WEiTI PW [2829]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • PreZeS

W skrócie mówiąc jestem obecnie studentem 1 roku AGH na kierunku Elektronika i Telekomunikacja. Chcę się przenieść na PW na WEiTi na makro bądź na informatykę od (października bądź lutego jeśli to ma znaczenie). Pochodzę z Warszawy tu chodziłem do LO ale wyjechałem do Krakowa ponieważ nie zdawałem matury z fizyki jedynie matematykę R i ang R więc nie było szans na Elke. Miałem inne plany mianowicie studia na UW.

Teraz moja sprawa:
    Zakładając że będę miał wszystkie ECTS uzbierane 60/60 (warunek konieczny przeniesienia dzwoniłem na PW) zostaje warunek drugi czyli średnia ocen tutaj Pani z dziekanatu podała mi coś nieprawdopodobnie nieprawdopodobnego mianowicie rzekome 4,5 wymagane aby się przenieść na PW na WEiTi.
    Ja rozumiem że Polibuda Warszawska jest najlepsza w Polsce ale z tego co mi wiadomo AGH ma również wysoki poziom ( zasłyszane od studenta Elki :P). Krakowskie EAIiE jest najlepszym i najbardziej prestiżowym wydziałem AGH – tak więc nie rozumiem tego zupełnie. Na ile jest to realne ? Aby warunkiem koniecznym była średnia 4,5 < ja sobie radzę na 1 roku co i tak jest nie małym wyczynem ale niestety oscyluję między 3-3,5 zależy od 2 semestru czy podbije czy spadnę. Czy z taką średnią definitywnie powinienem sobie wybić PW ?

1 semestr;
    Matematyka 120h (60cw + 60 w ) 10 ECTS (egzamin)
    Fizyka 75h (40 cw + 35 w) 7ECTS (egzamin)
    Programowanie 60h (30 L + 30 w) 4 ECTS (egzamin)
    Teoria obwodów 60h (30 C + 30w) 5 ECTS (zaliczenie ćwiczeń egzamin w 2sem)
    Technologia informacyjna 30w (30w) 2 ECTS
    + BHP i Ergonomia przedmiot (1ECTS), Humanistyczny (1 ECTS)+WF(0 ECTS)
    2 semestr
    Matematyka 60h (30cw + 30w) 5 ECTS (egzamin)
    Fizyka 90h (30L+30cw+30w) 6 ECTS (egzamin)
    Metrologia 60h (30L +30w) 5 ECTS (zaliczenie laborek i kolosów)
    Elementy Elektroniczne (30L+30W) 5 ECTS (zaliczenie laborek i kolosów )
    Teoria Obwodów (30C + 30 W) 6 ECTS (egzamin )
    Programowanie (30L+30W) 2 ECTS (zaliczenie laborek i kolosów)
    + Human 1 ECTS + WF (0ECTS)

Ofc w każdym przypadku aby podejść do egzaminu należy mieć zaliczenie ćwiczeń:
    http://www.syllabus.agh.edu.pl/EL/E...

Na ile Mój plan 1 roku i wymiar godzinowy przedmioty etc są różne od makro i infy na Elce. Chciałbym kogoś poprosić o w miarę ogólną konfrontację. W powyższym linku podałem dokładnie rozpisany zakres materiału jaki jest przerabiany. I czy mógłbym „na oko” prosić kogoś o mniej więcej określenie czy mimo ew różnic dobrym pomysłem jest abym się pchał na Elke ?

Nie będę pytał czy PW mnie przyjmie i na jakich zasadach bo nikt z was nie jest wróżką :P
    Ale zapewne każdy zasłyszał o przypadkach przenoszenia się po 1 roku na WEiTi z innej uczelni. Da rade ? czy lepiej zapomnieć ? :D
    Czy mam szansę liczyć na to że we w październiku będę studentem drugiego roku i przedmioty takie jak typowe kobyły co to połowa roku bądź więcej ma w plecy ( matma, druty, metro etc :P ) będę miał przepisane ?

Dalsze wątpliwości będę wstawiał w miarę rozwijania się tematu :P Liczę na waszą pomoc :)

PS; tak wiem że powyżej jest temat dla kandydatów na WEiTi ale mój temat będzie bardziej rozbudowany dlatego prosiłbym o pozostawienie go tutaj :)
  • Tadeo

>Miałem inne plany mianowicie studia na UW.

Ja w ramach tych samych planów zdawałem jeszcze informatykę na maturze. :D

>Na ile Mój plan 1 roku i wymiar godzinowy przedmioty etc są różne od makro i infy na Elce.

W stosunku do informatyki na elce jest:
    -mniej matmy(dwa razy mniej właściwie)
    -mniej programowania
    -więcej fizyki
    -więcej elektroniki

Z tego co patrzę po tym w planie w linku z matmy musiałbyś nadrabiać logikę oraz matmę dyskretną.
    Oprócz tego u Ciebie niektóre przedmioty są inaczej rozłożone po semestrach.
  • PreZeS

Liczyłem że na Elektronice i Telekomunikacji (EiT) będę miał więcej informatyki póki co jedynie trochę programowania w C moim zdaniem to zbyt mało z tego co słyszałem na drugim roku u siebie nękać mnie będą Układy , Cyfrówka, Sygnały z informatyki jedynie trochę programowania w C++ i Javy ale moim zdaniem w zbyt małym zakresie. W skrócie mój kierunek przez pierwsze lata mimo podziału na specjalizacje (po 1 roku ) są zdominowane przez czystą Elektronikę. Stąd zacząłem myśleć o informatyce. I zdaje sobie sprawę z rozbieżności. Nie wiem dokładnie jak jest tutaj ale sądzę że podobnie.

Trochę mnie moje zaległości z Matematyki zmartwiły w sensie brak wiedzy z matematyki dyskretnej i logik i do nadrobienia.

1. A jak się mają sprawy w stosunku do makro ? Prosiłbym kogoś o pomoc.
  • Anonim

>PreZeS napisał
    >1. A jak się mają sprawy w stosunku do makro ? Prosiłbym
    >kogoś o pomoc.

Nie chcę mi się dokładnie tego analizować, tak na oko to u nas było zdecydowanie mniej fizyki, teorię obwodów mieliśmy tylko 1 semestr (za to z laborkami), mieliśmy trochę więcej matmy, elektroniki mam wrażenie mieliśmy trochę mniej. Po więcej szczegółów odsyłam cię do naszego planu

http://studia2.elka.pw.edu.pl/plan/...

Wybierz sobie dowolną grupę z literką "I" - informatyka, z literką "M"- "elektronika, ..." i popatrz w plan, każdy przedmiot ma podany skrócony program, wymiar godzin i wszelkie inne info.
  • PreZeS

Hmm... może mi być ciężko się przenieść i potem zaaklimatyzować; (
    tak czy siak łatwiej mi byłoby w obrębie kierunku z Informatyki miałbym dużo do nadrabiania.

Z tego co udało mi się wyczytać na PW podziału na Elektronikę i Telekomunikację następuje po 3 semestrach ofc pod względem średniej następuje podział. Podejrzewam że tendencja jest taka sama jak na AGH że 1/5 chce iść na Elektronikę a 4/5 na Telekomunikację. Jestem w tej "niekomfortowej" sytuacji że chciałbym iść na Telekomunikację i znowu pojawia się problem niskiej średniej; / Czy dużo osób jest "poszkodowanych" w wyniku podziału ?

No i od czego najlepiej by waszym zdaniem zacząć - ew przeniesienie się z uczelni na uczelnię ?
    czy próbować coś się dowiadywać przed sesją letnią czy potem w wakacje również dziekanat w jakimś tam zakresie działa że można jakieś działania podejmować.Czy ktoś się przenosił może mógłby mi coś poradzić ?
    ( mi sesja kończy się 4 lipca)

No i kolejna kwestia zakładam iż mogę jakiegoś przedmiotu nie zdać w sesji letniej
    ( z każdego z 4 egzaminów jest jedynie jedno podejście) następne w sesji poprawkowej we wrześniu. Czy jest jakaś szansa wobec tego jeszcze po zdaniu egzaminu w sesji wrześniowej na szybko próbować się przenieść a jeśli nie to może zacząłbym 3 sem realizować wraz z osobami które studiują w rytmie "od lutego" ?

• Anonim

>PreZeS napisał
    >Z tego co udało mi się wyczytać na PW podziału na
    >Elektronikę i Telekomunikację następuje po 3 semestrach
    >ofc pod względem średniej następuje podział.
    Nie bardzo. Kiedyś był podziała na telekomunikację i elektronikę po 2gim semie a potem na specjalizacje. Obecnie tego pierwszego podziału nie ma w ogóle, wszyscy razem idą przez 4ry semy i potem dzielimy się na 5 (chyba) specjalizacji. Oczywiście na podstawie średniej. Jak to będzie wyglądało to trudno wyczuć, dopiero po tym semie nastąpi pierwszy podział wg. nowego systemu.
  • megablasta von bigshoot'a

ja bym Prezes, został na tym AGH'u. nie wierze, by nasz wydział był tyle lepszy od twojego, by ta cała zabawa miała sens. sam robiąc research pod swoją prace mgr, widzę ileś publikacji z AGH'u, więc i u Ciebie fajne rzeczy się robi. co do oferty przedmiotowej, to mam duże zastrzeżenia do PW EiTI. znając życia podobne problemy, o których nie chce mi się po 10 raz pisać, są na AGH, i innych uczelniach technicznych (to problem całości systemu edukacji), więc z pod deszczu pod rynnę.

mam 2 propozycje:
    1. polsko-japońska, tutaj jest kładziony nacisk na technologie i uczą rzeczy, których ani u nas, ani chyba u was, nie uczą
    2. zrób inż na AGH, a na PW przyjedź na mgr.

a jeśli Cię nie przekonałem, to:

https://eres.elka.pw.edu.pl/eres/ww...

popatrz ile przedmiotów musisz zrobić, które są pieprzeniem, które się pokrywają tematycznie i nic, a nic Cię nie interesują.
  • PreZeS

Cały powrót jest spowodowany tym że chcę wrócić do domu.
    W Krakowie nie bardzo mi się podoba - a poza tym kwestie ekonomiczne też mają znaczenie..

No i nie ukrywając wolałbym studiować na Politechnice.

Plan przejrzałem bardzo dokładnie i przeanalizowałem no cóż wiem że będzie mi trudno nawet bardzo bo zawsze nowe miejsce etc. Tak czy siak bardzo bym chciał wrócić do Warszawy.

Pozdrawiam.

| |

Studenci Wydziału Elektroniki i Technik Informacyjnych PW. WEiTI to jeden z największych wydzia...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (4)