-
Dirrty
Może wiecie coś o domu na Niekłańskiej 19
Szukam informacji juz od tygodnia pytam sie ludzi co tram mieszkaja prawie od urodzenia i co mieszkaja obok i kazdy unika tematu tego budynku albo uciekaja albo mowia ze nic niewiedza Moze wy mi pomozecie -
♪ scott ♪
-
Rafał
Zainteresowało mnie to , znalazłem takie informacje:
„Jest to, zdewastowana już, pracownia zmarłego kilka lat temu artysty
rzeźbiarza śp. Stefana Momota. Wg naszej wiedzy, nieruchomość ma
nieuregulowany do końca stan prawny. Furtka jest na tyle wygięta, że bez
problemów wchodzi tam wiele osób. Wchodzą osoby, których wygląd sugeruje,
że są to osoby bezdomne oraz wchodzą ciekawskie dzieci. Posesja jest coraz
bardziej zaśmiecona. Był już tam przypadek zaprószenia ognia. Boimy się, że
wraz z ociepleniem miejsce to stanie się bardzo uczęszczane i niebezpieczne” -
Raven/Śliwa
-
-
pionek AGORY
może to że 'posesja jest coraz bardziej zaśmiecona' a to przecież takie nietypowe w Warszawie... -
vikinga
-
Rafał
-
mikeelrapido
-
pionek AGORY
tak tak, wiemy... i PKiN powinni rozwalić, i plac MDM, Dworzec Centralnym, nekropolię żołnierzy radzieckich... wszystko co się kojarzy z komuną,... terefere, proponuję też wyburzyć cytadelę bo zaborami nieco trąci... O_o -
RaV
Pozbywanie się historii jest żałosne. To co wyprawia obecna władza (zmiany nazw ulic itp i ta cała dekomunizacja) i niestety poprzednie (przede wszystkim burzenie pomników), jest tak naprawde dowodem jak jestesmy nadal bardzo zakompleksieni na tym punkcie... Tak czy siak w szkole kazdy z nas się o tym uczył, uczy czy uczyc będzie i rozwalanie potencjalnych "pomocy naukowych", rzeczy, miejsc, zjawisk w efekcie to utrudnia, nie mówiąc juz o wartości ponadczasowej takich zabytków... -
wojtek galeński
cieszę się, że nie tylko ja tak uważam. Hitlera czyStalina - owszem, należy schować głęboko do piwnicy i pokazywać jako 'straszak', bo to zbrodniarze. ale bezimieni zołnierze, którzy ginęli z poświęceniem, to co ze nie do końca po naszej stronie - poza tym to historia! a ponadto przecierż nikt nie wiem, że to pomnik armii czerwonej, tylko czterech śpiących, jak sie ktoś zainteresuje, to go poinformują. i na tym polu trzeba działac - informować, uczyć, pokazywac, tłumaczyć! a nie burzyć i puzczać w niepamięć. pamiętajmy - zakazany owoc kusi! -
mikeelrapido
Dokładnie!
Powinno się ustawić tablicę informacyjną, która tłumaczyłaby okoliczności historyczne związane z pomnikiem, a sam pomnik trochę odkurzyć, bo się przybrudził...
Zreszta na ten temat toczyła się już gorąca debata:
http://grono.net/forum/topic/147631... -
Rafał
Piekna ta tablica
"Chwała bohaterom Armii Radzieckiej, towarzyszom broni, którzy oddali swe życie za wolność i niepodległość narodu polskiego Pomnik ten wznieśli mieszkańcy Warszawy 1945"
Jak sobie pomyśle tylko że ci towarzysze zabijali Warszawiaków, naszych dziadków, babcie na potęgę a MY jeszcze ich za to chwalimy... To jest dopiero nie szanowanie historii naszej! wznosić pomniki mordercą!
Jak kolega wyżej napisał - temat jest poruszany w innym dziale, więc już o tym nie rozmawiajmy.
Odnośnie Centralnego - jasne że zburzyć, podobno ma być euro 2012. Wyobrażacie sobie jak można przyjmować ludzi na takim starym dworcu? Sentymenty sentymentami, ale przydałby sie nowy, większy, ładniejszy dworzec. Trzeba iść na przód!
PKiN - i tak już nie zburzą bo jest uznany za zabytek.Jest poza tym sylwetką Warszawy i nie da się tego ukryć, mogą zostawić tylko niech ludzie nie myślą patrząc na niego o przyjacielach towarzyszach... jacy byli wspaniali lecz o tym jak kiedyś było. -
Anonim
kolego Rafał. Zanim coś napiszesz tutaj, na forum publicznym, zajrzyj do słownika języka polskiego, bo widzę, że u Ciebie z tym raczej kiepsko.
a co do burzenia PKiN - ciężko by było. Ściany są zbrojone szynami kolejowymi:) -
Ninja
wracając do tematu - z tym domem są problemy natury prawnej, miałem mały kontakt z tą sprawą, spadkobierczyni po Momocie nie ma szans go odzyskać. -
Rafał
Wybacz kolego Erde, że przekręciłem jeden wyraz.
przyjaciołach*
Mam nadzieje, że poczułeś się już lepiej.
Odnośnie domu - czemu nie ma szans? Czyżby znowu ktoś z papierami przyszedł iż nabył ten dom w po II WŚ? Ostatnio jest to bardzo modne... -
Anonim
-
Monsieur Scarlatina
byłem w tym domu w zeszły weekend. rupieciarnia, w ogródku gęste krzaki, w środku nic ciekawego - fajne wielkie okno w części "pracowniowej". pełno gipsowych jakichś odlewów się wala, ale nic, co warto by np. sfotografować (chyba, że jakieś detale). od ulicy wygląda najfajniej, megaklimatycznie, w środku rozczarowanie. graffiti "kacper jest gupi" wewnątrz na ścianie, butelki po żołądkowej, takie tam. tez pytałem typa, co liście zamiatał, ale coś kręcił.
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne