-
Anonim
Na algebrze niestety wychodzą braki z liceum, czego sam doświadczyłem. A poza tym ćwiczenia z p. Natalią nie należą do najwydajniejszych. Z resztą nie ważne. Po prostu w tej chwili sporo osób uwala algebrę i tyle.
A co do poziomu, to napisałem, ze jeden z najtrudniejszych wydziałów. Nei powiedziałem, ze najtrudniejszy. Właśnie meil i il stoją wyżej. Co nie zmienia faktu, ze i tak nieźle cisną u nas. Z materiałem, z wymaganiami może mniej. -
Bartek
Ciężko jest powiedzieć który wydział jest najtrudniejszy bo trzeba by zapytać kogoś kto studiował przynajmniej na 3-4 powszechnie uznawanych za najcięższe; P
Ja jednak upierałbym się przy tym że 17/30 ECTS na MEiLu , a 19/25 JD na EiTI to jest konkretny argument.
Ale w sumie wiadomo że oba wydziały są po prostu nie dla każdego. -
takecover!
Kurde, chyba se kupię jakąś książkę do matmy i zacznę ją mielić jeszczew wakacje..
Fichtenholz może być? Spodobał mi się jak przeglądałem pobieżnie w szkolnej bibliotece.
Z czego Wy [studenci >=2 roku EiTI korzystaliście na 1 roku (chodzi o książki do mat.)? -
Anonim
Jeżeli umiesz zrobić przynajmniej 70% zadań rozszerzonych ze zbioru pana Kiełbasy, to możesz być spokojny. Na analizie polecanym podręcznikiem był podręcznik Krysickiego i Włodarskiego. Do algebry Klukowski "Algebra dla studentów". Ale nie ma co wyprzedzać programu, bo potem nie będziesz mógł się zagonić do nauki :P Byle byś Kiełbasę przerobił. -
-
>Мишка napisał
>Po prostu w tej chwili sporo osób uwala algebrę i tyle.
Mam oczywiście nieaktualne informacje, więc jednak rzeczywiście sporo się zmieniło przez kilka lat :-)
>A co do poziomu, to napisałem, ze jeden z najtrudniejszych
>wydziałów. Nei powiedziałem, ze najtrudniejszy. Właśnie
>meil i il stoją wyżej. Co nie zmienia faktu, ze i tak
>nieźle cisną u nas. Z materiałem, z wymaganiami może
>mniej.
Heh, jw. Z tego co ja pamiętam, to dominowały na wydziale tendencję okrajania przedmiotów i ich ilości. W takim razie dobrze, jeśli ten proces został przynajmniej zatrzymany. -
Anonim
Nie wiem, czy nie okrawają już materiału (nie wiem jak było wcześniej), ale studenci (w tym ja) są podobno co rok, to słabsi - w co jestem w stanie uwierzyć. -
Anonim
>takecover! napisał
>Kurde, chyba se kupię jakąś książkę do matmy i zacznę
>ją mielić jeszczew wakacje..
>
>Fichtenholz może być? Spodobał mi się jak przeglądałem
>pobieżnie w szkolnej bibliotece.
>Z czego Wy [studenci >=2 roku EiTI korzystaliście na 1 roku
>(chodzi o książki do mat.)?
Do analizy: I, II, IV tomy Żakowskiego "Matematyka" ( szczerze mówiąc w te książki warto zainwestować i je kupić na własność, bo czasami nawet po dziś dzień z wielką niechęcią i irytacją do nich zaglądam jak muszę )
Do algebry: Klukowski "Algebra" ( ale z tego co pamiętam, ta książka średnio na jeża była zrozumiała )
Do matematyki dyskretnej i trochę logiki: Pałka i jego wstęp do kombinatoryki
Ale szczerze mówiąc samodzielna nauka matematyki i podobnych przedmiotów w wakacje odnosi skutek tylko w przypadku specjalnie do tego zaprojektowanych genetycznie nielicznych osobników, dla reszty to będzie raczej strata czasu. Jak już to można to przeczytać dla osłuchania teraz, żeby podstawowe pojęcia i spostrzeżenia się ułożyły, ale przeczytać, nie kuć; ]
Lepiej się wakacjami zająć, bo jak pomylisz wakacje z pierwszym rokiem, to potem możesz mieć poważne problemy
A z tymi słabszymi studentami, to trochę efekt anarchicznego trybu edukacji w liceum, gdzie nauczyciele żyją jeszcze w epoce czytania "od deski do deski", a świat w epocie "ctrl+f"; ]
Nam też mówili jak zaczynaliśmy karierę na elce, że idioci jesteśmy. Pewnie to taka nowa świecka tradycja -
>Pawlak napisał
>A z tymi słabszymi studentami, to trochę efekt
>anarchicznego trybu edukacji w liceum, gdzie nauczyciele
>żyją jeszcze w epoce czytania "od deski do deski", a
>świat w epocie "ctrl+f"; ]
hehe, dobrze powiedziane. polecam w takim razie XIV L.O. im. S. Staszica - z tego co słyszałem jest tam jeszcze sporo moich nauczycieli i ich (nie mówię, że wszystkich, ale kluczowych) metody nauczania są bardzo dobre i pro-politechniczne :-) -
kolata
http://grono.net/chat/#forum/249403...
Dla osób które szukają grona naszego kierunku (przypomnienie) :)