-
pionek AGORY
mi kiedyś mignęła przed oczami jeszcze ciekawa książka
KAPLICZKI WARSZAWY - Marta Zielińska -
Machoń
Boso ale w ostrogach Grzesiuka.
Wszystkie felietony Wiecha są o Warszawie ale za duzo z tych zbiorow sie nie dowiesz; )
A moim faworytem jest "Gwara Warszawska dawnej i dziś" Bronisława Wieczorkiewicza, dziś dostępna już raczej w antykwariatach. I o dowiedzieć się można masę interesujacych rzeczy o Warszawie. I co ciekawe nie jest to ksiazka stricte naukowa :D, mi przynisla duzo radosci :D -
jalla!
Twórczość Stefana 'Wiecha' Wiecheckiego! z warszawską gwarą w roli głównej, ach świetne!
no i "Dziewczęta z Nowolipek"- czy ktoś wiedział, że dawniej do Ogrodu Saskiego wpuszczali tylko w strojach eleganckich? (a i to nie wszystkich, niestety...) ale nie jestem przekonana, czy to lektura dla panów; ) -
VIVIPARUS
Dawno nie pojawiło się tu nic nowego więc coś zaproponuję.
Prawdziwa nowość (rok wydania 2010)
"Zabytki Architektury Podziemnej i Obronnej w Warszawie" Artura Ponikiewskiego.
Szczególnie polecam wszystkim tym których interesują warszawskie podziemia.
Już niedługo w sprzedaży. -
-
Magda
Książki w sensie powieści z Warszawą w tle czy książki o Warszawie (również albumy)? :-)
Polecam album "Warszawa - ballada o okaleczonym mieście" Jerzego S. Majewskiego i innych - niestety ciężko dostać, ale bywa w bibliotekach i księgarniach internetowych, niecodzienne zdjęcia okaleczonej Warszawy, uzupełnione ciekawymi opisami, często fragmentami z ówczesnych gazet.
Równie wartymi polecenia są książki Jerzego Kasprzyckiego z serii "Korzenie miasta" - przeglądałam tylko najbardziej interesującą mnie część, czyli tom V traktujący o Woli i Żoliborzu, zawierał szczegółowe mapy dzielnic z dawnych lat i bardzo interesujące opisy większości ulic z wieloma ciekawostkami.
Ktoś już wcześniej wymienił "Pamiętnik z powstania warszawskiego" Mirona Białoszewskiego. Jeśli ktoś lubi jego fragmentaryczny styl pisania, to polecam "Chamowo" - kolejny pamiętnik, tym razem już człowieka starszego, po przeprowadzce na daleką Saską Kępę, okraszony charakterystyczną m'ironią (tak, to jego określenie) i nazywaniem rzeczy w sobie tylko znany sposób. Jeszcze nie skończyłam czytać "Chamowa" i raczej prędko nie skończę z powodu nadmiaru lektur, ale jak się tylko z tym uporam, wrócę do Mirona :-) -
Maniuś
>VIVIPARUS napisał
>Dawno nie pojawiło się tu nic nowego więc coś
>zaproponuję.
> Prawdziwa nowość (rok wydania 2010)
>"Zabytki Architektury Podziemnej i Obronnej w Warszawie"
>Artura Ponikiewskiego.
>Szczególnie polecam wszystkim tym których interesują
>warszawskie podziemia.
>Już niedługo w sprzedaży.
ok, będę czekał z niecierpliwością na to :D -
..::Patrykuu::..
Polecam książki z serii "Warszawa nieodbudowana", a także " Korzenie Miasta" - dosyć dokładny opis dzielnic Warszawy. Co do książeczki Jabłońskiego... cóż, racja ... żadna profeska,ale z drugiej strony na dobrą sprawę nic więcej konkretnego na ten temat nie wydano,albo są to wydawnictwa o tak małym nakładzie i np. wydawnictwa uczelnianego, że praktycznie niedostępne :) "Twierdza Warszawa" Leszka Królikowskiego to również pozycja godna polecenia. Ktoś nieco wcześniej stwierdził,że Elizeum to tylko grota...tak,zgadza się - Elizeum w zasadzie było małą salą koncertowa z orkierstrą "ukrytą", która zresztą jak powszechnie wiadomo nie służyła tylko uciechom wielbicieli muzyki :).Jednak warte nadmienienia jest to, że Elizeum było przecież tylko częścią systemu przejść podziemnych, a także cześcią sporego kompleku zbudowanego dla brata naszego ostatniego króla, podkomorzego Kazimierza Poniatowskiego.Kompleks wzorowany na ówczesnej modzie tworzenia parków, pełnych antycznych ruin, tajemnych przejść, cieków wodnych itp. :), który niestety podejrzewam nie dotrwał do naszych czasów (z wyjątkiem wspomnianego Elizeum). -
..::Patrykuu::..
>VIVIPARUS napisał
>Dawno nie pojawiło się tu nic nowego więc coś
>zaproponuję.
> Prawdziwa nowość (rok wydania 2010)
>"Zabytki Architektury Podziemnej i Obronnej w Warszawie"
>Artura Ponikiewskiego.
>Szczególnie polecam wszystkim tym których interesują
>warszawskie podziemia.
>Już niedługo w sprzedaży.
O, właśnie tego brakowało !! :) -
VIVIPARUS
>..::Patrykuu::.. napisał
>
>O, właśnie tego brakowało !! :)
książki są już do kupienia (puki co u mnie lub u autora)
cena 35 zł , zainteresowanych proszę o priv -
Łunio
W ogólenie nie piszecie o Tyrmandzie, a tego miasta nie ma bez "Złego" i w mniejszym stopniu również "Dziennika 1954".
A z Budrewicza to przede wszystkim "Baedeker Warszawski". Trzyczęściowy przewodnik z lat 1958, 1961 i daty 3. części już nie pamiętam, bo nie czytałem. Zbiory felietonów, które układają się na opis miasta ówczesnych lat - z naciskiem na opis ówczesnych knajp. Autentyczne relacje o Kameralnej czy Krokodylu - bezcenne. -
inż. Adam
Kilka książek z mojej półki:
# Ciemne sprawy dawnych warszawiaków - S.Milewski
# Zły + dziennik... - L.Tyrmand
# Boso, ale w ostrogach - S. Grzesiuk
# Anioły warszawy - A. Rowiński
# Dyliżansem po Warszawie - M. Podkowiński
# Schody do raju czy rozpacz ( i inna literatura tej autorki, opisuje sprawy na warszawskich wokandach i pół światek) - B. Seidler
Pozdro :) dla Warszawiaków -
.........
Witam,
czy ktoś zna ciekawe książki o historii Warszawy?
Coś wydanego po 2000 roku.
Z góry dzięki!
Pozdrawiam -
Blackkitten
Ja znam tytuły dosyć współczesne, mi.n Nie ma powodu by płakać i Miasto Utrapienia -
Wiesława Wideryńska
Gorąco polecam książkę Stanisława Gieysztora "Moja Warszawa" To jest 11. w kolejności książka z rewelacyjnej serii "Biblioteka Warszawska" wydanej staraniem Muzeum Historycznego m. st Warszawy -
Wiesława Wideryńska
Jeszcze raz odsyłam do Muzeum Historycznego m. st. Warszawy i do książek z serii "Biblioteka Warszawska" strona www. mhw.pl zakładka Wydawnictwa -
Wiesława Wideryńska
"Moja Warszawa" Gieysztora to jesta książka jakiej potrzebujesz szukaj http://www.mhw.pl w zakładce Wydawnictwa
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne