Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • AGA

czy macie jakies ulubione miejsca gdzie mozna podziwiac pozostałości starej pięknej przedwojennej warszawy?
  • Anonim

praga polnoc :>
  • K.

ŻOLIBORZ(oczywiście stara część)RULEZ; )
  • jedi

warszawa to pomieszanie z poplątaniem architektonicznym, ale i tak wawe ja lublu :)
  • Anonim

odcinek Siennej między Jana Pawła II a Emilii Plater - stare kamienice po sąsiedzku z Warsaw Towers, a wszystko w cieniu Intercontinentala :)
  • jedi

jak stara wawa to starówka, jakoby stara-nowa.. :) ale ciągle nice :)
  • Anonim

Jerozolimskie - hotel Polonia i kilka kamienic obok, jest też kilka fragmentów w Śródmieściu Połodniowym, ulica Lwowska na przykład.
  • Pau

kolonia staszica i lubeckiego w warszawie
    uliczki na tylach wiejskiej
    okolice placu unii lubelskiej
  • Frywolny Jerzyk vs. Bleff

jesli chodzi ci o stara warszaw XIX w klimacie srodmiescia to tylko praga plnoc, tma sa jeszcze oryginalne slupy ogloszeniowe ba nawet stare reklamy z lat 30-tych nawet sklwpiki z usligami nie maja zmieninego wystroju od tamtego czasu, jest nawet taki maly sklep fabryczka z lat 20tych gdzie wszystko jest przedwojenne, wlacznie z wystrojem modelami butow ekspozycja na wystawie i sprzedajacym;))
  • AGA

praga to faktycznie osobne miasto, zabudowa jest zwarta malo socrealu i czuje sie ducha dawnych czasów...
    chyba przejade sie tam na spacer...zobaczyc te reklamy z lat 30:D...a jaka to ulica?

hmmm wiele by ich tutaj wymieniac, ale:

zaklad obuwniczy to na zabkowskiej rog korsaka

reklama singera na targowej nie pamietam ile ale to jest trzeci budynek od poczty

na brzeskiej kolo wejscia na bazar na fasadzie kamienicy napis krawiec meski i wiele wiele innych:)
  • Anonim

Zoliborz!!!! najladniejszy jest tzw Zoliborz oficerski o ile sie nie myle wlasnie jest tam plac sloneczny,cos naprawde klimatycznego jak i cala dzielnicaaa

.................
  • Anonim

Zieloni zoliborz, pieprzony zoliborz; )
    Lubie tam na rowerku jezdzic.

Krolewskie Lazienki - pelno magicznych zakamarkow, zrozumiane tlumy w weekendy.
  • aneś

STARA OCHOTA (okolice Placu Narutowicza, kolonia Staszica) Teraz odnawiają te wszystkie super stare kamiennice, jest spokojnie, zielono, wszędzie blisko...
    Lepszego miejsca zamieszkania nie mogłambym sobie znaleźć!
  • Anonim

Stara ochota to w ogole rules :)
  • AGA

no i fajnie że restaurują stare kamienice...powinni robić to ze zdwojoną siłą...
    ja mieszkam w sródmieściu południe i tez jest slicznie...oprócz sztandarowych atrakcji typu łazienki, zamek ujazdowski, agrykolaitp...jest wiele zakątków gdzie czuć atmosfere przedwojennej warszawy...w mojej najbliższej okolicy polecam al szucha wraz z przylegającymi uliczkami oraz okolice myśliwieckiej, górnośląskiej...oprócz tego al. róż no i al.przyjaciół...w zasadzie to dużo by wymieniac...ogólnie cale okolice al. ujazdowskich:D te schowane,niewidoczne na pierwszy rzut oka uliczki są bardzo urokliwe..
  • Anonim

masz na mysli dzielnice amdasad?

ja tez jestem za restauracja starych kamienic, tylko nie w taki sposob jak to zrobili na pl. zbawiciela, bo teraz ten budymnek wyglada jak butik z tektury e supermarkecie a nie stary budynek
  • AGA

dzielnica ambasad...hmmm mozna to i tak nazwac bo wzdłuż al ujazdowskich jest wiele placówek dyplomatycznych( miesczących sie z resztą w wiekszości w zabytkowych pałacykach)
    a co do kamienicy na pl zbawiciela to od kiedy pamiętam trwala tam budowa...(jakies mw.7 lat no w każdym razie b dluuuuugo)wiem ze ludzi siłą eksmitowali i w zasadzie od początku byly z ta budowa same niejasne sytuacje jakieś lamanie przepisów , brak pozwolen na budowe...w koncu wyburzyli wszystko oprócz fasady...krajobraz jak po wojnie...dziwię sie że władze nie sprzeciwiły sie takiemu postępowniu inwestora. a to byl o ile wiem dosc stary XIX budynek...
    w zasadzie cieszę sie ze juz skonczyli bo mialam dosc tej ciągłej budowy...
    może dla uświadomienia wartości tej kamienicy powinni przyczepic taką tabliczkę informacyjną, chociaż to też bez sensu...sory że wyburzylismy...ale jakos tak wyszlo...to byla zabytkowa XIX kamienica...:D
  • rjs

Praga północ, woli ścisłości słupy z ogłoszeniami tam sa raczej żadko spotkane, częście natomiast trafiają sie transformatory elektryczne wykorzystywane jako słupy ogłoszeniowe;)

Drugie takie miejsce to śródmieście S, polecam tyły kamienic na mokotowskiej, czy spacer wilczą (koniecznie zaglądac do podwórek) gardzić tez nie należy pólnocną częścią tego wspaniałego rejonu, w podwórzah ulicy chemilenj mozna się natknąć na piekne kamienice, straszące niestety olewactwem urzędników...

Oczywiście są setki takich miejsc, polecam zacząc od odwiedzenia strony http://www.warszawa1939.pl/ . Potem zainteresowanie samo przyjdzie;)
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)