Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

obcinają norblina ! nareszcie, ten kaczyński to jest jednak równy gość !
  • Mario

Niby fajnie, ale co z tego skoro ulice mają zacząć robić razem z metrem, czyli najwczesniej za 5 lat!!! Zresztą po co niszczyć ten bądź co badź zabytek starej Warszawy skoro po drugiej stronie ulicy jest pustka (jakieś parkingi), czy tam się nie da jezdni poprowdzić? A Kaczyński to i tak idiota i pozer!
  • St. Jan

po drugiej stronie jest pustka, ale beda tam budynki! ulice powinny biec prosto! boze, czemu to nie jest dla wszystkich oczywiste? osoby nieprzekonane zapraszam do przyjrzenia sie przebiegowi alei prymasa tysiaclecia - warszawskiej pół-obwodnicy: w okolicach lasku na kole wykonuje ona skret pod katem 90 stopni - to kuriozum jest efektem monstrualnej indolencji urbanistycznej wladz miasta i jej wieczno-trwalym pomnikiem.
  • Joanna

apropos Norblina- dawna fabryka ma sswój klimat, raz w miesiącu organizuje się tam otwarte targi sztuki, można coś sobie kubić za 10dzeta albo zwyczajnie popatrzeć, posłuchać i powachać (na codzień jest tamm muzeum maszyn, więc unosi się zapach smaru).
  • Anonim

na codzien jest tam muzeum przemyslu... w tym historia polskiej motoryzacji i nie tylko. goraco polecam tym, ktorzy potrafia docenic rodzima mysl techniczna :)
  • Joanna

mnie podobają się bardziej same te budynki. no ale cóż, jestem tylko kobietą i nie mam za grosz gustu dla takich cudeniek sprzed 80 lat; )
    dla tych nowszych też nie zawsze, chociaż...

jest też teatr Scena Prezentacje..
    a mnie tam brakuje klubu:) mozna by go super urządzić :)
  • Anonim

Jako warszawiak wolałbym żeby wyburzyli pekin nie Norblina ... Niewiele tego typu świadków historii ocalało ... A na mniejscu które pekin zajmuje można postawić całkiem niezłe osiedle ... I pozbyć się jego socrealistycznej szramy na mienście ...
  • Frywolny Jerzyk vs. Bleff

jutro w lazienkach jest dyskusja na temat czy powinno sie uznac pkin za zabytek o 11.30:)
  • Anonim

a Norblina to i żal...
    tylko miise wydaję ,że on jest w spisie zabytków.. albo przynajmniej powinien byc.. więc jeżeli będa go cieli to w sposób nienaruszający głównego zrębu budynków.. trzebaby luknąć jaka część wchodzi w planowana linię ulicy..

zostawcie pajaca w spokoju.. teraz likwidowanie gotogupiegorobota..sam się kiedys rozpadnie..
    wiem po odzyskaniu niepodleglości Cerkiew zburzono.. tylko to jest troche takie wymazywanie historii ..nie da się jej zmienić.. a to fragment tejże historii..
    mlodszemu pokoleniu wcale sie nie kojarzy tak jednoznacznie.. częsci osób sie podoba, dla przyjezdnych jest symbolem Warszawy..
    dla większości obecnych mieszkanców prawdopodobnie dziura poPalacu bylaby czymś dziwnym
    oki nie jest to szczyt piekna i architektury.. mamy pecha, ktos go kiedys zbudował.. :D
  • Joanna

z tego co wiem, Norblin na liście zabytków jest.
    kurde, mało mamy miejsc wystraczająco brzydkich, żeby je można było zminić? N. zzdecydowannie ma swój klimat..
  • bromek

Norblina szkoda bardzo. Chyba jednak tak nie należy...

a pekinu ruszyć nie damy! to serce naszej stolicy!

jakis czas temu robilem sercz po sieci szukajac zdjec z warszawy wykonanych przez zagranicznych turystów. i co? Szopen, Pałac, Old Town. A jak zabraknie Pałacu? dupa...
  • borg

A jak zabraknie pałacu, to w końcu jakoś to centrum będzie wyglądało.

A nie z takim wielkim, sterczącym ku***em, i pustką dookoła.

Piękna europejska stolica, ze śmierdzącym i zaszczanym parkiem wokół pekinu, i jeszcze lepszymi dworcami w bezpośrednim sąsiedztwie.
  • Cinek_ru(L)z

nie odcinajcie się od historii... Ja pekina ruszyć nie dam bo moja prababcia go budowała... i troche waszych przodków napewno..
  • borg

Są takie karty w historii, o których lepiej zapomnieć.
  • entech

Myślę, że PKiN powinien zostać. Mieści się tam trochę ciekawych miejsc, jak choćby klub 1955 który klimat zawdzięcza między innymi lokalizacji, czy jedyny multipleks kinowy nie przypominający mcdonalda na lotnisku. Co do Norblina to ... mieszkam niedaleko i yhh, mam nadzieję, ze go za bardzo nie pokaleczą, są w tej okolicy miejsca które bardziej wymagają interwencji.
  • Poniek

Poszukuję informacji na temat podziemi d. Zakładu Norblina na Woli. Z "mitologii warszawskiej" wynika, że sięgają daleko poza obecny narys zakładu/Muzeum. Z góry dzięki za wszelkie potwierdzone informacje.
  • Mateusz

Może spróbuj tam po prostu wpaść, wykup bilecik, pooglądaj zbiory muzeum motoryzacji, a potem porozmawiaj z przewodnikiem, później z ochroniarzami. Może przynajmniej skierują Cię do kogoś, kto Ci takiej informacji udzieli.
  • Poniek

Tak, kupiłem bilet, obejrzałem wystawę zabytków motoryzacji i od przewodnika otrzymałem informację, że są najprawdopodobniej rozległe piwnice, ale nie zna nikogo kto tam był - pokazał natomiast wejście do nich. Wiadomo, że w rejonie Żelaznej, Grzybowskiej, Pereca i Waliców była fabryka Duschik i Scholce oraz Browar H. Junga ( z którego piwnice zachowały się na pewno ). Nie jest tajemnicą warszawską, że piwnice te łączyły się ze sobą, bo to podaje Wolski Bedeker. Być może ktoś wie jak wejść do podziemi Norblina (połączonych z pozostałymi) inaczej niż przez Muzeum Przemysłu.
  • Mateusz

Myślę, że warto przestudiować ortofotomapy z lat 1935/1945/2005 dostępne na http://mapa.warszawa.um.gov.pl/ (jakoś chwilowo nie działają, ale przez ostatnie dwa lata było ok, więc może szybko naprawią) żeby zlokalizować ocalałe budynki. Mógłbyś zapytać też mieszkańców kamienic sąsiadujących z fabryką od północy. Na podwórzu jednej z nich stoi nawet coś w rodzaju kafara (może mylę nazwę - taki mechaniczny młot). Poza tym po przyjrzeniu się Twojemu avatarowi proponuję wizytę na http://grono.net/forum/94870/0/

Pozdrawiam, Mateusz.
  • Anonim

Młot na podwórko trafił pewnie przypadkiem.
    Kamienica przy której stoi jest jedną z 2 najstarszych czynszówek na Woli.
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)