- 1
- 2
-
Anonim
Założyłem ten wątek, ponieważ robię projekt do szkoły o skarpie i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, z punktu widzenia, zgodnie z nazwą grona, "Warszawy nieznanej". Głównym celem jest to, aby projekt zainteresował obcokrajowców. Piszcie wszystko, co wiecie; co może być w skarpie atrakcyjnego i co może w niej przyciągnąć ludzi z zagranicy.
Moim pierwszym pomysłem jest taras widokowy koło ul. Brzozowej i schody na Gnojną Górę. -
Anonim
-
sympatyczna
skarpa wiślana i pradolina wisły na Ursynowie wraz z Rezerwatem krajobrazowym"Skarpa ursynowska",jest to niezła enklawa w mieście,które pedzi w zgielku i smrodzie spalin,a tu cisza i spokój. -
DKK
Mi Skarpa kojarzy się przedewszystkim z Kościołem św. Anny (no cóż widzę ją z moich okien), a jak Anna to i panorama Starego i Nowego miasta i Mariensztat oczywiście. -
-
Body
radziłbym zajrzeć na skarpę w okolicy kościoła św. katarzyny na służewiu, tak są podobno pozostałości romatycznego parku "Gucin Gaj". -
DKK
I jeszcze Elizjum w parku przy Książęcej. Tylko, że jest zamknięte :( -
pionek AGORY
polecam przejść się na skarpę za rektorat SGGW na Ursynowie.. są tam stare schody i pozostałość parku - niesamowite miejsce! -
sympatyczna
masz na myśli Pałacyk J.Ursyna Niemcewicza.to własnie teren Rezerwatu krajobrazowego. -
pionek AGORY
-
sympatyczna
-
Body
całkiem fajne miejsce, należy teraz do SGGW. zupełna odmiana od szumu ursynowskich ulic i bloków -
Anonim
dzięki za wszystko. gdyby jakieś pomysły jeszcze wam przyszły do głowy, zachęcam do podzielenia się nimi -
;DamiaN
-
Anonim
Metrem do Imielina i spacerek; ) Co sie bedziesz autobusami telepac.
Aczkolwiek jezdza, owszem, nieopodal, ale odkad sie wyprowadzilem z USN, to juz nie jestem na biezaco. -
;DamiaN
-
Anonim
Służę pomocą http://www.ztm.waw.pl/baza/20080126... -
Poniek
>Dobi napisał
>I jeszcze Elizjum w parku przy Książęcej. Tylko, że jest
>zamknięte :(
...I Królikarnia z ciekawymi podziemiami i Muzeum Rzeźby ( do niedawna X.Dunikowskiego.)
Elizeum, może i dobrze ze zamknięte, bo przynajmniej, prócz - kilku kabli i drabiny oraz metalowego kosza na śmieci - własności szanownego użytkownika obiektu - śmieci brak, a i nietoperek od czasu do czasu zaleci. -
Poniek
W kwestii skarpy - może ktoś ma informacje o:
1. tzw. Rotundzie Panoramy Tatr (chodzi mi o wnętrza)
2. Pomieszczeń w murze oporowym Pałacu Kazimierzowskiego
3. Wnętrzach dolnej kondygnacji bastionu Zamku Ostrogskich. -
Anonim
>Poniek napisał
>>Dobi napisał
>>I jeszcze Elizjum w parku przy Książęcej. Tylko, że
>jest
>>zamknięte :(
>
>...I Królikarnia z ciekawymi podziemiami i Muzeum Rzeźby (
>do niedawna X.Dunikowskiego.)
>
>Elizeum, może i dobrze ze zamknięte, bo przynajmniej,
>prócz - kilku kabli i drabiny oraz metalowego kosza na
>śmieci - własności szanownego użytkownika obiektu -
>śmieci brak, a i nietoperek od czasu do czasu zaleci.
byłem niedawno koło Elizeum i ku mojemu zdziwieniu ktoś 'usunął' zabezpieczenia tamtych metalowych drzwi - były zamknięte na gerdę, drugi zamek i bodajże kłódkę, a teraz w ogóle nie ma ani jednego zamka i drzwi świecą pięknymi śladami po łomie...
-
ania flaming.różowy
http://www.skarpawarszawska.pl/
można by powiedzieć, że bezczelność deweloperów osiągneła szczyt szczytów.
czyli kolejne nowoczesne slumsy kosztem zielonego miejsca do odpoczynku dla warszawiaków.
skarpa warszawska, niedaleko Królikarni jest jednym z bardziej dzikich, a przy tym najbardziej kameralnych parków warszawy. naprawdę szkoda byłoby tego miejsca.
tylko czekać kiedy w stolicy nie będzie ani jednego zielonego miejsca do odpoczynku poza zapchanymi polami mokotowskimi i parkiem 'przechodnim' saskim i aby zobaczyć kaczkę, sowę czy jeża trzeba będzie wyjeżdżać za miasto.
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne