-
luk
Czy ktos z naszego wydzialu studiuje lub studiowal jeszcze na jakims innym kierunku?
Mam kilka pytan do takich osob, w jaki sposob dokladnie mozna coś takiego zorganizowac. tzn.:
1. Czy trzeba zlozyc po prostu odpowiednie papiery [biorac udzial w zwyklej rekrutacji] na inny wydzial.
2. Czy nalezy zlozyc odpowiednie podanie w dziekanacie? Jesli tak to w ktorym dziekanacie, na WF, czy na tym drugim wydziale, czy moze na obu?
3. Jakie ew. warunki trzeba spelnic? (jak wysoka średnia?- arytmetyczna, wazona?)
4. Na jakich kierunkach/wydzialach studiowaliscie? Czy moze ktos np. na EiTI, albo na WNE UW?
5. Po ktorym roku zaczeliscie? -
Wierch Ambassador
Właśnie ukończyłem studia równoległe na drugim wydziale (IChiP). Wniosek ogólny - da się. Ale bywały takie semestry, że nie widywałem słońca... przychodziłem na uczelnię przed wschodem, wychodziłem po zachodzie... Szczegółowo:
ad.1. i 2. Odpowiem razem. Jest tak - idziesz na drugi wydział i pytasz, czy Cię zechcą. Na ogół nie stwarzaja trudności. No i się zaczynają papierki. A więc - idziesz do naszego prodziekana d/s nauczania i składasz mu podanie - że chcesz tak studiować. Za moich czasów tę zaszczytną funkcję pełnił JW prof. dr hab. inż. R.Bacewicz, który najpierw mnie unikał, a potem starał się nastraszyć, co było jego normalnym sposobem sprawowania urzędu. A więc groził mi, że będzie ostro, ze mnie będzie obserwować, że żadna taryfa ulgowa - takie tam. Jak zareaguje Jasiński - nie wiem... Otóż, ten prodziekan musi się podpisać na podaniu oraz złożyć pieczątkę. Potem z tym podaniem idziesz do dziekantu drugiego wydziału i - zgadnij co? Piszesz drugie podanie, z kolei do tamtego prodziekana, jako załącznik załączasz pierwsze podanie. Potem tamten prodziekan umawia sie z Tobą na spotkanie, na którym Ci powie, które przedmioty z fizyki Ci przepisze - żebyś nie uczył się dwa razy tego samego. W moim przypadku do tego spotkania nie doszło - więc musiałem zdać się na własną inteligencję. Potem w nowym roku dostajesz indeks - który ma ten sam numer albumu co indeks dotychczasowy - i oto zostałeś studentem drugiego kierunku. Przy rejestracji - to różnie - albo dajesz do tamtego dziekanatu oba indeksy, albo idziesz z indeksem z fizyki do prowadzącego przedmiot, który chcesz sobie przepisać (np. analiza matematyczna, która jest na wszystkich wydziałąch) i on Ci to przepisuje do nowego indeksu. Na ogół to sie zmienia co semestr.
WAŻNE!! Stypendia naukowe można brać z obu wydziałów, jesli na obu wyrabiasz dostatecznie wysoką srednią, co mi (...jego mać!! :-/ ) powiedzieli dopiero po trzecim/czwartym roku.
ad 3. Musisz mieć pełną rejestrację na conajmniej drugi rok. I na tym drugim wydziale muszą Cię chcieć. To poniekąd zależy od średniej - ale nie wprst i nieliniowo.
ad. 4. Jak już mówiłem - na IChiPie (Wydział Inżynierii Chemicznej i Procesowej). Nie wyobrażam sobie studiów np. na UW, ze względów czysto fizycznych - czas dojscia z jednego wydziału na drugi ogranicza Ci liczbę możliwych kombinacji planów. Aha - największy ból przy studiach równoległych, to tak ułożyć plan, aby zajęcia obowiązkowe typu ćwiczenia, laboratoria projekty się nie pokrywały (o chodzeniu na wykłady mozesz sobie najwyżej pomarzyć...). Jeśli włączysz w to różne nagłe zmiany planu w środku semestru, gdy wszystko już udało się jako-tako dograć - i znowu się sypie, można się wnerwić.
ad.5. Po pierwszym. I to jest maksimum, bo już w trakcie piatego roku studiów równolełgych - czyli szóstego studiów wogóle - czułem, że jestem za stary, aby mnie ktoś ciagle oceniał i punktował. Nie wytrzymałbym ani roku więcej!
Powodzenia!; -) -
Anonim
Werter, właśnie ostatecznie postanowiłem sobie podarować równoległe dzienne. Może cosik zaocznie jeszcze zrobię, ale Twoja opowieść jest dość przerażająca. -
luk
Dzieki za informacje!
