WDiNP [1093]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Nie wiem czy ten temat był gdzieś poruszony, więc spróbuję tutaj.
    Wiecie jak naprawdę jest z naszymi specjalizacjami? Czy każdą z nich wybiera się na III roku, czy niektóre wcześniej (coś słyszałem o tym, że nabór na telewizyjną jest na II roku, prawda to?)?
    Jakie one naprawdę są (pytanie do osób, które na którejś ze specjalizacji już są)?
  • Grono.Net

nabor na specjalizacje jest na 3 roku. Na telewizyjna tez,
    JEsli chodzi juz o same zjaecia. Ja jestem na specjalizacji FOTO i jerst super. Sa to jedyne zajecia gdzienaprawde cos robisz. Inni ludzie od nas baaardzo narzekaja naswoje specjalizacje. Nic nie robia. nudza sie.
  • tubix

Zdecydowana nuda i nicnierobienie jest rzeczywiscie na papie i na prasowej (w sam raz dla pracujacych). O pozostalcyh specach np. PR,czy laboratorium reportazu slyszalam same superlatywy,ale ponoc sa tez czasochlonne
  • back to reality; ))

a moglabys napisac jak wygladal nabor na foto? bo sie zastanawiam czy tam nie probowac sie dostac...czy musze miec jakis super sprzet i konkretna wiedze czy raczej oni nauczaja od poczatku?
  • Anonim

Nabór na foto polegał na tym, żeby przyjść do pracowni i się zapisać. Nie musisz mieć doświadczenia (ja nie miałam wogole, teraz dopiero się uczę na błędach),ani wlasnego sprzętu - w razie jak nie masz, możesz pożyczać z fotopracowni. Super sprzęt też nie jest potrzebny, część z nas używa starych analogowych lustrzanek. I tak jak Tutli zachęcam Cię do tej specjalizacji - bardzo praktyczne i mile zajęcia ze swietną panią mgr Zapolską:)
  • cogito

A o online ktos potrafi cos powiedziec??
  • back to reality; ))

ha dzieki monia to brzmi zachecajaco..
    jesli idzie o online to nie wiem cogito czy miales juz przyjemnosci poznac pana gogolka i jego zajecia na IIIroku niby z informatyki jezeli nie to poczekaj z decyzja a jak juz ta przyjemnosc cie spotkala i nadal nad online sie zastanawiasz to z nim pogadaj sadze ze tam to trzeba sie juz znac na rzeczy
  • Martusia

No wlasnie, kto cos powie o "on - line"???
  • gosilla kontra lumbago mózgu

a labaratorium reportazu? ciezko sie na nia dostac? jest informacja, ze rozmowy do lab rep odbywaja sie w przyszlym tygodniu. i trzeba miec portfolio. a ja nie mam:> wiec?
  • Anonim

Rozumiem, ale czy jest tu ktoś z telewizyjnej? Na pewno na trzecim roku dopiero jest nabór (czyli specjalizacja startuje od czwartego jak rozumiem...).
    Jedni mówią, że ta specjalizacja jest trudna i czasochłonna (+trudno się dostać), a drudzy, że raczej nie za bardzo absorbująca... jak jest?
  • Kiti

Nie wiem czemu wszyscy uważają zajęcia u mr Gogołka za takie straszne - szczególnie dziewczyny; -) Chociaż ta akurat specjalizacja jest (mało zaskakujące) mocno zasilona płcią męską. Jeśli chodzi o zajęcia to z perspektywy jednego semestru mogę powiedzieć, że jest naprawdę w porządku. Może tylko za mało rzeczy związanych stricte z dziennikarstwem (zgłosiliśmy wniosek o kurs Quark Xpress)... Umieć rzeczywiście trochę trzeba już na starcie, bo nikt się z nami w podstawy nie bawi. Office'a zaczynamy od poziomu dobrej znajomości, html niby od podstaw, ale po tych podstawach trzeba zbudować stronę www :-) Bazy danych (sql i access), teraz zaczynamy marketing online i radio online. Mogę spokojnie powiedzieć, ze specjalizacja jest w porządku. Tak więc POLECAM; -)
  • cogito

a jak trudno sie dostac?? jeszcze niby rok ale cos czuje ze tam wyladuje; -)
  • Kiti

Rozumiem, ze pytasz o online? W tym roku bylo banalnie latwo sie dostac: co prawda wymyslili LIST MOTYWACYJNY (!), w ktorym masz uwzglednic swoja znajomosc kompa plus zagadnien pokrewnych oraz jez angielskiego, ale tak naprawde w koncu przyjeli wszystkich, bo chetnych nie bylo wiecej niz miejsc. Takze w tej kwestii raczej nie wroze problemow :-)
  • KasiaRo

popieram wniosek o info o specjalizacji telewizyjnej :) jeśli ktoś może pomóc, to proszę jeszcze o radiową!!!

jak powszechnie wiadomo, nasz wydział ma bardzo wysoko rozwiniętą sieć informacyjną - nie na darmo to dziennikarstwo; ))) właśnie dlatego te wszystkie newsy są tak ważne :))
  • back to reality; ))

droga kasiu moja; )) polecilabym ci strone naszego wydzialu bo teoretyczie kazda specjalizacja -poza radiowa- ma swoja stronek ale niewiele sie z tamtad mozna dowiedziec dziwne co; ))
  • KasiaRo

tia - strony powiadasz - nie to, że niewiele można się stamtąd dowiedzieć. niczego nie można się tam dowiedzieć! :))
  • Madżun

Ja jestem na specjalizacji PR -V rok - pytajcie o co chcecie
  • Anonim

Kiti, ja uważam, że przedmiot jest spoko (mam wrażenie, że kumam, a jak nie kumam to i tak mi się podoba - jakiś męski pierwiastek w mózgu?) tylko prowadzący bywa ciężkostrawny... no i te jego dowcipy... BTW, dzięki za cenne info, bo myślę powaznie o tej specjalizacji. Mam jeszcze pytanko - czy dużo godzin macie tygodniowo zajęć w porównaniu z in. specjalizacjami? A i jeszcze do tych baz... bo nie załapałam - trzeba je znać czy zaczynacie od podstaw?
  • Anonim

A specjalizacja prasowa?Na razie słyszałam o niej same najgorsze rzeczy,a ja chcę w prasie...; / Jeśli rzeczywiscie jest fatalna to bym spróbowała na radio ewentualnie foto,no ale trudno chodzić na zajęcia z myślą,że i tak chce się pracować gdzie indziej...
  • Anonim

Na prasowej niewiele się robi... chodziłam w ub.r. jako wolny słuchacz - pamiętasz zajęcia z infromacji dziennikarskiej (z Wegnerem lub Zagańczykiem?) - to właśnie cała specjalizacja prasowa. Gł. trzeba od czasu do zcasu cos do merkuriusza napisać (znam to z autopsji, bo to potem zczytuję; )) Ale to też trochę wina ludzi, zero zainteresowania - jak kiedyś sciągneli dziennikarza od ekonomii/gospodarki (co by nie mówić dziedzina prężna i atrakcyjna), to na pierwsze zajęcia przyszły 3 os, na kolejne 2, a trzecich już nie było...