-
Jestem na Facebooku :)
Witam,
poszukuje wszelkich informacji, zdjęć, opowieści, planów i ciekawostek o kamienicy mieszczącej sie przy Hożej 41, róg Poznańskiej.
Jeśli coś wiecie będę wdzięczny, także za informację gdzie szukać.
G. -
Mateusz
Spróbuj zadzwonić do konserwatora zabytków, znajdź zarządcę budynku, może wejdź tam i porozmawiaj z dozorcą... -
VIVIPARUS
Prawdopodobnie mieści się tam jeszcze Klub domu Kultury Śródmieście, działało tam (i pewne działa nadal) kilka grup teatralnych a nie daleko na Wilczej znajdowała się ciemnia fotograficzna działająca w ramach tego klubu. Myślę że kierownictwo klubu z Hożej oraz DKŚ może pomóc w znalezieniu archiwalnych zdjęć i ciekawostek. -
Gdabski
Raz: http://spiszabytkow.um.warszawa.pl/...
Dwa:
Zieliński J., "Atlas dawnej architektury ulic i placów Warszawy", T.4. -
-
Elunia
ja miałam tam praktyki w sklepie na parterze powiem jedno pierdolnik jak siemasz a jeżeli chcesz coś ogółem wiedzieć to są tam prusaki,karaluchy i inne tego typu zwierzaczki wielkość kciuka beeeeeeeeeeeee -
Anonim
Raczej nie o takie "anegdoty" chodzilo zalozycielowi tematu. Chyba, ze mialas te praktyki, nie wiem, w latach trzydziestych? -
Jestem na Facebooku :)
No raczej nie o takie ciekawostki pytałem :)
Trafiłem na coś takiego:
W tej kamienicy nie ma kapliczki, co jest pewnym ewenementem, ponieważ w wielu takich kamienicach są. Podobno wynika to z faktu, że kamienica należała pierwotnie do Zakładów Energetyki, a w czasie wojny stacjonowali tam żołnierze niemieccy (podobno SS). Niestety nie wiem czy kapliczki nigdy tam nie było czy została zniszczona.
W czasach obecnych na zebraniu spółdzielni pojawiła sie dawna "właścicielka" kamienicy. Na szczęście starsi mieszkańcy znają historię tego budynku i pogonili ją :) -
MAG
-
Elunia
no wiem ze nie oto ci chodziło ale tak po prostu powiedziałam wam to bo nie nawidzę tego sklepu
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne