-
rutek
Poza tym norblin jest też swoistym przytułkiem dla wszelkiego rodzaju miłosników motoryzacji a także dla klubu modelarzy kolejowych. niestety budynki sa w takim stanie że aż się płakać chce. zaniedbane z cieknącymi dachami, grzybem na scianie. Szkoda że konserwator zabytków nie zrobił nic żeby nie doprowadzic tych budynków do takiego stanu.
naprawde momentami się zastanawiam czy nie jesteśmy narodem barbarzyńskim bo nie dbamy o swoje dziedzictwo - wolimy zniszczyć coś unikatowego dla kolejnego koszmaru ze szkła - czy dziś zabytkiem moga być tylko stare zamczyska?? czy nikt poza garstką ludzi nie widzi historii w fiacie 125p w syrence, bądź innych przedmiotach z minionej epoki?
na terenie norblina stał soi stary chausson w stanie agonalnym zgniły skorodowany, a przecież w latach 50tych warszawskie ulice roiły się od tych autobusów i jak na razie nie mamy żadnego takiego muzealnego.
za parę lat zapewne zostaną nam tylko zdjęcia
naprawdę wstyd mi za nas i za nasze władze -
wojtek galeński
robiłem urbanistyczny projekt studencki w tej okolicy, i jakoś udawało nam się ominąć norblina metrem, natomiast dodatkowo u mnie, jak u większości kolegów, ulica prosta (dla samochodów) szła pod ziemią i na górze było miejsce na pieszy wielki pasaż i możliwość stawiania bydynków, mieszkalnych, handlowych., biur itp, oczywiście z dostępem do muzeum w dawnej farbryce Norblina.
Ale to tylko studenci tak projektowali.... w życiu nie ma tak cudownie -
Anonim
"już za chwile, już za momencik. Norblin zostanie przejety przez ALM DOM, czyli spółkę bedaca w kieszeni Rywina. Dlaczego taka data? Do tego dnia Naczelna Organizacja Techniczna podpisze ugodę z Rywinem (tzn. z ALM DOM) i zrzeknie sie prawa do zasiedzenia terenu. Po co? NOTowi, który teorytcznie opiekuje sie terenem na nim nie zalezy i nie złożyło w terminie odwołania od nieprawnej decyzji wojewody Mizielinskiego, ktory w 2003 roku przekazał teren syndykowi upadlej wiele lat wcześniej firmy d. Norblin S.A. (udziałowcy - Uniwersal S.A.; ))).
Teren dawnej Fabryki Norblina jest użytkowany przez Muzeum Przemyslu (oddział Muzeum Techniki). Niestety i Muzeum Przemyslu i Muzeum Techniki nie sa niezależnymi muzeami, ale całkowicie od strony formalnej podlegają NOTowi - który sobie sprawę rozgrywa, jak chce.
Co zrobi Rywin po przejęciu terenu? Rewitalizacje? Warszawskie studio filmowe a la holywood? Niestety - widziałem juz plany. Wyburzenie ponad polowy budynków (tych wpisanych do rejestru tez) i piękne osiedle. Moze sie coś zmieni, ale plany - jak pisze - widziałem."
[Dzodzi - gazeta.pl]
Wola traci kolejne szanse, które mogłyby pozwolić jej na zaistnienie na turystycznej mapie stolicy... Losy Norblina pozostają jedna wielką niewiadomą, kamienice na Próżnej Powoli obracają sie w ruinę...
Rozmawiałem tydzień temu z Panem Janem Jagielskim z ŻIH'u... powiedział mi, ze w najbliższym czasie najprawdopodobniej żadna z kamienic na terenie zajmowanym dawniej przez getto warszawskie nie zostanie zrewitalizowana...
Warszawą rządzą deweloperzy i ludzie wykastrowanie z poczucia estetyki... ech...
