Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy wiecie, że Warszawska starówka kryje w sobie wiele nieznanych i fascynujących miejsc.?Kryje ona pod sobą kilometry tuneli które łączą byłe kupieckie domy. Polecam wybrać się tam w piątek wieczorem i pospacerować trochę bocznymi uliczkami...
  • Anonim

Jakie tunele masz na myśli?
  • Maś

Właśnie :)?
  • leen.

boczynymi uliczkami to ja często przemykam, ale o tunelach nic mi nie wiadomo..:/
  • reluctant worker

a może ktoś mi potrafi wyjaśnić skąd sięwzięła nazwa mojej ulubionej uliczki pt Krzywe Koło? :)
  • leen.

hmm, moze dlatego, że ma kształt koła, tylko nieco krzywego..?; ]; P
  • Anonim

jeśli sie nie myle to te tunele sluzyly do przmeieszczania sie polskich zolnieży podczas okupacji niemieckiej. Szwaby bezdusznicy (:D)wrzucali granaty do studzienek jak uslsyzeli szmery. Jesli to nei o to chodzi to z gory przepraszam :)

p0zdrawiam
  • Bazyl

Wg relacji mojej babci, nie wrzucali granatów tylko je zalali w momencie jak było tam sporo naszych. I to nie były jakieśtam tunele tylko po prostu kanały pod Starym Miastem.
  • Maś

Ale to jest....czynne?
  • Anonim

Normalne burzowce pod ulicami. Jeden taki idzie pod Mostową zdaje się, że do samej Wisły. Niedawno wyborcza organizowała wycieczkę nim. To po prostu kanalizacja.
  • Maś

Ja bym sie bała
  • Anonim

Nie no, to było pod patronatem WodKan czy jak sie tam nazywa zarządca, wszystko było zabezpieczone. W sumie było by niezłe pozwiedzać lindleyowskie przybytki...
  • Anonim

hm nie wiem czy zalewali, wiem ze wrzucali granaty z relacji dziadka, ktory bral udzial w powstaniu, pozdrawiam
  • Anonim

eej ja kooooocham starówke!!! :) Moze załozymy grono pt. starówka?? :p
  • jula

I jest taki faajny taras widokowy, od wejscia na rynek w prawo, skad widac Wisle i Most Swietokrzyski :D
    I sa laweczki i milo jest.
  • Anonim

hmm ja nawet dzis stałam na tym tarasie :-)
    bardzo romantyczny; p
  • Anonim

i nazwę ma romantyczną - Gnojna Góra :-P
  • Anonim

hehe
  • Kmd

A co powiecie o kataryniarzu, sekretem wielkim jest to, że jak na razie żaden z mieszkańcow rynku go jeszcze nie wyłączył:)
  • Anonim

a niedaleko starowki na bednarskiej jest "kozak miejsce"!! jak ktos bedzie chcial to znajdzie :D
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)