Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • EfFsoN

i wcale nie chodzi mi tu o slynny szpital...

w ramach ciekawostki - oryginalne m-sca przy tej ulicy:
    przy skrzyzowaniu z al. Witosa, za przystankiem autobusowym w str. Centrum, przez dziurawe ogrodzenie mozna wejsc i zobaczyc ciekawe zjawisko - pozostawione samopas fundamenty jakiegos budynku, ktore obecnie sa po prostu wylana betonem ogromna dziura w ziemi, w ktorej to utworzylo sie jeziorko, po ktorym plywaja kaczki...
    trzeba tam jednak uwazac, bo obiekt jest niezabezpieczony, a wpadniecie do srodka nie byloby milym doswiadczeniem...
  • EfFsoN

a zaraz dalej - przy skrzyzowaniu z ul. Hańczy wchodzi sie rownologle z mala rzeczka do uroczego parku. Park posiada jeziorko, mostki i jest naprawde romantyczny. wokol niego sa osiedla, w ktorych marzeniem byloby mieszkac - zadbane domki jednorodzinne oraz szpanerski apartamentowiec. mozna popuscic wodze wyobrazni... :)

ale nie o tym mialo byc:
    przy samym wejsciu do parku od str. Sobieskiego stoi duzy blok mieszkalny, zapewne z czasow PRL, choc zbudowany z pomyslem jak na owe czasy:)
    lecz ku mojemu zdziwieniu, ten ogromny blok stoi KOMPLETNIE PUSTY. powybijane szyby, w nocy w zadnym oknie nie ma swiatla. a zeby bylo ciekawiej - budynek jest ogrodzony i bardzo pilnie strzezony - pelno kamer, straznicy przez cala dobe...
    czy ktos wie, czemu ten budynek stoi pusty? i czemu jest tak strzezony? bo mnie to naprawde frapuje...
  • Anonim

to ja z chęcią odpowiem na to pytanie. Jest to dawny blok mieszkalny delegatury z ZSRR, tak się mówi oficjalnie, natomiast w rzeczywistości, mieszkali tam szpiedzy, i inni ludzie związani ściśle z rozwojem "przyjaźni" polsko-rosyjskiej. I to nie przypadek, że ten blok znajduje się akurat na ul. Sobieskiego. WYstarczy pojechać parę kilometrów dalej w stronę centrum, i co? Ambasada rosyjska jak okiem sięgnąć:)

a ten park o którym mówisz, dochodzi do ul. Chełmskiej przy kościele. Kręcili tam kawałek Dnia Świra nawet.
  • Anonim

A z innych ciekawostek - rzut beretem od tego "szpiegowskiego" radzieckiego bloku znajdowalo sie osiedle... polnocnokoreanskie. Nie wiem, jaka jego czesc do dzis nalezy do tego smutnego rezimu, bo mialem okazje byc w jednym z tych blokow na imprezie i na polnocnokoreanski juz nie wygladal; ) Ale moze sie ciasniej ogrodzili, czy cos; )
  • oświecony

znam, byłem, widziałem
  • EfFsoN

thx za odpowiedz Erde! pokrywa sie ona z moimi przypuszczeniami.
    ale czy ona jest 100% pewna?

a swoja droga to dlaczego bloku posowieckiego nie mozna teraz ponownie zasiedlic? szpiedzy szpiegami, ale przeciez nie mieli chyba jakiejs choroby zakaznej...
  • Anonim

a czy Ty chciała byś pokazywać wszystkim swój pamiętnik? :)
  • EfFsoN

przeciez tam sa same gole sciany...
    sciany co prawda uszy podobno maja, ale ust raczej nie...

no nic - ciekawe w kazdym razie
  • Anonim

a jesteś pewna, że tam są TYLKO gołe ściany? skoro jest to pilnowane, to jakiś cel w tym musi być napewno. nic nie sugeruję, ale pustostanu bez żadnego znaczenia by nie pilnowali
  • Anonim

Oj tam... moze nic nie byc. Po prostu budynek nalezy do Ambasady, czyli do rzadu Federacji Rosyjskiej i nic dziwnego, ze pilnuja, w koncu to ich terytorium w swietle prawa m-nar.
  • Anonim

no nie wiem czy takie gołe ściany [podobny post już kiedyś pisałam]
    i nie wiem czy taki totalnie opuszczony skoro ja nie mogłam wejść do samego bloku bo zaraz wyskoczyła na mnie jakaś ruskogawariąca kobita i zaczeła się pytać co ja tu właściwie robię..no jak top co furtka była otwarta..
    Dziwne też, że żaden Urban Explorator nie wbił się tam i nie zrobił fot..
    wg. mojej spiskowej teorii ten blok wciąż tętni włąsnym życiem..piwnice,ukryte zakamarki..ale to faktycznie idioci ze nie zorganizowali tam jakiegoś czegoś, bo przykro patrzeć na fajny pusty blok[do którego nie da się wejść; / ]
  • Anonim

>JA napisała:

>Dziwne też, że żaden Urban Explorator nie
    >wbił się tam i nie zrobił fot..

szydzisz siostra, szydzisz:P
  • EfFsoN

a wlasciwie to od kiedy stoi on pusty?
  • Anonim

wydaje mi się, że będzie już jakieś 10 lat tak na oko
  • Anonim

Ja bym obstawial, ze jednak krocej... Nigdy mu sie z bliska nie przygladalem, ale jeszcze pare lat temu regularnie widywalem tam wchodzacych/wychodzacych ludzi, a i blok z odleglosci parudziestu metrow (od ulicy) nie wygladal na strasznie za/opuszczony. Ale moze i macie racje.
  • tra nuvole e lenzuola

nie wiem czy 10...ale na pewno od 5-6 lat tak straszy, bo już wtedy mnie zaciekawił tą mroczną pustką

...okolice rzeczwiście są międzynarodowe..tam byly i radzieckie, i koreańskie, i bułgarskie osiedla........pamietam jak z 10 lat temu chodziłam do świetnej knajpki bułgarskiej..osiedle było strzeżone i można było się tam dostać tylko jeśli ktoś z mieszkańców cię wprowadził..jedzenie rewelacja!!.....ciekawe jak to teraz wygląda
  • ×♥× M ×♥×

z tego co mowicie,wynika ze ten pusty blok musi byc blisko mnie, bo wspomniany przez Ciebie parczek jest jakies 5 minutek drogi ode mnie..ja nadal nie wiem, o jaki blok chodzi :(
  • Anonim

jadąc Ul. Sobieskiego w stronę Centrum, mijasz skrzyżowanie z Idzikowskiego, potem jest ta nowa ulica do trasy siekierkowskiej, i zaraz za nią ten blok, po prawej stronie, jeszcze przed pierwszą kładką. On jest koloru ciemno-piaskowego, taki powydziwiany trochę, za murem.
  • olek (aka Reynevan)

>odlecieć... napisała:
    >nie wiem czy 10...ale na pewno od 5-6 lat tak straszy, bo
    >już wtedy mnie zaciekawił tą mroczną
    >pustką

Ja mysle, ze to raczej 5 niz 10 lat..
    jeszcze 6-7 lat temu czesto tam bywalem i (chyba :)) na pewno nie byl.

A ze jest taki opuszczony to zobaczylem dopiero... miesiac temu? A rowerem przejezdzam tamtedy stosunkowo czesto.. dziwne :)
  • ×♥× M ×♥×

Erde.....cos kojarze.;) a najlepiej bede jak sie tam przespaceruje; D
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)