-
sympatyczna
-
-
wojtek galeński
piekna będziemy mieli stolicę :) kilomatry płotów i murów, co jakis czas ochrona, i masa samochodów na chodniku, bo miejsce parkingowe 24 000 kosztuje.
na pewno znacie 'kamienice' na rogu grzybowskiej/zelaznej. przykleili tabliczke 'obiekt zabytkowy' i poszli dalej pic kawę. żal. juz wole chyba to co na ząbkowskiej - 8 pięter nad psaudo abytkowym domkiem z zielonym dachem. przynajmniej mozna sobie wyobrazic jak to drzewiej bywało, albo w photoshopie wymazac nowe, nie wiem, co kolwiek. a tam? niech się sypie... -
Michalavik
Norblin tez po czesci sobie taki los zgotowal... probowalem zrealizowac tam kilka projektow fotograficznych aby udukomentowac ten dosc odmienny zakatek warszawy i niestety na dzien dobry uslyszalem ze niewolno fotografowac zabudowan a jedynie eksponaty znajdujace sie w halach... czemu? "bo konkurencja i wrogowie muzeum podsylaja fotoreporterow by pokazac ze nalezy to usunac z wizerunku warszawy jak najszybciej - brak zwiedzajacych" to tak ujmujac w skrocie... po 2 misiacach udalo mi sie dotrzec i umowic z wiecznie zajetym kierownikiem... na 6 terminow umowionyh na dokumentacje z zastrzezeniem narazie tylko "slownym" ze nie wolno mi nic zrobic ze zdjeciami... udalo mi sie 2 razy wykonac prace... mialem podpisac umowe w sprawie wykonanego materialu jednak od 8 miesiecy pan kierownik nie znalaz dla mnie 15 min czasu... wiekszosci hal wogole nie udostepniaja... na ten czas przypadla jeszcze wystawa "Projekt Norblin" ktora obejzalem tylko dlatego ze fotografowalem hale na ktorych byla... na 6 wizyt za kazdym razem wystawa byla zamknieta... a pozniej placza ze nie maja pieniedzy skoro ktos realizuje z zagranicy taka wystawe to chyba jest w interesie takiej placowki by pilnowac aby byla czynna i powszechnie dostepna...
szkoda miejsca ale sami nie potrafia zadbac o siebie... niestety z bolem taka prawda... :( -
Anonim
-
rutek
Właśnie w ten weekend będzie wystawa makiet kolejowych w Norblinie
Niestety idiotyzm żeby wyburzać Norblina ale to jak wygląda pod rządami muzeum też nie jest dobre.
Norblina naprawde dałoby się zagospodarować ciekawie tylko trzeba chcieć
-
Hopl@
wychowywałem się w okolicy Norblina (na Mirowie) i muszę przyznać że rzeczywiście ul. Prosta w tym miejscu jest wąska, zakorkowana i z nieprzyjemnym zakrętem. Tylko po co burzyć kawałek fabryki skoro ma iść tamtędy druga linia metra... a poza tym torami tramwajowymi, które przebiegają od ronda ONZ, wzdłuż murów Norblina aż do ronda Daszyńskiego jeździ TYLKO 10... myślę że gdyby zamiast torów poszerzyć ulice, nie trzeba by było "obcinać". Poświęcenie kawałka torowiska i zmiany trasy jednej linii uważam za mniej szkodliwe! -
Anonim
5 czerwca 12.00
Muzeum Techniki, PKiN
ekspozycja pt. Ad memoriam Fabryki Norblina.
9 czerwca 16.00
Konferencja prasowa, BrońNorblin
Federacja Organizacji Pozarządowych
ul. Szpitalna 5/5, Warszawa
10 czerwca 10.00-17.00
Konferencja 200 lat tradycji
Fabryka Norblina – Historia i perspektywy -
warsaw_fenix
Wczoraj o Norblinie było coś w TKW... Naprawdę,przecież to nie musi być muzeum, ale niech chocaiż wykorzystają ten budynek... :/ Fajnie to można zagospodarować, a nie kolejny apartament... -
Anonim
performa + konferencja prasowa
wersja html - http://www.2b.art.pl/index.php?LANG...
walka o granicę światów ukrytych: STALKER vs WIEDZMINzwidy, zniki, zjawy, mgnienia, projekcje efemeryczne (Zu Piwkowski & Zy Piotrowski)w nocy z 9 na 10 czerwca 2008h. 24.oo - 1.3oheritage ground "Norblin"ul. Żelazna 51/53 w Warszawie
koalicja artystów niezależnych - kontra - Lew Rywin & Sp.walka o dziedzictwo kultury
(wstep wolny) -
Anonim
Wystawa fotografii Łukasza Giersza "Norblin/Akcja Likwidacja"
29 sierpnia (piątek) - 5 października 2208
Centrum Kultury w Dawnej Wytwórni "Koneser", ul. Ząbkowska 27/31
wstęp wolny
To wydarzenie jest częścią:
Fragmentaryzacja rzeczywistości sprawia, że w nieznanych i na pozór nieinteresujących przedmiotach odkrywamy nowy, nieznany świat. W nowej perspektywie nie zajmuje nas już przeznaczenie przedmiotów. Całą naszą uwagę przykuwa ich niezwykła forma. Powiększone do „ludzkich” rozmiarów przedmioty stają się nam bliższe i nie możemy już tak łatwo pogodzić się z myślą, że za chwilę ich zabraknie. Prezentowane fotografie przedstawiają bowiem świat rzeczy odrzuconych i skazanych na ostateczną likwidację…
Wystawa fotografii wykonanych przez Łukasza Giersza to zaledwie fragment zbioru kilku tysięcy zdjęć, które powstawały na terenie zabytkowej Fabryki Norblina, położonej przy ul. Żelaznej w Warszawie, od października do grudnia 2007 r. Zdjęcia, dokumentujące zagrożony zniszczeniem zabytek, zostały wykorzystane do stworzenia Wirtualnego Muzeum Fabryki Norblina ― http://www.enorblin.pl.
AKCJA LIKWIDACJA trwa. W 2003 r. przeznaczona na cele kulturalne i wpisana do rejestru zabytków stara Fabryka Norblina została przekazana upadłej kilka lat wcześniej firmie. Następnie – mimo licznych protestów społecznych, zaangażowania dziennikarzy oraz prokuratury – sprzedana. Działające na tym terenie Muzeum Przemysłu oraz szereg instytucji kulturalnych i społecznych – właśnie się wyprowadzają. Rozpoczyna się wywózka największej kolekcji polskiej motoryzacji.
Jednak nie wszystko da się wywieźć. Zabytkowe maszyny i urządzenia fabryczne – niektóre pochodzące z wieku pary i elektryczności – pozostaną. Na jak długo? Jaki czeka je los? Nowy właściciel terenu zabiega o podważenie dokonanych ponad ćwierć wieku temu wpisów do rejestru zabytków. Jeśli mu się uda stare maszyny, urządzenia i zabytkowe hale mogą zostać zrównane z ziemią. Na ich miejscu zaś będą mogły wyrosnąć bloki. Za XIX - wiecznymi fabrycznymi murami AKCJA LIKWIDACJA trwa.
Miejsce wystawy wybrano nieprzypadkowo. Dawna Warszawska Wytwórnia Wódek Koneser jest przykładem mądrego i nowoczesnego podejścia do rewitalizacji poprzemysłowej przestrzeni. REWITALIZACJA (z łac. re-vita ― przywrócenie do życia, ożywienie) ― to działanie polegające na ożywieniu zdegradowanego obszaru, znalezieniu dla niego nowej funkcji. Rewitalizacją nie jest zrównanie z ziemią zabytku i postawienie w tym miejscu bloków. Rozmyślne niszczenie, dewastacja i uszkadzanie dóbr kulturalnych – to WANDALIZM (Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego). -
wojtek galeński
jak to się ostatecznie skończy? nie bywam tam ostatnio, czy coś już rozwalają i wywożą faktycznie?
jak tam powstaną bloki, to ja dziękuję!
Proponuję zburzyć Stare Miasto, ja nie wiem kto to wpisał do rejestru zabytków, przecież to jest socrealistyczna, sztuczna odbudowa, wg mnie niesłusznie chroniona. działki tam są warte miliardy, ile miasto by zarobiło!
swoja drogą, ciekawe, czy jakby mi ktoś zaproponował robić na miejscu Norblina projekt mieszkaniówki z usługami w parterze za ciężkie miliony złotych, to nie podjął bym tematu :) kasa wiele może
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...
Miejsca grona (85)
-
4 POKOJE KLUBOKAWIARNIA Wileńska 19, Warszawa
-
Coffeetura Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa
-
Antykwariat Zamieniecka 90, paw.85, Warszawa
-
Stara Praga Kawiarnia www.starapraga.waw.pl mackiewicza, Warszawa
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
- Dodaj miejsce