uważam rozwiązanie w Los Angeles, gdzie połączono do kupy wszystkie trzy rozwiązania podziemna część metra do Hollywood i dalej, naziemna w częsci centralnej LA oraz napowietrzna w części południowo-zachodniej.
Przy tym każda ze stacji jest projektem innego plasyka - nie architekta ! - i każda ma swój niepowtarzalny styl i klimat ... -
Bartek
Ciekawe czy w naszych podziemiach mieszka gdzieś Zły, tak jak w filmie kontrollerzy?:) -
Ra
-
spieszmy sie kochac ludzi...
-
Anonim
w Paryżu jeszcze do tego jest masa podziemnych katakumb mniejwięcej XVI - wiecznych... jakieś fortyfikacje i inne systemy -
Anonim
hardcorowe jest metro w Moskwie :) oto kilka faktów:
-172 stacje
-65km. schodów ruchomych :D !!!
-dziennie ponad 9000 pociągów
-najgłębsza stacja znajduje sie ponad 80 metrów pod ziemią!!!
W Moskwie poza ogólnie znanym metrem istnieje także tajne metro o kryptonimie D-6 a od czasu publikacji w piśmie "Ogoniok" bardziej znane jako Metro-2, jest to system obsługujący 3 linie wyłącznie dla rządu!
LINIA 1:
Biblioteka im. Lenina-podziemne miasteczko pod osiedlem Ramieńki-Golicyno-2 (Centrum Koordynacji Lotów Kosmicznych Wojsk Kosmicznych).
LINIA 2:
KREML-RZĄDOWY PENSJONAT BOR
LINIA 3:
KREML- Łubianką(sztabem Obrony Przeciwlotniczej Moskiewskiego Okręgu Wojskowego na ul. Mjaśnickiej 33, stalinowskim bunkrem nieopodal „Czerwonych Wrot”_ do centralnego punktu dowodzenia obrony przeciwlotniczej zlokalizowanym w osiedlu wojskowym koło wsi Zarja w powiecie Bałaszychińskim.
LINIA4:
miała być najbardziej rozbudowana, ale nie wiadomo czy KGB podjęło decyzję o jej realizacji.
Istniały też 2 tunele drogowe:
Jeden łączył Ministerstwo Obrony przy ul. Mjaśnickiej 37 przez Kreml z daczą Stalina w Kuńcewie. Drugi kierował się do stacji metra Sokolniki.
Podobne systemy podziemnej ewakuacji istnieją też w Bukareszcie, Londynie, Pekinie, Phenianie i Waszyngtonie. -
Anonim
widziałem foty D-6.
fajne takie przerobione wagoniki metra od MetroWagonMasz'a całe zielone jakby wojskowe :) -
filip
-
Ninja
-
Ninja
-
Anonim
A u nas są ruiny praskiego metra, jakis bank ma tam skarbiec a ktos tam uzywa jednej stacji jako winnicy.
A u Wegrow w ogole mialo byc chore metro osobne dla prezydenta czy cos takiego :D a my sie z jedna linią męczymy już tyle lat... przykre -
Anonim
-
loge
trochę jest tutaj
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metro_...
kiedyś na jakimś forum poświeconym historii Warszawy trafiłem na ciekawe wypowiedzi i wspomnienia osób zatrudninych przy budowie praskiego odcinka metra - niestety nie pamiętam gdzie to było. poszperaj, może coś znajdziesz. generalnie mało jest o tym informacji (mało znalazłem). wiem tylko, że pozostałości tunelu w okolicach dworca kolejowego Warszawa Wileńska przez wiele lat były zalane wodą, przed przebudową dworca (zwiazaną z budową centrum handlowego) były spenetrowane przez nurków (gdzieś znalazłem też wspomnienia uczestników tej wyprawy, tylko oczywiście nie pamiętam już gdzie), a potem zasypane w celu zapewnienia stabilności nowej budowli - więc są już nie do odzyskania...
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne