- 1
- 2
-
Anonim
http://wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.h...
obejrzyjcie najpierw film...
1 - ile kosztuje wybudowanie i czy zwyklego czlowieka na to stac? dobrze byloby uniezaleznic sie od wszystkich i na swoim terenie miec swoj prad
2 - w filmie jest wypowiedz organizacji prawozwierzęcej - czy dodajac oswietlenie z obu stron na kazdym skrzydle da sie uniknac smierci zwierzat ? a moze jest jeszcze jakies rozwiazanie zabezpieczajace ? -
bojster
>1 - ile kosztuje wybudowanie i czy zwyklego czlowieka na to
>stac? dobrze byloby uniezaleznic sie od wszystkich i na
>swoim terenie miec swoj prad
Zależnie od wielkości, ale od 50 000 zł w górę. Dokładnych cen nie znam. Kiedyś jednak się tym interesowałem i okazało się, że z tym 'własnym prądem' nie jest tak łatwo, bo i tak wyciągnęliby od ciebie kasę (jako od producenta prądu). Nie wiem jak jest teraz, ale jak przeliczyłem to wtedy, to wyszło że taniej brać od elektrowni (ale ja brałem też pod uwagę to, że taki wiatraczek to dla mnie za dużo, więc albo magazynowanie energii na dni bezwietrzne – wtedy dochodzą spore koszty takiego 'przechowywania'; albo podłączenie pod to też sąsiadów, ale wtedy wleźliby na mnie z opłatami ci wszyscy stróże monopolu elektrowni).
>2 - w filmie jest wypowiedz organizacji prawozwierzęcej
>- czy dodajac oswietlenie z obu stron na kazdym skrzydle da
>sie uniknac smierci zwierzat ? a moze jest jeszcze jakies
>rozwiazanie zabezpieczajace ?
Można próbować odstraszać w różny sposób (zresztą niektórzy twierdzą, że w ogóle ptaki uciekają z okolicy takich wiatraków), ale na pewno nie oświetleniem – najwyżej oślepisz zwierzaka. Już szybciej jakieś sygnały dźwiękowe, np. nagrany głos ptaka drapieżnego. W kwestii odstraszania ptaków najlepiej poczytaj/popytaj jak to się robi na lotniskach.
-
bojster
Ok, obejrzałem filmik, to jeszcze coś dodam:
Cena 50 000 zł dotyczyła oczywiście malutkiej turbinki, takie jak są w filmie to od pół miliona się zaczynają.
Ekolog mówił, że ofiarami turbin padają też ptaki drapieżne – na nie oczywiście nie zadziała nagrany głos drapieżnika... na lotniskach w każdym razie to głównie 'normalne' ptaki są problemem, myślę że tutaj jest mimo wszystko podobnie (z prostej przyczyny – drapieżnych jest dużo mniej).
Problemy o których mówił ten właściciel pierwszej w Polsce turbiny, to mniej więcej to o czym i ja pisałem. Wprawdzie coś tam się w prawie zmieniło (ten niby obowiązek odbioru energii przez elektrownie), ale w praktyce oni nadal będą próbowali trzymać monopol, a fiskus w międzyczasie spróbuje wejść za skórę... -
zeber
Najdrozsza czescia wiatrak jest generator, ktory teoretycznie mozna byloby zrobic z alternatora samochodowego, chociaz wydajnosc nie bedzie zbyt dobra z uwagi na niska predkosc obrotow wiatraka.
Skrzydla mozna zrobic samemu np. z drewna, ale widzialam tez czesci do wiatrakow na eBayu. Generator 12V 800W z magnesem (bez strat energii) kosztuje na eBayu ok 1000zl, a gotowa turbine 28V 200W mozna tam kupic za ok 1500zl.
Tez myslalam o wiatraku jakis czas temu, dosc porzadnie wieje od morza u mnie, wiec chyba by dalo rade, nawet podobno rzad daje £1000 granta, za kazdy wiatrak o mocy jakiejstam, ale jest tez kwestia zeszpecenia terenu, wiec chyba w szeregowce odpada, zwlaszcza z sasiadami jak moi.
Nie wiem, jak w PL, ale w UK nadwyzki energii z wiatraka mozna sprzedac. Z tym, ze raczej taki najtanszy wiatrak nie produkuje nadwyzek.
Co do ptactwa, to nie wiem, co powiedziec, bo faktycznie wiatraki sa zagrozeniem. Na lotniskach uzywaja ptakow drapieznych do odstraszania innych ptakow, nagranie glosu mogloby wiec dzialac. A co do samych drapieznikow, to moze po prostu nie budowac turbin w poblizu ich siedlisk? -
-
Anonim
dzwiek drapieznika hehe nic nie da te wiatraki sa tak zajebiscie glosne ze wszyscy spierdalaja -
Anonim
, ale jest tez kwestia zeszpecenia terenu, wiec chyba w szeregowce odpada, zwlaszcza z sasiadami jak moi.
przeciez wiatrak mzoesz zbudowac w sporej odleglosci a energie doprowadzac kablem ,tyle ze na to trzeba chyba jakiejs zgody administracyjnej . -
Anonim
wiatrak sratrak rownie dobrze mozna samemu palic se w kozie i miec lampke naftowa -
Anonim
-
Anonim
palenie w kozie tez nei jest ekologiczne bo produkujemy smog w ten sposob. -
Anonim
-
zeber
>NewxEthic napisał
>, ale jest tez kwestia zeszpecenia terenu, wiec chyba w
>szeregowce odpada, zwlaszcza z sasiadami jak moi.