Wyglada na to, ze jest ciezko, ale jest to jednak mozliwe...
a tak swoja droga:
"... Stypendia naukowe można brać z obu wydziałów, jesli na obu wyrabiasz dostatecznie wysoką srednią..."
to od jak wysokiej sredniej u nas na wydziale przyznawane jest stypendium? -
-
Anonim
Nie ma stałej wielkości, tworzona jest tzw. lista rankingowa. Ale z reguły od 4.35 już można coś ugrać. -
frodo
no to moze taraz ja... Jestem studentem mini i od przyszlego roku rowniez fizyki. Wszystko jest tak jak opisane powyzej, dodac moge tylko, ze Wasz nowy dziekan(Jasinski) nie robil zadnych problem, wrecz staral sie wszystko ulatwic i pomoc. Latania z papierkami nie bylo za duzo i z zapowiedzi wynika, ze przedmiotow do odrobienia na poczatek tez nie bedzie za wiele(hehe pogadamy jak juz przepisza) -
Rafał Korzeniewski
Tomash nie podawaj sie:)
Ja studiowalem dziennie na dwoch uczelniach w dwoch roznych miastasch
Fizyka na PW i akademia muzyczna w Bialymstoku
Da sie.
A gdyby nie to ze jestem strasznym leniem, to mialbym pewnie dobre wyniki i na pw;)
Rafal -
Mariusz
A jak myślicie jest sens studować równolegle na dwoch różnych uczelniach ten sam przedmiot ? Np Fizyke na PW gdzie jest nacisk na zastosowanie inzynieryjne oraz na UW gdzie jest nacisk na teoretyczne podejście...
JA sie nadczymś takim zastanawiam... -
Rafał Korzeniewski
Moim zdaniem to by nie bylo dobre rozwiazanie, choc moglo by byc ciekawym doswiadczeniem.
Fizyka jest jedna i nikt CI nie zabroni wglebiac sie w nia w sposob w jaki zechcesz. Ani na UW ani na PW. Nikt
-
Bednarz
A ja sobie najzwyczajniej poszedłem na IL na egzaminy jak pierwszy rok, powiadomiłem nasz dziekanat, że tam też studiuję i żadna średnia mi do tego nie była potrzebna.
Po semestrze olałem budownictwo, gdyż same ćwiczenia i laborki zabierały mi 6-8 godzin, na wykłady nie chodziłem, a przez rysunki zarywałem nocki.
Przedmioty które już miałem zrobione na fizyce spokojnie mi rpzepisywali, szedłem do wykładowcy i nie robił problemu.
Pewnie by się dało ciągnąć to razem, ale za dużo imprezuję :D.
A i jak by mnie wywalili z fizyki, to chyba automatycznie z IL też, w drugą stronę tak nie działa..
Do tego robiłem też rok fizykę na UW i nie widziałem żadnych specjalnych różnic między PW a UW, chociaż wykładowcy starali się nas przekonać, że takowe istnieją. -
Krzysiek
>zla strona Froda napisał
>no to moze taraz ja... Jestem studentem mini i od przyszlego
>roku rowniez fizyki.
matematyki czy informatyki?
>i z zapowiedzi wynika,
>ze przedmiotow do odrobienia na poczatek tez nie bedzie za
>wiele(hehe pogadamy jak juz przepisza)
a jakich konkretnie mozna liczyć na zaliczenie? -
Mariusz
>Bednarz napisał
>Do tego robiłem też rok fizykę na UW i nie widziałem
>żadnych specjalnych różnic między PW a UW, chociaż
>wykładowcy starali się nas przekonać, że takowe
>istnieją.
Róznica jest kolosolna wrecz fundalmentala...upraszacząc ogranicza sie do tego ze na PW wszytsko musi mieć zastosowanie i myślenie o czymś co nie ma zastosowania jest stratą czasu....na UW mają w dupie zastosowanie praktyczne :) liczy sie tylko nauka i szukanie praw przyrody.....
Niech mnie ktoś poprwai jesli nie mam racji :)
-
ArteQ
Wskaż mi proszę praktyczne zastosowanie takiego przedmiotu jak Mechanika Teoretyczna. -
Anonim
-
Mariusz
-
michał wwa
ok a ja mam pytanie czy studiując budownoctwo na pw ale niestacjonarnie mogę równolegle fizyke techniczną studiować ??? przeczytałem, w przepisach pw że można ale czy to pewne??? i jak najlepiej to zrobić? -
Najlepiej zadzwoń bezpośrednio do dziekanatu. Tam Ci wszystko powiedzą.
-
Góral
możesz np. iść do dziekana z fizyki i zapytać czy Cię przyjmie, na 99% powie że tak i da Ci do wypełnienia podanie o studia równoległe, z którym będziesz musiał najpierw iść do dziekana z pierwszego kierunku żeby wyraził zgodę, a potem z powrotem do dziekana fiz, żeby przyjął podanie.
Ja tak zrobiłem i działa, tylko że ja na obu kierunkach studiuję na stacjonarnych, ale myślę że nie ma to większego wpływu, czy stacjonarne czy nie.
Jest też druga możliwość, o której słyszałem że ludzi praktykują, po prostu bierzesz udział w normalnej rekrutacji na studia na fizyce, podobno też działa (tylko tutaj zapłacisz opłatę rekrutacyjną, a wyżej nie :P)
Najlepiej o wszystko dowiedzieć się po prostu w dziekanacie. -
Angelika S.
A czy ktos orientuje sie do kiedy najpozniej mozna zalatwiac formalnosci z drugim kierunkiem? Z przyczyn nie zaleznych nie moglam wczesniej pozalatwiac sprawy i nie wiem czy juz nie zapozno. Chodzi mi o studia rownolegle na meilu
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne