Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Założyłem ten wątek, ponieważ robię projekt do szkoły o skarpie i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, z punktu widzenia, zgodnie z nazwą grona, "Warszawy nieznanej". Głównym celem jest to, aby projekt zainteresował obcokrajowców. Piszcie wszystko, co wiecie; co może być w skarpie atrakcyjnego i co może w niej przyciągnąć ludzi z zagranicy.

Moim pierwszym pomysłem jest taras widokowy koło ul. Brzozowej i schody na Gnojną Górę.
  • Anonim

A może Muzeum Ziemi i CSW?
  • sympatyczna

skarpa wiślana i pradolina wisły na Ursynowie wraz z Rezerwatem krajobrazowym"Skarpa ursynowska",jest to niezła enklawa w mieście,które pedzi w zgielku i smrodzie spalin,a tu cisza i spokój.
  • DKK

Mi Skarpa kojarzy się przedewszystkim z Kościołem św. Anny (no cóż widzę ją z moich okien), a jak Anna to i panorama Starego i Nowego miasta i Mariensztat oczywiście.
  • Body

radziłbym zajrzeć na skarpę w okolicy kościoła św. katarzyny na służewiu, tak są podobno pozostałości romatycznego parku "Gucin Gaj".
  • DKK

I jeszcze Elizjum w parku przy Książęcej. Tylko, że jest zamknięte :(
  • pionek AGORY

polecam przejść się na skarpę za rektorat SGGW na Ursynowie.. są tam stare schody i pozostałość parku - niesamowite miejsce!
  • sympatyczna

masz na myśli Pałacyk J.Ursyna Niemcewicza.to własnie teren Rezerwatu krajobrazowego.
  • pionek AGORY

dokładnie to mam na myśli :)
  • sympatyczna

masz dokładnie takie same odczucia na temat tego miejsca co ja..:)
  • Body

całkiem fajne miejsce, należy teraz do SGGW. zupełna odmiana od szumu ursynowskich ulic i bloków
  • Anonim

dzięki za wszystko. gdyby jakieś pomysły jeszcze wam przyszły do głowy, zachęcam do podzielenia się nimi
  • ;DamiaN

jakie tam autobusy dojezdzają ?
  • Anonim

Metrem do Imielina i spacerek; ) Co sie bedziesz autobusami telepac.
    Aczkolwiek jezdza, owszem, nieopodal, ale odkad sie wyprowadzilem z USN, to juz nie jestem na biezaco.
  • ;DamiaN

dzieki
  • Anonim

Służę pomocą http://www.ztm.waw.pl/baza/20080126...
  • Poniek

>Dobi napisał
    >I jeszcze Elizjum w parku przy Książęcej. Tylko, że jest
    >zamknięte :(

...I Królikarnia z ciekawymi podziemiami i Muzeum Rzeźby ( do niedawna X.Dunikowskiego.)

Elizeum, może i dobrze ze zamknięte, bo przynajmniej, prócz - kilku kabli i drabiny oraz metalowego kosza na śmieci - własności szanownego użytkownika obiektu - śmieci brak, a i nietoperek od czasu do czasu zaleci.
  • Poniek

W kwestii skarpy - może ktoś ma informacje o:

1. tzw. Rotundzie Panoramy Tatr (chodzi mi o wnętrza)
    2. Pomieszczeń w murze oporowym Pałacu Kazimierzowskiego
    3. Wnętrzach dolnej kondygnacji bastionu Zamku Ostrogskich.
  • Anonim

>Poniek napisał
    >>Dobi napisał
    >>I jeszcze Elizjum w parku przy Książęcej. Tylko, że
    >jest
    >>zamknięte :(
    >
    >...I Królikarnia z ciekawymi podziemiami i Muzeum Rzeźby (
    >do niedawna X.Dunikowskiego.)
    >
    >Elizeum, może i dobrze ze zamknięte, bo przynajmniej,
    >prócz - kilku kabli i drabiny oraz metalowego kosza na
    >śmieci - własności szanownego użytkownika obiektu -
    >śmieci brak, a i nietoperek od czasu do czasu zaleci.

byłem niedawno koło Elizeum i ku mojemu zdziwieniu ktoś 'usunął' zabezpieczenia tamtych metalowych drzwi - były zamknięte na gerdę, drugi zamek i bodajże kłódkę, a teraz w ogóle nie ma ani jednego zamka i drzwi świecą pięknymi śladami po łomie...
  • ania flaming.różowy

http://www.skarpawarszawska.pl/

można by powiedzieć, że bezczelność deweloperów osiągneła szczyt szczytów.
    czyli kolejne nowoczesne slumsy kosztem zielonego miejsca do odpoczynku dla warszawiaków.

skarpa warszawska, niedaleko Królikarni jest jednym z bardziej dzikich, a przy tym najbardziej kameralnych parków warszawy. naprawdę szkoda byłoby tego miejsca.

tylko czekać kiedy w stolicy nie będzie ani jednego zielonego miejsca do odpoczynku poza zapchanymi polami mokotowskimi i parkiem 'przechodnim' saskim i aby zobaczyć kaczkę, sowę czy jeża trzeba będzie wyjeżdżać za miasto.
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)