Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czy ktos sie orientuje czy istnieje mozliwosc stworzenia w html takiego formularza zamowienia, ktory dzielilby proces na kilka krokow

tzn .wypelnialby czesc, przechodzil na nastepna strone wypelnial kolejny fragment itd. a na koniec przesylal wszystko w calosci na dany adres?

(mam nadzieje ze nie zagmatwalem tak bardzo, ze nikt nie zrozumie o co mi chodzi :-] )
  • Ufo aka Juggalo

o3wiscie, oblookaj sobie przekazywanie zmiennych przez formularze i ich pobieranie, oraz domyslne wartosci pool. Pewnie nie obejdzie sie bez php, 3 tez innego .neta :)
  • Anonim

a bez php ? :-]
  • Anonim

cgi?
  • Bursztyn

Razem z php-em łatwiej byłoby zrobic ...
  • Anonim

jak sie zna php'a to i owszem latwiej :-]
  • Bursztyn

No tak ... więc pomyślmy jak to zrobic bez php ...
  • Ufo aka Juggalo

cholera pojecia nie mam...moze jakos w js??
  • Anonim

moim zdaniem to sam html nie ma szans - to w sumie jest bardzo prosty język (nawet ciężko to nazwać językiem).
    Pewnie da się w javascript - ale to raczej nie będzie dokładnie taki o jaki chodzi.
    Zdecydowanie php albo inny tego typu (cgi - perl czy c to raczej bym jednak już olał).
    Php jest darmowy poza tym jeśli ktoś zna podstawy samego programowania (wszystko jedno w jakim języku) to ogarnie jego podstawy w 2-3 dni (w sieci jest dużo tutoriali i kursów) a po napisaniu takiej strony już będzie z górki przy innych projektach.
  • Anonim

witam

mozna uzyc js i warstw
    umiescic formularz na kilku warstwach i po wypelnieniu czesci sprawdzac czywsystko jest wypelnione a jezeli tak to ukrywac jedna warstwe i pokazywac kolejna a na sam koniec calosc wysylac

bez php to mi sie wydaje najlepszym rozwiazaniem

pozdrawial
  • Khaine

Faktycznie najlepiej byłoby to zrobić w java scriptcie - wtedy wszystko można upchnąć na jednej stronie... i nie musisz mieć zainstalowanego PHP na serwerze.
  • andar

Ciemnosc dnia: ( witam ) sluchaj .. 3/4 serweroow obsluguje PHP .. moge nad tym pomyslec ... jak to zrobic zorientuj sie czy masz php na serwie ..
    jest jeszcze inna wersja ...
    mozna sprytnie to obejsc a efekt bedzie podobny ....
    mozna jesli sie nie myle umiescic kolejne czeci formularza na warstwach strony ...

calosc wtedy bedzie w jednym falaczku ..
    ale wslane zostanie jako jeden formularz ...
    poporostu po wypelnieniu czesci formularza
    jesli wszystkie pola masz wypelnione poprawnie przechodzi ci na kolejna warstwe i wyswietla zawartosc z kolejna czescia formularza ... tak az do ostatniego kroku .

i na koniec wyslij sle formularz do ciebie ..

PS. A nie latwiej jest poprostu zrobic jeden dloogi formularz ... oddzieleajac jakos ladnie jego czesci .. po co sobie utrudniac sprawe moza to i tak ladnie skaponowac
  • andar

o ... nawet ktos to powiedzial przedemna .. ale ja malo rozgarniety jestem .. :D :D
  • Khaine

To pewnie przez te używki a poza tym środek nocy jest :-)
  • Anonim

a czy ktos wie czy gdzies mozna znalesc przykladowy skrypt tego typu ?
  • ar2oor

google.pl
    hotscripts.com
  • MeSe

mozna by zrobic cos takiego:

nie robic form tylko serie
    inputow i na koniec przycisk
    przycisk ma akcje onclick=navigate('jakastamstro na.html?i1='+jakisinput.value' )

a potem na nastepnej stronce za pomaca javascriptu juz odczytywac sobie co jest w czesci adresu po i1

to tak jesli ktos bardzo nie chce warstw i php :P
| |

Dla wszystkich zainteresowanych web apoplexy w każdej postaci oraz odpowiedzi na fundamentalne pyta...

Fotki

Miejsca grona (0)