Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Jestem na Facebooku :)

Witam,
    poszukuje wszelkich informacji, zdjęć, opowieści, planów i ciekawostek o kamienicy mieszczącej sie przy Hożej 41, róg Poznańskiej.

Jeśli coś wiecie będę wdzięczny, także za informację gdzie szukać.

G.
  • Mateusz

Spróbuj zadzwonić do konserwatora zabytków, znajdź zarządcę budynku, może wejdź tam i porozmawiaj z dozorcą...
  • VIVIPARUS

Prawdopodobnie mieści się tam jeszcze Klub domu Kultury Śródmieście, działało tam (i pewne działa nadal) kilka grup teatralnych a nie daleko na Wilczej znajdowała się ciemnia fotograficzna działająca w ramach tego klubu. Myślę że kierownictwo klubu z Hożej oraz DKŚ może pomóc w znalezieniu archiwalnych zdjęć i ciekawostek.
  • Gdabski

Raz: http://spiszabytkow.um.warszawa.pl/...

Dwa:
    Zieliński J., "Atlas dawnej architektury ulic i placów Warszawy", T.4.
  • Elunia

ja miałam tam praktyki w sklepie na parterze powiem jedno pierdolnik jak siemasz a jeżeli chcesz coś ogółem wiedzieć to są tam prusaki,karaluchy i inne tego typu zwierzaczki wielkość kciuka beeeeeeeeeeeee
  • Anonim

Raczej nie o takie "anegdoty" chodzilo zalozycielowi tematu. Chyba, ze mialas te praktyki, nie wiem, w latach trzydziestych?
  • Jestem na Facebooku :)

No raczej nie o takie ciekawostki pytałem :)

Trafiłem na coś takiego:
    W tej kamienicy nie ma kapliczki, co jest pewnym ewenementem, ponieważ w wielu takich kamienicach są. Podobno wynika to z faktu, że kamienica należała pierwotnie do Zakładów Energetyki, a w czasie wojny stacjonowali tam żołnierze niemieccy (podobno SS). Niestety nie wiem czy kapliczki nigdy tam nie było czy została zniszczona.

W czasach obecnych na zebraniu spółdzielni pojawiła sie dawna "właścicielka" kamienicy. Na szczęście starsi mieszkańcy znają historię tego budynku i pogonili ją :)
  • MAG

o a o co jej chodzilo??
  • Elunia

no wiem ze nie oto ci chodziło ale tak po prostu powiedziałam wam to bo nie nawidzę tego sklepu
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)