- 1
- 2
-
Hopl@
wlasnie ostatnio odwiedzilem "przekaske" w hotelu europejski przy rogu z krakowskim przedmiesciem i zjadlem "gzika" jest to twarozek ze szczypiorkiem i ziemniaczek w mundurku... swoja droga pyyyycha
ale zastanowilo mnie dlaczego wczesniej nie znalem tej potrawy?
dowiedzialem sie (o dzieki Ci google) ze jest to potrawa poznanska.
i tu pytanie czy warszawa ma jakaies swoje zadko wystepujace w innych regionach kraju potrawy/przekaski? wiecie cos na ten temat?
moze jest to cos co wszyscy znamy albo cos co zatarlo sie na przestrzeni dziejow i jest znane tylko naszym babciom?
pozdrawiam kulinarnych podroznikow -
Anonim
Warszawa, z tego co mi wiadomo, ma swoja potrawe, a moze i potrawy. Są to farafki, nigdy ich nie jadłem, ale z przekazów wiem, ze to rodzaj ciastek - sa one charakterystyczne o tyle, że sa pieczone z ciasta, w skład którego wchodzi biały ser bez smietany. Posypywało się je makiem lub grubymi kryształkami cukru. Potrawa niezbyt może wysokich lotów, ale z pewnościa odnotowanie należy się samej nazwie. Przed wojna piekło się to w najwytworniejszych kamienicach; dużo wcześniej piekło je się we wsiach i przywoziło do Warszawy, ale jest to potrawa typowo warszawska, o czym nie omieszkał wspomnieć chociazby Paweł Jasienica w swoich ksiażkach.
By this day nigdzie w warszawie tych cisatek nie spotkałem. Co więcej, nazwa niewiele mówi, wiele osób nie wie, o czym mówię i co to sa te farafki. PS Blikle mógłby zacząć piec farafki. Jestem ciekawy jak smakuje ciasto z serem w proporcjach ok 50-50 pieczone jak ciaska... -
Haress
Warszawa ma swoje potrawy - a raczej miała, niestety powstanie warszawskie wybiło wieksząść warszawiaków a ci którzy to rpzeżyli nie zawsze wracali do stolicy.
Z typowych dań kuchni warszawskiej (przedwojennej) to flaki z cegłą -np. można jeszcze je zjeść na pradze - kilka lat temu na bazarze różyckiego.
Generalni osyłam tu http://www.warszawa.com/cmarter.asp... oraz w google.
Teraz dla mnie typową kuchnia warszawską jest kebab i chińczyk; P -
Pańska skórka. Prawdopodobnie jedna z niewielu warszawskich "potraw", ktora spotykamy do dzis.
-
-
Hopl@
niewiem ile postow zniknelo ale moj zniknal napewno. cos to grono ostatnio niedomaga wic na wszelki wypadek powtorze swoj pierwszy post dopoki tego nienaprawia:
wlasnie ostatnio odwiedzilem "przekaske" w hotelu europejski przy rogu z krakowskim przedmiesciem i zjadlem "gzika" jest to twarozek ze szczypiorkiem i ziemniaczek w mundurku... swoja droga pyyyycha
ale zastanowilo mnie dlaczego wczesniej nie znalem tej potrawy?
dowiedzialem sie (o dzieki Ci google) ze jest to potrawa poznanska.
i tu pytanie czy warszawa ma jakaies swoje zadko wystepujace w innych regionach kraju potrawy/przekaski? wiecie cos na ten temat?
moze jest to cos co wszyscy znamy albo cos co zatarlo sie na przestrzeni dziejow i jest znane tylko naszym babciom?
pozdrawiam kulinarnych podroznikow -
Hopl@
a tak na marginesie dziekuje wszystkim za odpowiedzi i mam nadzieje ze znajdziecie jeszcze kilka fajnych i zapomnianych potraw. -
sympatyczna
a schabowy z ziemniaczkami i kapustą,flaki..
od tego wymieniania potraważ zgłodniałam :) -
Anonim
Dzis w telewizji byl program poswiecony warszawskiej kuchni. Kiedy prowadzacy, wraz z Wielankiem (ktory zaczyna byc chyba uznawany za "eksperta od wszelkiej warszawskosci"; /) zaczeli przygotowywac smazona galaretke cieleca z sosem z ogorkow kiszonych, przelaczylismy na jakis film; ) Mimo calego mojego patriotyzmu lokalnego i milosci do tego miasta, wole kuchnie z innych rejonow swiata; ) -
grzegorz
-
Mateusz
http://1944.rwi.pl/19a.html
Tu masz kilka potraw z czasu Powstania Warszawskiego. Niektóre przepisy brzmią całkiem nieźle. -
Anonim
Grochówka po Warszawsku jest :)
przecierany groch z grzankami pycha :) -
Hopl@
a cos typowo warszawskiego niewystepujacego na terenie kraju ale tu u nas (kebaby sie nie licza :P ) ? -
-
Anonim
ale chyba nie tylko w warszawie ta oanska skorka :P
Hopla ! ty glodomorze :* -
Dzisiaj czytalem, ze teoretycznie na Mazowszu (ale tylko Mazowszu), ale prawda jest taka, ze nikt spoza Warszawy nie wie co to jest. No chyba, ze byl na Wszystkich Swietych w Wawie :)
-
inż. Smołek
pańska skórka została 30 stycznia dopisana tzw. listy produktów tradycyjnych mazowsza.
w Teleekspresie mówili
;) -
-
Hopl@
>U l a napisała:
>ale chyba nie tylko w warszawie ta oanska skorka :P
>
> Hopla ! ty glodomorze :*
och Ty :* a co Cie ni widu ni slychu he?!?
pozatym nie glodomorze tylko smakoszu; )
buziaki Ulka -
Anonim
:D
zaginelam w akcji ..ale nie dlugo zawitam do was znowu,potrzebowalam regenracji :D
no a co do tych potraw to chcialabym moc powiedziec ..golonka ! krokiety..ale nie moge niestety .
az jutro zajrze glebiej,moze cos wyszukam,bo mnie zaintrygowales 1 -
Mechanik Jerzy Kudelski
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Miączyn
- Załóż własne grono tematyczne