>
>
>przeciez wiatrak mzoesz zbudowac w sporej odleglosci a
>energie doprowadzac kablem ,tyle ze na to trzeba chyba
>jakiejs zgody administracyjnej .
No tak, tylko, ze ja nie posiadam zadnego terenu w zadnej odleglosci. Zreszta u mnie na gorce najmocniej wieje. -
Anonim
dzieci dzieci siegnijcie po pierwszy z brzegu tygodnik czasami to byscie sie dowiedzieli o "kosztach" tych ekologicznych wiatraczków i by nie było głupiej dyskusji która sprowadzi sie niedługo do tego ze kazdy powinien chodzic z własnym wiatrakiem zeby mu odtwarzacz mp3 chodził;) -
zeber
Co Ty gadasz? Jaki znow pierwszy z brzegu tygodnik? I co tam niby pisza? Uswiadom mnie, bo nie czytuje prasy. -
Anonim
... nie żebym sie lansował ale od 13 rok życia zawsze czytam m.in. polityke od deski do deski ... polecam;]
To na poczatek by stykneło na przekroju lat sporo było tam dobrych art o efekcie cieplarnianym...."czystej energii" ... i wiele wiele innych;] ... a to "tylko" tygodnik opiniotwórczy ...; ] -
zeber
To moze cos przytoczysz dla tych, co nie czytuja "tygodnikow opiniotworczych"? -
Anonim
wlasnie, nie gadaj o tym politycznym scierwie tylko podaj cene...
p.s. pulpet - ja wiem, ze ty w "tych sprawach" nie siedzisz dlugo, ale nie rob z siebie encyklopedii jak juz jestes, bo moze jednak NIE ROZUMIESZ czemu ktos chcialby sobie wiatrak postawic... -
Anonim
ja pamietam tekst z Focusa, to oni mnie tak nakrecili na wiatrak
a czemu w polityce napisali (czyli to samo co pulpet mysli), ze wiatraki sa złe to nie mam pojecia. -
Anonim
... dzizus nie sa złe ale nie są one alternatywa która spowoduje że nagle bedziemy żyć bez zanieczyszczeń ... w UE najwiecej energi "wiatrowej"<lol> maja duńczycy( około 10 %) którzy nastawiali ich wszędzie tam gdzie się opłaca(tak opłaca to są dosyc kosztowne zabawki i trzeba dobrze "nawietrzonego" miejsca żeby to wogóle miało sens)
... w polsce tak na marginesie postawiona m.in. bodaj koło słupkska pare duzych turbin i co sie okazało ... że na pomorzu środkowy setki km od górnego ślaska bardziej się "opłaca" transport węgla i prąd produkowany przez elektrownie na nim pracujące(to przykład że mimo że stawia sie turbine w najlepszej możliwie lokalizacji .... silny wiatr z dala od ludzkich osiedli w miejscu gdzie brak "naturalnych" czytaj trujacych środowisko źródeł energii ... potrzebna jest "wola" polityczna do tego żeby mimo wyższej ceny wstępnej za KW godziny czy jakie tam są jednostki pradu na sprzedaż w takim regionie żyjacym w coraz wiekszym stopniu z turystyki ludzie odpowiedzialni za to zdawali sobie sprawe z innych kosztów ... choc chuj może strzelić jak się pomyśli że państwo dotuje górnictwo i górników i dzięki temu opłaca się dowieźdź (pkp też jest na minusie czytaj to samo co o górnikach mnie strzela;)na pomorze setki km od miejsca wydobycia tony wegla i tam je przerobić na energie elektryczną;/
... troche o polsce się rozpisałem a pomysł żeby każdy miał jako uzupełnienie i pomoc w wydatkach energetycznych własnego gospodarstwa domowego wiatrak(bo chyba tylko o tym można logicznie mysleć) może nie jest totalnie z dupy ale wpierw trza w taki sposób zbudować i spowodowac żeby funkcjonowało ono przy jak najmniejszym marnotrastwie energii(np. odpowiednie materiały budowlane itp.) ... dla polski lepszym rozwiazaniem jest m.in bio masa czy jak sie nazywa uprawa m.in. brzuzek "energetycznych"
Ps. ...czkt a co ma fakt nie jedzenia miecha do siedzenia w temacie to ja nie wiem... -
zeber
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/...
Tutaj o kolesiu, ktory postawil turbine kolo domu i o innym, ktory poszedl w jego slady. Turbina kosztowala go 2 tys. funtow, a produkuje 600W pradu na godzine. I jakos udalo mu sie obejsc obiekcje sasiadow.
W przeprowadzonej sondzie wyszlo, ze 12% mieszkancow Londynu chcialoby miec wlasna turbine.
Czyli mozna to zrobic w miescie i najwyrazniej sie oplaca, skoro ludziska chca. -
Anonim
... tylko z tego co pamietam w angli maja silne regularne wiatry<rotfl2>... i dosłownie i w przenośni :)))
- 1
- 2