-
edyska
A ja mam pytanie, czy znacie fajne miejsca na Pradze??:) Praga się bardzo zmienia moim zdaniem, odnowiona Ząbkowska całkiem fajnie wygląda, te kamieniczki z okiennicami, tu jest tyle ciekawych kamienic, które niestety zamiast odnowienia spotkała ruina w większości. A na Szmulkach powstała Fabryka Trzciny, ciekawe miejsce i wiele się w nim dzieje. No, restauracja "Szemrana" nie ma raczej dobrej sławy; ) Podobno na Pragę przenosi się wielu artystów, powstają galerie i pracownie, kiedyś tu być może będzie klimatyczna, artystyczna dzielnica Warszawy. Słyszałam też że sa szanse na pieniądze z Unii na odnowienie ulicy Brzeskiej, jako zabytkowej. Ale póki co nie polecam włóczenia się tam po zmroku :)
Jakie jeszcze znacie ciekawe zakątki praskie? -
Anonim
Anopol. stary Targówek - to co z niego pozostało po wybudowaniu osiedla, uliczki w okolicy Placu Szembeka... , stary Grochów, okolice Szwedzkiej, również nie specjalnie bezpieczne -
Grono.Net
Nie widzę powodów dla których by się nie włóczyć po zmroku. Osiem lat temu można było się bać, kiedy regularnie wysadzali lokalne sklepiki w powietrze, albo mordowali się pokątnie. Teraz jest cisza i spokój, drobne kradzieże, Stara Praga się cywilizuje...przynajmniej ta za czterech Śpiących....jak sytuacja wygląda na Stalowej, Inżynierskiej - nie wiem. Z tymi artystami to trochę wymyślanie, na białostockiej otworzono jedną galerię i od czasu do czasu zjeżdża się tam towarzystwo które chciałoby być bohemą, a nią nie jest. I hałasują po nocach :D. Ząbkowską faktycznie ładnie odnowili....ale jeżeli ktoś chce powiewu takiej prawdziwej Starej Pragi, to dalej Ząbkowską się idzie, później na Kawęczyńską i prawie pod Bazylikę, niedaleko szkoły muzycznej jest drewniany spróchniały dom, ma już ze 150 lat....może jeszcze tego nie wyburzyli. Obok była brama która była sensacją kiedy chodziłem tam do podstawówki, bo zastrzelili jakiegoś biedaka i dzieci się zleciały żeby pooglądać zwłoki. Poza tym fabryka wódek - Koneser organizuje ponoć jakieś zwiedzanie, i offowy teatr rozkręcają. Na ząbkowskiej polecam "Łysego Pingwina" - knajpa założona przez buddystę ze Szwecji :{ i bar mleczny - świetna sprawa. Jest też jedyny w Warszawie metalshop, tzw. dziupla, ale to już nie to co kiedyś - w sam raz dla zbuntowanych nastolatków; ) A jeżeli faktycznie są plany co do tej brzeskiej....należałoby najpierw eksmitować co bardziej agresywnych...niedawno odnowiono tam jeden dom, został od razu zdewastowany i zamalowany. Zresztą Brzeska żyje własnym życiem, to odrębne miasto, dzieci jeżdżą sobie na rowerze, mieszkańcy wychodzą całymi rodzinami pod bramę, w nocy przejdziesz spokojnie. W dzień niekoniecznie :) -
marta anna weronika
-
-
call me V
do art mapy pragi możesz jeszcze dopisac targową i 11 listopada.. a bar mleczny na zabkowskiej rzeczywiście wymiata. Poza tym fajnie wygląda brzeska z jednej strony zaczopowana przez carrefoura a z drugiej z potłuczonymi światłami w latarniach :|
jak pierwszy raz trafiłem na brzeską to jeden kolo spytał się przechodzac kto ma kase, a dzieciaki w bramie czy palimy skuna :|.. ale poza tym jest ok -
marta anna weronika
-
Grono.Net
Tak swoją drogą, to niedaleko, bo na Al. Solidarności, naprzeciwko tzw. "Miśków" jest świetna restauracja "Le Cedre" jeżeli ktoś lubi arabskie żarcie. Po prostu rewelacja, ale trzeba się wykosztować trochę. Hannibal w Carrefourze też nie jest zły, ale czasami to mięso takie...dziwne....a właśnie ten Carrefour zniszczył całe lokalne struktury menelskie, wcześniej był taki żółty obskurny budyneczek i stali bywalcy: Pan Stefan z Panem Wojtkiem, kiedy w domu się nudziło, zawsze można było wysłuchać filozoficznych dywagacji tych dwojga. Co ciekawe, zmieniali osobowość przy każdej nowej dyskusj, od milionerów z Ameryki, którzy zbankrutowali w Polsce (sic!) do profesorów w Sydney, zdegradowanych za rozbrojenie głowic nuklearnych w Sawieckim Sojuzie. I było więcej drzew...i te stragany z kradzionymi komórkami i ludziną zamiast wieprzowiny, to były czasy ! -
Lens czasem obejmuje
mieszkqam całe życię na pradze, co prawda nie tej najstarszej, ale podbno tej najniebezpiecznijszej- plac szembeka. U ważam, że jest ok tylmko nie ma tu nic ciekawego poza tym, ze raz eksplodowały 4 piętra w jednym bloku, nakręcono film cześć tereska na moim osiedlu i wycieczek żydowskich siedzących pod moim oknem dwa razy w roku (polecam wtedy odwiedzić moje osiedle, gdyż wygląda to naprawde super jak młodzi wylansowani żydzi z izraela siedza przed sklepem biedronak i budza ogólen poruszenie wśród miejscowej społeczności)
