- 1
- 2
-
*
Ile drzew uratowalibyśmy, nie korzystając z papierowych publikacji? Teraz każdy może to obliczyć w kilka chwil, korzystając z kalkulatora ekologicznego. Na stronie http://www.ekokalkulator.pl internauci mają szansę sprawdzić, w jakim stopniu przyczyniliby się do zachowania lasów na świecie, zastępując drukowaną prasę i książki ich odpowiednikami elektronicznymi.
więcej:
http://www.lasypolskie.pl/index.php...
Mi wyszlo, ze w ciagu zycia moge uratować 0,4 8 metrowego drzewa, i ze gdyby 2mln ludzi (W-wa) uzywaliby tyle samo papieru, las 12 500 zniknalby w ciagu 5,7 dnia...
milego liczenia; ) -
Robert Surma
Podejdź do tego inaczej. Załóżmy, że codziennie zużywasz tonę papieru... ale jest tylko milion ludzi na świecie (jak powinno być i przez długi okres historii było). Nic Ziemi nie zrobisz, nawet jakbyś zużywał 10 ton dziennie i wszyscy inni ludzie na Ziemi także.
I w tym momencie odkrywa się prawdziwa przyczyna degradacji Ziemi (kamuflowana głównie przez Kościół). Jest nią przeludnienie.
Oczywiście nie jestem przeciw oszczędnej gospodarce. Ale sam twórca Hipotezy Gaji, James Lovelock, mówi że to nie wystarczy i tylko zamydla oczy, co do prawdziwej przyczyny zbliżającej się katastrofy ekologicznej. -
Anonim
Czy obecnie:
Technologia pozwala na bezpieczną dla zdrowia (względem papierowego druku) alternatywę dla książki np. e-book?
I jaki jest bilans kosztów i zysków takiej zamiany dla środowiska? -
Robert Surma
Gdzieś czytałem o eksperymencie, który dowiódł, że tam gdzie są komputery zużywano więcej papieru niż w biurach bez komputerów.
Czytanie e-booków zużywa prąd... czy więcej niż potrzeba było na wyprodukowanie książki na papierze? Nie wiem.
Załóżmy (w dobroci serca), że o połowę mniej. Żaden z tego zysk dla Ziemi, gdy liczba ludzi podwoiła się w ciągu kilkudziesięciu lat. W konsekwencji i tak zużywamy więcej energii niż 50 lat temu. Przeludnienie niszczy zyski ekologiczne, jakie dają nowoczesne technologie. -
-
ewelyns
można jeszcze założyć, że ludzie korzystający z e-booków szybciej umierają z tego powodu -
Anonim
a ile drzew można by uratować, gdyby przerzucić się na elektroniczny papier toletowy? :D -
Blacha
alicja - dobre; -)
jakoś podchodziłbym z umiarem do tejże ekologii książkowej - ludzie i tak czytają coraz mniej i nie sadze żeby namawianie ich do porzucenia książek było jakoś szczególnie sensownym rozwiązaniem. Postępująca debilizacja społeczeństwa będzie większa bez książek.
A e-booki - ile znasz osób mających palmtopy i czytających na nich ebooki ? ile znasz osób czytujących ebooki na telefonie komórkowym ??
masz sam jakieś ebooki lub czytasz je na palmie czy tylko tak sobie założyłeś temat ??
bardziej chyba sens miałoby nie drukowanie setek gazet gównianych czy ulotek niż przyczepienie sie do książek które są wyjątkowo potrzebnym elementem w rozwoju kulturowym społeczeństwa.
czasem przeraża mnie wpierdalanie sie "ekologów" tam gdzie ich najmniej powinno być i krzyczenie głośno o jakimś marginalnym problemie wśród tysiecy ważniejszych. -
zda-cudowne dziecko baby jagi
nie, no to juz przesada. jak kupuje ksiazke to mam ja na cale zycie, jescze moje pokolenia beda mialy. i moge siegac po nia kazdego dnia kiedy tylko hcce. ilez to energii by sie zuzywalo gdyby zalozmy kazdorazowo wlaczyc kompa aby poczytac 2-3 strony? te obliczenia sa bez sensu. czepianie sie :/ -
Blacha
taka ekologia na siłe
czekam tylko kto zacznie mi opowiadać że podciera dupsko starymi gazetami znalezionymi na ulicy żeby nie marnować papieru toaletowego bo papier toaletowy jest zły i nieekologiczny.
Ew. używa do tego celu starej makulatury.
Chusteczki higieniczne po wysmarkaniu delikatnie pierze i suszy żeby sie nadały jeszcze raz a swoje odchody suszy, rozdrabnia i rozrzuca po trawnikach nocami pod blokiem (nawóz ekologiczny nie może sie ot tak marnować)
Czasem przestaje sie dziwić moim znajomym którzy już agresja reagują na słowo "ekologia" - jeśli ciągle sie pojawiają takie pomysły.
-
Lily
Wybaczcie, ale ja nadal będę czytać książki. Za to chciałabym, żeby w moim mieście wreszcie były pojemniki do segregacji, jednak burmistrz mówi, że nic z tego. -
Gangers - HardStyle®
...Powiem jedno sposob na produkcje papieru jest prosty Ogladałem kiedys Film Planette czy jakos tak program w stylu discovery pt.Trawka zielewarte miliardy, poruszony był temat celulozy z drzewa na Tasmani gdzie wycieli tysiace hektarów i juz nie ma czego scinac, rozwiazanie problemu proste Chodowla Konopi Indyjskich gdzie ich celuloza posiada lepsze własciwosci, produkcja lin oraz mnostwa rzeczy.Pomyslcie jakbysmy mieli pola konopi z ktorych powstawał by papier lepszy od paieru ktory powstaje z drzewa Lepeij jesli bysmy scieli konopie to za rok by nam urosła taka sama do sciecia a Drzewa ? Tylko teraz dlaczego nikt sie tym nie przejmuje na skale swiatowa ? Tylko tasamnia i kilka krajow gdzie ich przemysł celulozowy spowodował bvrak lasow, drzew ? Bo ludzie którzy sa tam wysoko nie maja Serca i sa opetani Przez Zle Moce ? ...i tylko zacieraja rece kiedy ich zyski na kontach sa coraz wieksze gdy Swiat traci... -
Anonim
hm, wydaje mi sie, ze lepszym rozwizaniem od przesadnej oszczednosci papieru byloby kjednak rozsadne z niego korzystanie.
U mnie w domu kupuje sie sporo gazet, dziennikow, tygodnikow i szczerze mowiac nie wyobrzam sobie, zebym miala wszystkiego szukac w Internecie, tym bardziej, ze gazetke czyta sie w autobusie, tramwaju, toalecie; p Wazne, zeby potem zrobic to, co robi co miesiac moj tata - pozbierac , zwiazac, zawiezc na skup, i jeszcze zostaja z tego jakies drobne, ktore placa za makulature. -
Anonim
Na http://www.ekokalkulator.pl reklamują się dwie firmy, które za swoje książki, czy prasę pobierają kasę. Dlaczego - jeśli już lansować czytelnictwo na ekranie kompa - ekokalkulator nie podaje innych stron, gdzie za darmo można sobie poczytać? Czy aby na pewno chodzi tylko o ekologię?
Jeśli zatem, ktoś chce oszczędzić drzewa, ale i kieszeń, może raczej lepiej wejść na http://www.ebook.pl/ albo http://wiadomosci.onet.pl/kiosk.htm... Pozdrawiam. :-) -
Jakub
>en napisała:
>Ile drzew uratowalibyśmy, nie korzystając z papierowych
>publikacji? Teraz każdy może to obliczyć w kilka chwil,
>korzystając z kalkulatora ekologicznego. Na stronie
> http://www.ekokalkulator.pl internauci mają szansę
>sprawdzić, w jakim stopniu przyczyniliby się do zachowania
>lasów na świecie, zastępując drukowaną prasę i
>książki ich odpowiednikami elektronicznymi.
>więcej:
> http://www.lasypolskie.pl/index.php...
>Mi wyszlo, ze w ciagu zycia moge uratować 0,4 8 metrowego
>drzewa, i ze gdyby 2mln ludzi (W-wa) uzywaliby tyle samo
>papieru, las 12 500 zniknalby w ciagu 5,7 dnia...
