Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hopl@

wlasnie ostatnio odwiedzilem "przekaske" w hotelu europejski przy rogu z krakowskim przedmiesciem i zjadlem "gzika" jest to twarozek ze szczypiorkiem i ziemniaczek w mundurku... swoja droga pyyyycha
    ale zastanowilo mnie dlaczego wczesniej nie znalem tej potrawy?
    dowiedzialem sie (o dzieki Ci google) ze jest to potrawa poznanska.
    i tu pytanie czy warszawa ma jakaies swoje zadko wystepujace w innych regionach kraju potrawy/przekaski? wiecie cos na ten temat?
    moze jest to cos co wszyscy znamy albo cos co zatarlo sie na przestrzeni dziejow i jest znane tylko naszym babciom?
    pozdrawiam kulinarnych podroznikow
  • Anonim

Warszawa, z tego co mi wiadomo, ma swoja potrawe, a moze i potrawy. Są to farafki, nigdy ich nie jadłem, ale z przekazów wiem, ze to rodzaj ciastek - sa one charakterystyczne o tyle, że sa pieczone z ciasta, w skład którego wchodzi biały ser bez smietany. Posypywało się je makiem lub grubymi kryształkami cukru. Potrawa niezbyt może wysokich lotów, ale z pewnościa odnotowanie należy się samej nazwie. Przed wojna piekło się to w najwytworniejszych kamienicach; dużo wcześniej piekło je się we wsiach i przywoziło do Warszawy, ale jest to potrawa typowo warszawska, o czym nie omieszkał wspomnieć chociazby Paweł Jasienica w swoich ksiażkach.

By this day nigdzie w warszawie tych cisatek nie spotkałem. Co więcej, nazwa niewiele mówi, wiele osób nie wie, o czym mówię i co to sa te farafki. PS Blikle mógłby zacząć piec farafki. Jestem ciekawy jak smakuje ciasto z serem w proporcjach ok 50-50 pieczone jak ciaska...
  • Haress

Warszawa ma swoje potrawy - a raczej miała, niestety powstanie warszawskie wybiło wieksząść warszawiaków a ci którzy to rpzeżyli nie zawsze wracali do stolicy.
    Z typowych dań kuchni warszawskiej (przedwojennej) to flaki z cegłą -np. można jeszcze je zjeść na pradze - kilka lat temu na bazarze różyckiego.
    Generalni osyłam tu http://www.warszawa.com/cmarter.asp... oraz w google.
    Teraz dla mnie typową kuchnia warszawską jest kebab i chińczyk; P
  • Bartosz

Pańska skórka. Prawdopodobnie jedna z niewielu warszawskich "potraw", ktora spotykamy do dzis.
  • Hopl@

niewiem ile postow zniknelo ale moj zniknal napewno. cos to grono ostatnio niedomaga wic na wszelki wypadek powtorze swoj pierwszy post dopoki tego nienaprawia:

wlasnie ostatnio odwiedzilem "przekaske" w hotelu europejski przy rogu z krakowskim przedmiesciem i zjadlem "gzika" jest to twarozek ze szczypiorkiem i ziemniaczek w mundurku... swoja droga pyyyycha
    ale zastanowilo mnie dlaczego wczesniej nie znalem tej potrawy?
    dowiedzialem sie (o dzieki Ci google) ze jest to potrawa poznanska.
    i tu pytanie czy warszawa ma jakaies swoje zadko wystepujace w innych regionach kraju potrawy/przekaski? wiecie cos na ten temat?
    moze jest to cos co wszyscy znamy albo cos co zatarlo sie na przestrzeni dziejow i jest znane tylko naszym babciom?
    pozdrawiam kulinarnych podroznikow
  • Hopl@

a tak na marginesie dziekuje wszystkim za odpowiedzi i mam nadzieje ze znajdziecie jeszcze kilka fajnych i zapomnianych potraw.
  • sympatyczna

a schabowy z ziemniaczkami i kapustą,flaki..
    od tego wymieniania potraważ zgłodniałam :)
  • Anonim

Dzis w telewizji byl program poswiecony warszawskiej kuchni. Kiedy prowadzacy, wraz z Wielankiem (ktory zaczyna byc chyba uznawany za "eksperta od wszelkiej warszawskosci"; /) zaczeli przygotowywac smazona galaretke cieleca z sosem z ogorkow kiszonych, przelaczylismy na jakis film; ) Mimo calego mojego patriotyzmu lokalnego i milosci do tego miasta, wole kuchnie z innych rejonow swiata; )
  • grzegorz

przekąska zakąska wymiata.. :)
  • Mateusz

http://1944.rwi.pl/19a.html

Tu masz kilka potraw z czasu Powstania Warszawskiego. Niektóre przepisy brzmią całkiem nieźle.
  • Anonim

Grochówka po Warszawsku jest :)
    przecierany groch z grzankami pycha :)
  • Hopl@

a cos typowo warszawskiego niewystepujacego na terenie kraju ale tu u nas (kebaby sie nie licza :P ) ?
  • Bartosz

Wcześniej już o tym pisałem - Pańska skórka.
  • Anonim

ale chyba nie tylko w warszawie ta oanska skorka :P

Hopla ! ty glodomorze :*
  • Bartosz

Dzisiaj czytalem, ze teoretycznie na Mazowszu (ale tylko Mazowszu), ale prawda jest taka, ze nikt spoza Warszawy nie wie co to jest. No chyba, ze byl na Wszystkich Swietych w Wawie :)
  • inż. Smołek

pańska skórka została 30 stycznia dopisana tzw. listy produktów tradycyjnych mazowsza.
    w Teleekspresie mówili
    ;)
  • Bartosz

No wlasnie :) A swoja droga... pyszna jest... :)
  • Hopl@

>U l a napisała:
    >ale chyba nie tylko w warszawie ta oanska skorka :P
    >
    > Hopla ! ty glodomorze :*

och Ty :* a co Cie ni widu ni slychu he?!?
    pozatym nie glodomorze tylko smakoszu; )
    buziaki Ulka
  • Anonim

:D

zaginelam w akcji ..ale nie dlugo zawitam do was znowu,potrzebowalam regenracji :D

no a co do tych potraw to chcialabym moc powiedziec ..golonka ! krokiety..ale nie moge niestety .

az jutro zajrze glebiej,moze cos wyszukam,bo mnie zaintrygowales 1
  • Mechanik Jerzy Kudelski

rolnetka.
  • 1
  • 2
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)