Warszawa Nieznana [23799]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hopl@

>U l a napisała:
    >
    >:D
    >
    >zaginelam w akcji ..ale nie dlugo zawitam do was
    >znowu,potrzebowalam regenracji :D
    >
    >
    >no a co do tych potraw to chcialabym moc powiedziec
    >..golonka ! krokiety..ale nie moge niestety .
    >
    >az jutro zajrze glebiej,moze cos wyszukam,bo mnie
    >zaintrygowales 1

hehe... to brzmi jak reklama ... jestem intrygujacy; ) haha
    czekam na wyniki poszukiwan :)
  • Hopl@

>hr Jakub napisał
    >rolnetka.

Lornetka i meduza (2 x setka i nozki w galarecie)
    ale czy to warszawski specyfik?
  • Anonim

wiecie, tak sie zastanawiam...mi np Wedel kojarzy sie z Warszawa. generalnie, czekolada i Torcik Wedlowski. tak jak pierniczki z Toruniem (choc sa wszedzie), cukierki Wawel z Krakowem, tak mysle ze Wedel moze byc typowo warszawski.
  • Raven/Śliwa

flaki po warszawsku ... choc do tej pory nei wiem czym one sie roznia od kazdych innych flakow
  • Anonim

tym ze sa po warszawsku; )
  • Mateusz Pawlak

wódka

:-)
  • cześć antek

>Krecik wrote:
    >wódka
    >
    >:-)

to chyba Rosja bardziej niż Warszawa;
    bo jesli chodzi o spożycie to nie widzę róznicy między innymi regionami świata; >
  • Anonim

dzisiaj przeczytalam w przewodniku dla obcokrajowcow ze "kaczka pieczona z jablkami i buraczki" to warszawa oferuje takie smakolyki? chyba tylko u Gesslera albo w Bazyliszku....
    szczerze mowiac to z punktu widzenia obcokrajowca, rzeczywiscie Warszawa ma do zaoferowania glownie kebaby.
  • Anonim

warszawska syrenka :D w polewie ... jak uda wam sie ja upiec to endżoj !

z przykroscia musze stwierdzic ,ze nalezy cos wyspecjalizowac ! bo nie mamy niczego takiego ..
  • masz pojecie?

>Hopl@ napisał
    >>hr Jakub napisał
    >>rolnetka.
    >
    >Lornetka i meduza (2 x setka i nozki w galarecie)
    >ale czy to warszawski specyfik?

lorneta z meduzą raz na stojąco hehe
  • ♥Patiღ

Pyzy pyzy i jeszcze raz pyzy potrawa jak najbradziej warszawska. Pamiętam nawet jak niejaki Krakus Robert Makłowicz wyłożył się właśnie na tej potrawie, która nijak nie chciała mu wyjść.
    Oczywiście nie mrożone bo one do niczego się nie nadają
  • Anonim

ej pyzy to sa chyba Slaskie.....czy wielkopolskie. ale nie warszawskie!
  • to nie sen....ani bajka

jak najbardziej warszawskie =) kiedyś Makłowicz rzeczywiście się na nich wyłożył a zrobila je za niego handlarka z Różyckiego =)
  • Anonim

no to spox, stolica ma wiec cos porządnego :)
  • Survivor

Mięsko Bartosz Będkowski już wspominał, ale pańska skórka jest typowo warszawska, może nie jest to typowe danie, ale jednak....kiedyś nazywało się to "panieńska skórka", oryginalnie pochodzi z Pragi Płn.
  • Wojtek Błaszczak

Witam , jedną z potraw Warszawskich były flaki z pulpetami , serwowane u Flisa na Wilczej ,pamiętam je z lat 60 -tych. Z dań pod wódeczkę to lorneta i meduza ( galaretka z nóżek wieprzowych i dwie setki czystej ) , białe wino i owoce (pół litra czystej i ogórek kiszony , albo małosolony ). Oczywiście pyzy ze słoninką na Bazarze Różyckiego ( podawane w słoiku ). Sztuka mięs z chrzanem ,( gotowane mięsko wołowe i do tego sos chrzanowy ). W latach 60 w sklepach z wódką stały słoje z ogórkami i śledzie marynowane z cebulką tzw Moskaliki . Przechodząc do ryb to oczywiście śledż w oleju i do tego ziemniaki w mundurkach, w nie istniejacej już restauracji Wzorcowa na ulicy Puławskiej były podawane Flaczki z lina ( palce lizać ). Pozdrawiam wszystkich smakoszy kuchni Warszawskiej WARSZAWIAK 1954
| |

UWAGA! (suplement do regulaminu) A) WSZELKI SPAM I REKLAMY NAGRADZAMY BANEM NA 3560 dni B) GRONO JES...

Fotki

Miejsca grona (85)