-
Jacek
Mam pytanie do studentów Informatyki na WEiTI: Jakiego używacie oprogramowania? Szczególnie ciekawi mnie na jakich systemach operacyjnych pracuje się na politechnice, podobno jest jakiś linux? -
Anonim
Jakiego chcesz, ale tak naprawdę musisz mieć i windowsa i linucha ( z tym, że produkty microsoftu dostajesz jako student elki za free ) na swoim kompie.
Chociaż ja osobiście preferuję windowsy i na upartego często udawało mi się unikać operowania na linuxie dłużej niż to jest naprawdę konieczne; ]
Przez pierwsze 3 semestry wystarczy cokolwiek co kompiluje c/c++ -
Jacek
A z jakiego linuxa korzysta się na uczelni? Ćwiczenia z programowania, czy coś w tym stylu... Jestem pierwszoroczniakiem, ale pewnie będzie coś takiego :D Ciekawość mnie zżera czym będą nas katować; )
Edit: Dzięki za powyższe informacje; ) -
jatylkonachwile
Na laboratoriach używa się Solaris OS [przynajmniej na pierwszych semestrach]
A ćwiczenia na Tablica OS z nakładką Kreda :) -
-
Bobek
Bez tandemu Windows + Linux raczej się nie obędzie. Na pewno na windzie lepiej robić projekty na WI, bo na wine te programiki się mulą. Na Linuksie bardzo przyjemnie się pisze kod - ja od siebie mogę polecić edytor Kate (chociaż TRU informatycy używają ponoć tylko vima) + kompilator gcc/g++ + debuger DDD (lub gdb dla hardkorów). Do tego dobrze jest zapoznać się z programem Octave (znanym szerzej jako Matlab), który przy minimalnej znajomości komend pozwala na dużo fajnych rzeczy, na przykład rozkłada ułamki na ułamki proste, liczy residua itp itd.
A tak naprawdę to najwięcej na pierwszym semestrze będziesz korzystał z http://www.wolframalpha.com/ bo potrafi bardzo ładnie całkować (i nie tylko). -
Rex Vivendi
-
Anonim
-
>Bobek napisał
>Bez tandemu Windows + Linux raczej się nie obędzie.
U mnie się jakoś obeszło :-) Teraz łatwo sobie poradzić z maszyną wirtualną, więc wystarczy jeden system i drugi w "pudełku".
>(chociaż TRU informatycy używają ponoć tylko vima)
Emacsa, vim śmierdzi; 000000
>kompilator gcc/g++ + debuger DDD (lub gdb dla hardkorów).
Ja polecam kompilator CL i debugger z Visual Studio, jeśli ktoś szanuje swój czas :-)
>Do tego dobrze jest zapoznać się z programem Octave
>(znanym szerzej jako Matlab)
Oraz z OpenOffice znanym szerzej jako MS Word ? :| -
Blood
-
Rex Vivendi
Jest już dostępny plan na ten semestr? albo jakiś podział na grupy?
aha i jak to jest u nas na wydziale: więcej korzysta się z komercyjnych rozwiązań, czy też tych opensource? -
Anonim
>Piooooooootr napisał
>Jest już dostępny plan na ten semestr? albo jakiś
>podział na grupy?
>
>aha i jak to jest u nas na wydziale: więcej korzysta się z
>komercyjnych rozwiązań, czy też tych opensource?
Plan jest już dostępny od czerwca
http://studia2.elka.pw.edu.pl/plan/...
Ale podziału na grupy jeszcze zapewne nie ma, więc plan będzie póki co kapkę bezużyteczny :) -
Rex Vivendi
>wittold. napisał
>>Piooooooootr napisał
>>Jest już dostępny plan na ten semestr? albo jakiś
>>podział na grupy?
>>
>>aha i jak to jest u nas na wydziale: więcej korzysta się
>z
>>komercyjnych rozwiązań, czy też tych opensource?
>
>Plan jest już dostępny od czerwca
> http://studia2.elka.pw.edu.pl/plan/...
>Ale podziału na grupy jeszcze zapewne nie ma, więc plan
>będzie póki co kapkę bezużyteczny :)
Tak, dokładnie to samo zauważyłem:D
No cóż, zatem pozostaje czekać. -
Blood
-
Anonim
-
adi
te programy, znaczy dostep do swojego konta dostaniecie, po tym jak dostaniecie hasła na swoje maile:P -
Rex Vivendi
Zapraszam na http://grono.net/chat/#forum/249521... -
Mateusz
A jak wyglądają zapisy na przedmioty w 1 semestrze?(czy sa one dopiero w 2?) jeśli są to gdzie jak i kiedy? A co do wf... gdzie można zapisywać się i do kiedy?
btw
Będą jakieś info dla pierwszoroczniaków co to ogólnego studiowania na PW (Eres itp) Było takie coś w tamtym roku? -
jatylkonachwile
1) w pierwszym semie nie ma zapisów
2) będzie w pierwszym lub drugim tygodniu semestru spotkanie odnośnie wf-u (obowiązkowe), szukajcie ogłoszenia na tablicy przy dziekanacie
3) info dostaniecie w dwóch częściach a) oscyloskop - gazetka rozdawana często na rozpoczęciu b) będziecie mieli przedmiot ori.a (orientacja) na którym Pan Parewicz będzie wam objaśniał o co chodzi :D -
Mateusz