-
38585
groby cyganskie? o kurcze nie mialam pojecia, ze cos takiego u nas jest...! Powiedz cos wiecej o tym miejscu. -
Talip z Kandaharu
mój padre jeszcze mnie tam prowadzał kiedyś kiedy na święto zmarłych jechaliśmy - to z bramy głównej przy Wincentego skręca się w prawo i idzie wzdłuż muru. No i trza wypatrywać nie tyle grobów ile krypt, w których znajdują się groby właściwe... kiedy byłem mały to były tam powstawiane kanapy i tym podobne opcje, aby można było imprezy urządzać... wydawało mi się to wtedy naprawdę niezłym wyczesem... polecam wycieczkę :]
-
Anonim
mese - jesli masz wiecej fotek cmentarzy to zapodaj,te do ktorych dales link naprawde ladne.szkoda ze rozdzialka taka,tak to bym sobie na pulpit jakies ladne wrzucil; p -
Anonim
http://zvza.fotolog.pl/
tu sa moje foty z cmentarza zydowskiego przy rondzie zaba na targowku -
-
Michał
>senner napisał
>a kto wie gdzie jest (dawny?)cmentarz choleryczny?
>ja wiem.. a wy? :)
Kwartał ul. Golędzinowska / Starzyńskiego/ Odrowąża.
Około 20.04.2009 zburzono stojący tam stuletni obelisk, upamiętniający ofiary trzeciej warszawskiej epidemii cholery (cmentarz ofiar pierwszej, przypadającej na lata 1830-1833 i drugiej - lata 1857-1858 - epidemii znajdował się w pobliżu dzisiejszego ogrodu zoologicznego (częściowo na terenie obecnego pl. Hallera), w kwartale ul. J. Szanajcy/Harnasie/S. Starzyńskiego/Jagiellońska). -
Gdabski
-
A.C.A.B
-
Michał
>Gdabski napisał
>Zburzono? Podobno ktoś ten teren nawet porządkował..?
Ano. Teren był regularnie porządkowany przez p. Szymona Kosaćca; w roku 2005, wraz z zebraną przez się ekipą społeczników, z rejonów pomnika usunął kilkudziesięcioletnie samosiejki, zakopał głębiej wystające szczątki ludzkie, wybetonował płytę mogiły (wcześniej była ona tylko przysypana), wzmocnił mury i sklecił to, co wówczas ocalało z pomnika: kilka fragmentów cokołu, zwietrzały obelisk i szczątki krzyża. Trzy lata później spółka PKP Polskie linie Kolejowe (spadkobierca zarządcy terenu, któremu cmentarz został przekazany w roku 1908) "znalazła" (ujawniła posiadanie) dokumentów zobowiązujących ją do uporządkowania, utrzymywania i dozorowania terenu bez szkodliwej dlań ingerencji. Rozpoczynały się wówczas prace modernizacyjne linii kolejowej nr 9 Warszawa Wschodnia - Gdańsk Główny, przebiegającej obok cmentarza i "zamykającej" jego teren od strony wschodniej. PKP PLK podjęły się wyremontowania towarzyszących jej obiektów zabytkowych, w tym kilku nastawni, wiaduktu nad ul. 11 Listopada i właśnie nieczynnego cmentarza epidemicznego.
W ramach prac remontowych miał zostać uporządkowany układ drzew i wyremontowana mogiła. Pierwszy punkt ograniczył jedynie się do wycięcia kilkudziesięciu drzew, głównie brzóz. Powstało też coś na kształt wytyczonej ścieżki, która jednak szybko zarosła i po liku miesiącach zanikła.
Drugi, zakładający początkowo:
-usunięcie nadmiaru ziemi okalającej mogiłę,
-wyłożenie powstałych w ten sposób zboczy kamieniami polnymi,
-odtworzenie ceglanego muru mogiłę otaczającego,
-rekonstrukcję pomnika,
-ogrodzenie mogiły żeliwnym parkanem,
ograniczony został póki co do marnej jakościowo realizacji dwóch pierwszych podpunktów, oraz:
-wyburzenia pozostałości piaskowcowego pomnika,
-odgarnięcia gruzu jego zgliszczy pod przeciwległy murek (bliżej torów kolejowych rzeczonej linii 9),
-nie tylko niezabezpieczenia terenu, ale i dopuszczenie do rozpalania na mogile ognisk przez ekipy remontujące tory,
-braku jakichkolwiek innych działań prewencyjnych na rzecz ochrony zabytku i zabezpieczenia ceglanego muru przed wykruszaniem się zaprawy i wypadaniem cegieł.
Dodam, że teren cmentarza podzielony jest nieczynnym, ślepym dziś i pozbawionym torowiska, nasypem kolejowym. Faktyczny cmentarz (1873-1908) znajdował się po jego wschodniej stronie, zaś mogiła zbiorowa, do której w 1908 zwłoki przeniesiono - po zachodniej. PKP-owski program "rewitalizacji" objął wyłącznie obszary położone w bezpośrednim sąsiedztwie XX-wiecznej mogiły, więc pomiędzy nasypem linii nr 9 W-wa Wsch. - Gdańsk Gł., a wspomnianym nasypem nieczynnym. Program nie przewiduje uporządkowania obszaru cmentarza XIX-wiecznego (po wschodniej stronie nieczynnego nasypu), między ul. Starzyńskiego a Golędzinowską. -
Michał
Szczęście w nieszczęściu, że otoczenie mogiły znalazło się w Krajowym Rejestrze Zabytków...
Tak mógłby wyglądać zrekonstruowany pomnik:
http://sowa.website.pl/cmentarium/C...
(około roku 1925; autor nieznany);
Tak wyglądał od roku 2005 do kwietnia 2009...
http://static.panoramio.com/photos/...
...a tak - przed uporządkowaniem - do roku 2005:
http://4.bp.blogspot.com/_9XkoP9rid...
Dwa zdjęcia z kwietnia 2009, czyli z ostatniego miesiąca istnienia stuletniego pomnika (na zdjęciu drugim widać jedynie, pozbawioną monumentu, mogiłę) znajdują się na stronie:
http://www.opencaching.pl/viewcache...
O Cholerycznym w Wikipedii (plus zdjęcia z roku 2007):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cmenta...
Pozdrawiam, i mam nadzieję, że nie uznacie tych linków za spam; o golędzinowskim epidemicznym cmentarzu cholerycznym mówi się niewiele, a zainteresowanie nim wśród miłośników zabytków rośnie. Toteż wszelkie prawdziwe informacje o losach tej nekropolii uznaję za godne uwagi i pomocne w przyszłej jej rewitalizacji. A nie wątpię, iż wśród Gronowiczów są także osoby, które - podobnie jak Szymon Kosaciec - mogłyby społecznie przy porządkowaniu terenu podziałać; ) -
StaP1
Witam serdecznie wszystkich,
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy cmentarz Powązkowski i Bródnowski są zamykane na noc (dzisiaj i jutro)?
Bardzo niechętny jestem przeskakiwać przez płot ze sprzętem foto...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne