Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • pionek AGORY

mi kiedyś mignęła przed oczami jeszcze ciekawa książka
    KAPLICZKI WARSZAWY - Marta Zielińska
  • Machoń

Boso ale w ostrogach Grzesiuka.
    Wszystkie felietony Wiecha są o Warszawie ale za duzo z tych zbiorow sie nie dowiesz; )
    A moim faworytem jest "Gwara Warszawska dawnej i dziś" Bronisława Wieczorkiewicza, dziś dostępna już raczej w antykwariatach. I o dowiedzieć się można masę interesujacych rzeczy o Warszawie. I co ciekawe nie jest to ksiazka stricte naukowa :D, mi przynisla duzo radosci :D
  • jalla!

Twórczość Stefana 'Wiecha' Wiecheckiego! z warszawską gwarą w roli głównej, ach świetne!

no i "Dziewczęta z Nowolipek"- czy ktoś wiedział, że dawniej do Ogrodu Saskiego wpuszczali tylko w strojach eleganckich? (a i to nie wszystkich, niestety...) ale nie jestem przekonana, czy to lektura dla panów; )
  • VIVIPARUS

Dawno nie pojawiło się tu nic nowego więc coś zaproponuję.
    Prawdziwa nowość (rok wydania 2010)
    "Zabytki Architektury Podziemnej i Obronnej w Warszawie" Artura Ponikiewskiego.
    Szczególnie polecam wszystkim tym których interesują warszawskie podziemia.
    Już niedługo w sprzedaży.
    • książka_0002

• książka_0001

• Magda

Książki w sensie powieści z Warszawą w tle czy książki o Warszawie (również albumy)? :-)

Polecam album "Warszawa - ballada o okaleczonym mieście" Jerzego S. Majewskiego i innych - niestety ciężko dostać, ale bywa w bibliotekach i księgarniach internetowych, niecodzienne zdjęcia okaleczonej Warszawy, uzupełnione ciekawymi opisami, często fragmentami z ówczesnych gazet.

Równie wartymi polecenia są książki Jerzego Kasprzyckiego z serii "Korzenie miasta" - przeglądałam tylko najbardziej interesującą mnie część, czyli tom V traktujący o Woli i Żoliborzu, zawierał szczegółowe mapy dzielnic z dawnych lat i bardzo interesujące opisy większości ulic z wieloma ciekawostkami.

Ktoś już wcześniej wymienił "Pamiętnik z powstania warszawskiego" Mirona Białoszewskiego. Jeśli ktoś lubi jego fragmentaryczny styl pisania, to polecam "Chamowo" - kolejny pamiętnik, tym razem już człowieka starszego, po przeprowadzce na daleką Saską Kępę, okraszony charakterystyczną m'ironią (tak, to jego określenie) i nazywaniem rzeczy w sobie tylko znany sposób. Jeszcze nie skończyłam czytać "Chamowa" i raczej prędko nie skończę z powodu nadmiaru lektur, ale jak się tylko z tym uporam, wrócę do Mirona :-)
  • Maniuś

>VIVIPARUS napisał
    >Dawno nie pojawiło się tu nic nowego więc coś
    >zaproponuję.
    > Prawdziwa nowość (rok wydania 2010)
    >"Zabytki Architektury Podziemnej i Obronnej w Warszawie"
    >Artura Ponikiewskiego.
    >Szczególnie polecam wszystkim tym których interesują
    >warszawskie podziemia.
    >Już niedługo w sprzedaży.

ok, będę czekał z niecierpliwością na to :D
  • ..::Patrykuu::..

Polecam książki z serii "Warszawa nieodbudowana", a także " Korzenie Miasta" - dosyć dokładny opis dzielnic Warszawy. Co do książeczki Jabłońskiego... cóż, racja ... żadna profeska,ale z drugiej strony na dobrą sprawę nic więcej konkretnego na ten temat nie wydano,albo są to wydawnictwa o tak małym nakładzie i np. wydawnictwa uczelnianego, że praktycznie niedostępne :) "Twierdza Warszawa" Leszka Królikowskiego to również pozycja godna polecenia. Ktoś nieco wcześniej stwierdził,że Elizeum to tylko grota...tak,zgadza się - Elizeum w zasadzie było małą salą koncertowa z orkierstrą "ukrytą", która zresztą jak powszechnie wiadomo nie służyła tylko uciechom wielbicieli muzyki :).Jednak warte nadmienienia jest to, że Elizeum było przecież tylko częścią systemu przejść podziemnych, a także cześcią sporego kompleku zbudowanego dla brata naszego ostatniego króla, podkomorzego Kazimierza Poniatowskiego.Kompleks wzorowany na ówczesnej modzie tworzenia parków, pełnych antycznych ruin, tajemnych przejść, cieków wodnych itp. :), który niestety podejrzewam nie dotrwał do naszych czasów (z wyjątkiem wspomnianego Elizeum).
  • ..::Patrykuu::..

>VIVIPARUS napisał
    >Dawno nie pojawiło się tu nic nowego więc coś
    >zaproponuję.
    > Prawdziwa nowość (rok wydania 2010)
    >"Zabytki Architektury Podziemnej i Obronnej w Warszawie"
    >Artura Ponikiewskiego.
    >Szczególnie polecam wszystkim tym których interesują
    >warszawskie podziemia.
    >Już niedługo w sprzedaży.

O, właśnie tego brakowało !! :)
  • VIVIPARUS

>..::Patrykuu::.. napisał
    >
    >O, właśnie tego brakowało !! :)

książki są już do kupienia (puki co u mnie lub u autora)
    cena 35 zł , zainteresowanych proszę o priv
  • Łunio

W ogólenie nie piszecie o Tyrmandzie, a tego miasta nie ma bez "Złego" i w mniejszym stopniu również "Dziennika 1954".

A z Budrewicza to przede wszystkim "Baedeker Warszawski". Trzyczęściowy przewodnik z lat 1958, 1961 i daty 3. części już nie pamiętam, bo nie czytałem. Zbiory felietonów, które układają się na opis miasta ówczesnych lat - z naciskiem na opis ówczesnych knajp. Autentyczne relacje o Kameralnej czy Krokodylu - bezcenne.
  • inż. Adam

Kilka książek z mojej półki:

# Ciemne sprawy dawnych warszawiaków - S.Milewski
    # Zły + dziennik... - L.Tyrmand
    # Boso, ale w ostrogach - S. Grzesiuk
    # Anioły warszawy - A. Rowiński
    # Dyliżansem po Warszawie - M. Podkowiński
    # Schody do raju czy rozpacz ( i inna literatura tej autorki, opisuje sprawy na warszawskich wokandach i pół światek) - B. Seidler

Pozdro :) dla Warszawiaków
  • .........

Witam,

czy ktoś zna ciekawe książki o historii Warszawy?
    Coś wydanego po 2000 roku.

Z góry dzięki!

Pozdrawiam
  • Blackkitten

Ja znam tytuły dosyć współczesne, mi.n Nie ma powodu by płakać i Miasto Utrapienia
  • Wiesława Wideryńska

Gorąco polecam książkę Stanisława Gieysztora "Moja Warszawa" To jest 11. w kolejności książka z rewelacyjnej serii "Biblioteka Warszawska" wydanej staraniem Muzeum Historycznego m. st Warszawy
  • Wiesława Wideryńska

Jeszcze raz odsyłam do Muzeum Historycznego m. st. Warszawy i do książek z serii "Biblioteka Warszawska" strona www. mhw.pl zakładka Wydawnictwa
  • Wiesława Wideryńska

"Moja Warszawa" Gieysztora to jesta książka jakiej potrzebujesz szukaj http://www.mhw.pl w zakładce Wydawnictwa
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)