>milego liczenia; )
Czyste pierdolenie...
Teraz ogarnij dlaczego... Miłego szukania w internecie. Podrzucił bym Ci materiały "dlaczego" ale niestety są wydane na papierze przez IBL, a-fe... -
Blacha
dlaczego nie robimy papieru z konopii indyjskich ??
proste - pola byłyby ciągle nawiedzane przez grupy małoletnich ćpunów i niszczone rozkradane i chuj wie co jeszcze.
Zasieki jakieś i ochrona.
Przy produkcji robotnicy wynosili by tyle towaru że rynek byłby nim zalany.
W polsce gdzie każdy kombinuje jak może to by nie przeszło - wszyscy z okolic tej branży by kombinowali jak wynieść i upłynnić stuffa albo chociaż samemu sie zjarać codziennie przy robocie.
Jak ja lubię jak ludzie podają takie proste rozwiązania na wszystkie problemy ..... -
Gangers - HardStyle®
...Konopia przemysłowa o sladowych ilosciach stezenia THC ...P.S Proste pytanie prosta odpowiedz !!!... -
Blacha
i tak by kradli - dochodząc do wniosku że mniej THC to wystarczy więcej zjarać. -
Anonim
>Robert Surma napisał
>Gdzieś czytałem o eksperymencie, który dowiódł, że tam
>gdzie są komputery zużywano więcej papieru niż w biurach
>bez komputerów.
to nawet wydaje sie logiczne - komu chce się pisać elaboraty długopisem, a kliknać i wydrukowac można książke na raz
>Czytanie e-booków zużywa prąd... czy więcej niż
>potrzeba było na wyprodukowanie książki na papierze? Nie
>wiem.
to zapewne rozwiąże pozyskiwanie energii z syntezy jądrowej, czy innej przyszłościowej technologii. Ale to bliżej nieokreślona przyszłość. Póki co zgadzam się że lepiej oszczędniej gospodarować tym co mamy - dlatego precz z dodatkami Gazety Wyborczej (sosna, świer, buk, świr; )) (Blacha - ja tez nie mogę się przekonać do srajtaśmy z makulatury - bo szara i drapie w tyłek, ale to chyba naprawde tylko kwestia przyzwyczajenia, a to zawsze można zmienić.).
>Załóżmy (w dobroci serca), że o połowę mniej. Żaden z
>tego zysk dla Ziemi, gdy liczba ludzi podwoiła się w
>ciągu kilkudziesięciu lat. W konsekwencji i tak zużywamy
>więcej energii niż 50 lat temu. Przeludnienie niszczy
>zyski ekologiczne, jakie dają nowoczesne technologie.
dokładnie - przeludnienie i dwubiegunowość świata.
>Kuba napisał
>Teraz ogarnij dlaczego... Miłego szukania w internecie.
>Podrzucił bym Ci materiały "dlaczego" ale niestety są
>wydane na papierze przez IBL, a-fe...
uwaał bym na argumenty przemysłu leśnego...na studiach przekonywali mnie, że "bez leśników las by nie dał sobie rady"; ) -
Robert Surma
> proste - pola byłyby ciągle nawiedzane przez grupy małoletnich ćpunów i niszczone rozkradane i chuj wie co jeszcze.
Eeee... na początku może tak, ale po kilku latach, gdyby "rozkradacze" odeszli na spotkanie Pana, proces ustabilizowałby się. Mniej ludzi, mniejsze zużycie wdychanego tlenu, więcej pracy, bardziej ekologicznie. Jestem ZA.
-
Blacha
ale wiesz idąc tym tokiem myślenia poćpali by jakiegoś gówna z pola potem chorowali, leczyli by sie i zajmowali miejsce w szpitalach i to "za nasze pieniądze" (jak to łatwo kazdy teraz tak krzyczy) itp..
Jakoś jestem sceptyczny przy takich pomysłąch zwłaszcza pamiętając w jak ciekawym i kombinatorskim kraju żyjemy.
GDP - ja tam używam papieru z makulatury - lubie jak mnie coś drapie w tyłek; -)
w pracy jednak musi być miękki i ładny - trzeba sie pokazać; -)
Ale jestem nieekologiczny bo używam go tylko raz.
- 1
- 2