A co sadzicie o parku skaryszewskim? -
Grono.Net
tak tak....te wycieczki wylansowanych Żydów to pewnie z zacnego XLVII LO im. Wyspiańskiego na Międzyborskiej. -
Anonim
-
Lens czasem obejmuje
heheh oni są prawdziwi z izraela, nawet karnacje mają ciemniejszą i po polskiemu nie mówią :P to jest naprawdę ciekawe wydarzenie. polecam! -
Grono.Net
Bo ja wiem czy takie ciekawe, ja to mam od trzech lat, cztery razy w roku :| -
Anonim
Ja też ich miałem powyżej uszu na Brooklyn'ie :) Jedynie Wyspiańskiego mi szkoda - dobra szkoła była ...; ( -
Grono.Net
Ten profil funkcjonuje od dziesięciu lat, nie wiem od kiedy Żydów sprowadzają. Ale L.O. nadal trzyma poziom. -
Frywolny Jerzyk vs. Bleff
a teraz z innej beczki...zauwazylem, ze ostatnio mieszkancy warszawy ulegaja jakiejs zbiorowej panice odnosnie przesadnego braku bezpiecznstwa na pradze...to dziwne, zwlaszcza jak takie glosy pochodza od osob ktre nigdy tu nie byly(nie pije tu do nikogo z tego forum:)), nawet panie z galerii luksfera zapytane czy kawiarnia , ktora zamierzaja uruchomic od marca bedzie czynna dluzej niz do 19, uslyszalem, ,, w takim miejscu?", ale moze to chodzilo o teren fabryki.nie wiem sam... -
Grono.Net
Takie opinie mają swoje pozytywne strony, jeżeli co ambitniejszy delikwent chce się potargować na dzielnice i Cię np. okraść to dwa słowa "stara praga" zazwyczaj skutkują. No chyba że nie uwierzy :) -
Grono.Net
fakt faktem..
Zapytaj kogokolwiek o najniebezpieczniejsza dzielnice, odpowie Praga...
a przecz statystyki policyjne; >..wyraznie wskazuja na Sródmiescie :) -
Anonim
Myślę że to pozostałość swoistego "kodeksu honorowego" dawnych warszawsich wiarusów: Mój Dziadek często wspominał o "przygodach" jakie go spotykały w różnych miejscach gdy wracał do domu na bani...
Zawsze jednak podkreślał że to było na obcych rewirach - jak dobrnął do "swojej" okolicy słynącego z rozboju Targówka - żeby go nosiło od krawężnika do krawężnika - nic złego spotkać go nie mogło bo chłopaki z dzielnicy czuwali nad "swoimi" . Jeszcze w latach '80 podobny kodeks obowiązywał w mrocznych rewirach Brzeskiej i Ząbkowskiej - często bywałem u kumpla ktory ożenił się z dziewczyną stamtad - nigdy nic mnie złego nie spotkało, choć wracałem o róznych porach i często w stanie wskazującym. Czasem tylko slyszałem szept w bramie - to gość tego Z... spod trzynastki ... -
edyska
No dzięki, chyba muszę sie trochę powłóczyć po tej Pradze; )) Okazuje się że mało ją znam mimo że mieszkam pół życia na..niesławym Targówku. Jeszcze 7-8 lat temu to było jedne z najniebezpieczniejszych miejsc w stolicy, nie było dnia aby nie okradziono lub ukradziono jakiegoś samochodu, wychodziło się rano i nie wiadomo było co zastaniesz - autko bez kół i lusterek albo ktoś sobie pożyczył całe na przejażdzkę. W nocy czasami coś wybuchało, słychać było jakieś krzyki, policję na sygnale, dopiero niedawno zlikwidowano handlarzy narkotyków. To nie były nieuzasadnione opinie o tym miejscu, samam mogę poświadczyć. Od kilku lat jest spokój, jeździ sporo patroli policyjnych, na Targówek przyszła też cywilizacja. Na Szmulkach mieszkali kiedyś moi znajomi, mieli fajnych sąsiadów - albo właśnie wyszli albo aktualnie siedzieli :) Ale swoich faktycznie nie ruszali! Mieli kodeks honorowy, jak kogoś uznali za w porządku to nie było się czego bać. Z tym że moja koleżanka dostała prawie zawału gdy z bronią po klatkach biegali i zapukali do jej drzwi, bo szukali kogoś.
-
Frywolny Jerzyk vs. Bleff
szmulki to odmienna historia...ponadtto kiedys na pradze zylo sie jak w kascie, swoich sie nie ruszalo, teraz z chwila gdy sprowadzilo sie tu wielu nowych mieszkancow, a starzy powoli wymieraja jest jak w kazdym innym miejscu a co do targowka to mam znajoma, ktora sprowadzila sie tam jakies 3 lata temu, moze wiecej i prawda jest, ze targowek tez nie ma najlepszej opinii, ale wracam do historii,, moja znajoma powiedzila, ze mieszka na targowko, jakiejs babeczce z innego miasta, ktora mieszkala w wawie mniej wiecej 3 lata,na saskiej kepie, no i babeczka odpowiedzila- o targowek, tak to taka willowa dzielnica bogaczy.- powiedzial to bez sarkazmu:)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne