-
TAnGens
Ostatnio byłem na cmentarzu z dwoma kumplami po nocy... Żadnej latarki, przyświecał telefon. Idziemy... Idziemy i ... I znajdujemy fachowo rozprutego psa. Komuś się nudziło. A po za tym stary kirkut to faktycznie dość ciekawe miejsce. W gimnazjum troszkę się dowiedziałem o jego historii. Jest historycznie związany z mi. cm. Bródnowskim i Szmólkami... -
Basia
Ja mieszkam wis a wis cm.żydowskiego na okopowej i w latach 70-80 cała paczką dzieciaków bawiliśmy się w podchody wieczorem ,wchodziliśmy po bramie przy murze od strony Konarskiego szkoły była super adrenalina a i zbieraliśmy duże ślimaki ,które potem ścigały się po betonie(okropne)ale bardzo fajnie wspominam żydka znam go na pamięć i mogłabym być jego przewodnikiem... -
Anonim
>185944 napisała:
>na mnie oprócz cmentarza żydowskiego to jeszcze większe
>wrażęnie robi dawno zapomniany juz cmentarz choleryczny w
>samym sercy Pragi w okol. ząbkowskiej, targowej, brzeskiej,
>jeśli się nie mylę
cm. choleryczny jest niedaleko żydowskiego [tego na Pradze, oczywiście], za torami kolejowymi, generalnie teraz już niewiele tam jest, ale miejsce fajne ; -) -
Madon-Poeta
potwierdzam, że nie jest to przyjemne miejsce- po prostu coś tam wisi w powietrzu. taki niepokój, niemy krzyk. jakby się zaraz miał ktoś podnieść spod tego piachu:O
wejście jest od osiedla przy rogowskiej. a ostatnio i brama główna była otwarta. dwa razy tam byłem z "obstawą" ale tylko płytko, tuż przy wejściu. akurat jacyś robotnicy pili tam wino, ktoś wyprowadzał psa... makabra!
a jak ktoś na naszych polskich cmentarzach listek zrzuci innemu na grób to afera, że hej. niezłe zakłamanie. -
-
Anonim
-
Madon-Poeta
-
Rob.Com
a brama jak była otwarta tak jest...
co dzień mijam...właśnie minął po raz kolejny. -
Nomad
a propos tych 2 cmentarzy, pozwolę sobie podlinkować:
http://warszawamoimoczkiem.blogspot...
http://warszawamoimoczkiem.blogspot... -
Madon-Poeta
>Madon-Poeta czyli ja napisałem
>potwierdzam, że nie jest to przyjemne miejsce- po prostu
>coś tam wisi w powietrzu. taki niepokój, niemy krzyk.
>jakby się zaraz miał ktoś podnieść spod tego piachu:O
>wejście jest od osiedla przy rogowskiej. a ostatnio i brama
>główna była otwarta. dwa razy tam byłem z "obstawą" ale
>tylko płytko, tuż przy wejściu. akurat jacyś robotnicy
>pili tam wino, ktoś wyprowadzał psa... makabra!
>a jak ktoś na naszych polskich cmentarzach listek zrzuci
>innemu na grób to afera, że hej. niezłe zakłamanie.
ostatnio naszło mnie na fotografowanie, choć pobieżne cmentarzy. i postanowiłem zawitać po raz trzeci na targówczański kirkut. tym razem jednak sam (bo kto by chciał tam iść...) i głębiej niż pięć kroków za bramą. oczywiście przez drogę rozmyślałem co mnie czeka, bo nawet oficjalne przewodniki internetowe akcentują niebezpieczeństwo. ale było rano i zbierało się na burzę, więc liczyłem na mniejsze zaludnienie kryminogenne. główna brama była zamknięta, musiałem zatem iść kawałek odrowąża(co ciekawe za każdym razem inaczej tam wchodziłem). tuż za "bramą" wystraszyła mnie... kaczka w trawie. i tyle było niebezpieczeństwa. na pierwszy rzut oka to zwykły las. i sam bym się nie domyślił, że jest coś innego pośrodku, gdyby nie zdjęcia innych. jest miejsce centralne, takie jądro ciemności. na niedoszłym postumencie siedziała matka z dzieckiem(rekreacja). przy dziennym świetle i spokojnym otoczeniu cmentarz wydał mi się przez chwilę normalny. spokojny, sielankowy wręcz- kwitną kwiatki, fruwają motylki. tylko te poprzewracane macewy robią ponury nastrój- wszystko wygląda jak jakiś czyściec. i ja pośrodku- zbłąkana dusza-he he. cieszę się, że wogóle przełamałem się by tam wejść solo. wychodząc po kilkunastu minutach zwróciłem uwagę na wystający zza muru cmentarza bródnowskiego fragment pomnika ku czci ofiar stalinizmu. byłem tam kilka dni wcześniej. już tam, na skraju robi się taka specyficzna atmosfera, ale jeszcze to ten zwyczajny, znany świat. gdzie jest przejrzysta droga, zadbane groby i ruch...
i w tej atmosferze, już z koleżanką poszedłem na drugi kirkut, ten"wizytówkowy". strasznie tam ciasno. zastanawiam się gdzie oni grzebali ludzi jak wogóle między rzędami macew ciężko przejść. atmosfera też nie za optymistyczna. tylko jest dużo wycieczek i wszystko wygląda naturalnie. i jest zielono do nieskończoności. -
pan nikt
To wyobraź sobie jak kiedyś było ciasno, z ponad 200.000 nagrobków pozostało 3000 bo Niemcy musieli mieć z czego budować drogi. Te co pozostały rzucono raczej luzem, dlatego tak ciasno poustawiane.
Tzn. tak mniemam. -
Madon-Poeta
>Masaccio napisał
>To wyobraź sobie jak kiedyś było ciasno, z ponad 200.000
>nagrobków pozostało 3000 bo Niemcy musieli mieć z czego
>budować drogi. Te co pozostały rzucono raczej luzem,
>dlatego tak ciasno poustawiane.
>Tzn. tak mniemam.
ciasnotą określiłem kirkut na powązkach, bo ten na targówku jest nadzwyczaj "luźny". macewy może i były poprzestawiane ale niektórych większych grobowców nie dałoby się przenieść. w głębi jest pusto- chyba tam były większe zniszczenia. -
Anonim
Byłam dzisiaj na tym cmentarzu (na Targówku) i powiem szczerze, że aż żal na to patrzeć. Tzn. oczywiście miejsce jest urokliwe i klimatyczne ale szkoda, że nikt o to nie dba i wszystkie macewy powoli niszczeją. -
jedyna droga - waska sciezka
tutaj ejst troche moic fotek z tego miejsca ( i okolicznych)
http://picasaweb.google.com/testoro... -
Gdabski
Nie przesądzając, że na Bródnie nie było dużych nagrobków, na pewno było ich znacznie mniej niż na Okopowej. -
Madon-Poeta
wiem, że podobno grobowiec założyciela cmentarza był okazały. jego syn zaś jest pochowany na tym "lepszym" kirkucie i ma na ohelu... pejzaż targówka wyrzeźbiony.
w jednym albumie o pradze widziałem zaś zdjęcie niezwykle poruszającego nagrobka, który wystawił mąż i ojciec, który stracił żonę i chyba siedmioro dzieci w zbombardowanej kamienicy na targowej(sam był wtedy w pracy). otóż na pomniku był jego wizerunek tzn. płaskorzeźba przedstawiająca klęczącego, zrozpaczonego mężczyznę z opaską dawida na ręku. oczywiście grób ten nieistnieje, a szkoda bo był oryginalny.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne