Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jasiek Wasilewski

Od dzieciństwa intrygowały mnie napisy na murach pisane przez artystę podpisującego się jako "Saturator". Pojawiały się one (chyba głównie mniej więcej w połowie lat 90') zwłaszcza na terenach Muranowa, ale kilka można też znaleźć na Mariensztacie, na Woli, w Śródmieściu.
    Wiem, że Saturator i jego specyficzny magiczny styl (podobno powstawało też coś w rodzaju vlepek) mają wielu fanów, których głównym zajęciem jest wyszukiwanie jego dzieł. Tak się złożyło, że kiedyś ze znajomymi przeszukaliśmy Warszawę i sfotografowaliśmy to, co udało się nam znaleźć. Część napisów została już zamalowana, o części wiemy, że kiedyś istniały, ale my ich nigdy nie zauważyliśmy, niektóre zniknęły wraz z odpadającym tynkiem etc. Dlatego postanowiłem założyć stronę, upamiętniającą w jakiś sposób twórczość Saturatora (i kilku innych twórców).
    Zapraszam na wuzetka.kotzcheshire.com.

Mam też prośbę: jeżeli ktoś zna jakiś napis Saturatora, którego nie ma na stronie, bardzo proszę o kontakt.
  • Anonim

bardzo zacny pomysł, gratuluje. :)
    dopiero teraz uświadoniłam sobie, że dużą cześć tych napisów widziałam. jak odkryje coś ciekawego dam znać :]
  • Marcin Sumera

>
    >Mam też prośbę: jeżeli ktoś zna jakiś napis
    >Saturatora, którego nie ma na stronie, bardzo proszę o
    >kontakt.

Coś mi się kojarzy gdzieś w oklolicach srebrnej/ platynowej - "książe skruszonej korony" - nie pamiętam komu dedykowane. Chyba gdzieś mam fotkę, ale muszę sprawdzić (a jak nie mam, to wykonać).
  • Anonim

Rzeczywiście istniał taki napis, nie wiem czy istnieje obecnie.
    Znajdował się na ścianie budynku nieopodal szkoły podstawowej przy ul. Miedzianej. Jak już napisałem, nie wiem czy nadal tam jest ponieważ budynek był niedawno remontowany.
  • Jasiek Wasilewski

tak, istniał, istniał taki napis. http://wuzetka.kotzcheshire.com/ksi...
  • Marcin Sumera

> Rzeczywiście istniał taki napis, nie wiem czy istnieje obecnie.
    > Znajdował się na ścianie budynku nieopodal szkoły podstawowej przy ul. Miedzianej. Jak już napisałem, nie wiem czy nadal tam jest ponieważ budynek był niedawno remontowany.

No właśnie, na Miedzianej.; )
  • Bolo

"Słuchając śpiewu ptaków..." to na szczęśliwicach??
    Toż to napis na przychoni (szpitalu??) przy Górczewskiej na Woli.
    Trzeba skręcić w elekcyjną.
  • Anonim

Wartości "literackiej" nie oceniam, natomiast te napisy są po prostu brzydkie.
  • eMi.

nikt nie powiedział, że one są piękne.
    ale mają w sobie to cos co mnie (nas) ciekawi,ujmuje?,
    coś co sie podoba....; )
  • Anonim

Mnie niestety nie; )
  • Anonim

Zjeść Wołowe w Afekcie mieszkańcom saturator
  • Anonim

Pomidorowa o wschodzie słońca
  • Anonim

moje ulubione "Smierć babciom przed telewizorem"
  • Anonim

i jeszcze jedno
    Zaćmienie myśli..........sprej ścieka
  • Jasiek Wasilewski

"zaćmienie myśli i sprej ścieka" - to akurat nie jest saturatora

"pomidorowa o wschodzie słońca"?? chyba "respirator o wschodzie słońca"?

Moim zdaniem napisy Saturatora są ładne. Nie wszystko co jest symetryczne jest ładne.
  • Anonim

a no dzis sie przyjzalem rzeczywiscie sprej nie jest saturatora ........................ale pomidorowa o wschodzie słońca jest^^ pod moim blokiem :)
  • leen.

jest taki napis, co prawda nie saturatora, ale utrzymany w stylistyce.. coś o wibrującej czerni - przy tamce, tam, gdzie złota kaczka, trwa remont muzeum chopina. napis jest na blaszanym ogrodzeniu budowy, na górze, tuż przy schodach, od strony parku..

jak kiedys tam trafie, to pstryknę fotkę..
  • Legalna Siostra

świetna sprawa z ta storoną! popieram zdecydowanie.
  • kadm

"LĘK PRZED ŚWIADOMOŚCIĄ SPADOCHRONEM KULTURY"
    czarował mnie kiedy jeszcze dzieckiem byłam. To było przy szkole muzycznej i wspomnianym już Muzeum Chopina.
    Było ich parę, niestety jestem teraz za daleko, żeby sprawdzić, czy nadal tam są...
    Pomysł z Wuzetką bardzo mnie ucieszył. Dziękuję :)
  • Anonim

napis z podpisem saturatora widniał kiedyś na ścianie kamienicy przy Żelaznej 91, ale treści nie pamiętam...

może ktoś z Was widział i przypomni? :)
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)