-
Temat stworzony specjalnie dla kandydatów startujących na WGiSR w 2010 roku. Aby ułatwić wam trochę życie na początek drobny FAQ, który powstał na podstawie najczęściej zadawanych pytań w latach poprzednich, abyście nie musieli szukać odpowiedzi w kolejnych postach.
1. Ile muszę mieć punktów na maturze aby się dostać?
Nie pytaj o to, bo nie odpowiemy. Sposób przeliczania punktów zmienia się i we przyszłym roku będzie zupełnie inny, poza tym teraz w rekrutacji branych jest pod uwagę więcej przedmiotów, także po prostu musicie zdać jak najlepiej;]
2. Ile w zeszłym roku było osób na miejsce?
Na geografię około 4 osób na miejsce, na GP 11 osób na miejsce
3. Oprócz Geografii nie zdawałem przedmiotu dodatkowego na poziomie rozszerzonym, czy mimo tego mogę się dostać na studia?
NIE
4. Jakie są zasady rekrutacji na studia?
Wszystkie potrzebne informacje uzyskasz na stronie https://irk.uw.edu.pl
5. Czy dam radę ogarnąć 2 kierunki jednocześnie?
Dużo osób na WGiSR studiuje 2 kierunki jednocześnie i zazwyczaj godzą je bez problemu, choć oczywiście pracy jest momentami bardzo dużo. Aby dostać się na Geo lub GP jako wasz drugi kierunek macie dwie możliwości:
- wziąć udział w normalnej, otwartej rekrutacji
- wystartować w rekrutacji na studia równoległe (na waszym pierwszym kierunku musicie uzyskać średnią minimum 4,0 aby być do niej dopuszczonym)
6. Czy trzeba uczęszczać na wszystkie zajęcia?
Obecność jest obowiązkowa na ćwiczeniach, wykłady nie są obligatoryjne, choć rzecz jasna, na niektórych warto się pokazywać
7. Co ja będę w ogóle po tym wydziale robił?
To już zależy od Ciebie, studia licencjackie dadzą Ci tylko ogólną wiedzę w danym kierunku, natomiast na studiach magisterskich wybierasz sobie specjalizację, która Cię najbardziej interesuje.
Dla Geografii są to:
- kartografia
- teledetekcja
- klimatologia
- hydrologia
- geomorfologia
- geoekologia
- geografia społeczno – ekonomiczna
- geografia turyzmu
- geografia krajów rozwijających się
- dydaktyka geografii
Studenci GP mogą wybierać spośród dwóch specjalizacji:
- planowanie strategiczne rozwoju regionalnego i lokalnego
- urbanistyka i regionalistyka
8. Wyniki zostały ogłoszone, jestem na 200 setnym miejscu i mam dopisek rezerwa, czy oznacza to, że jestem 200 na rezerwie czy 200 ogółem?
IRK podaje wam wasze miejsce w klasyfikacji ogólnej
9. Nie dostałem się w pierwszej turze, czy to już czas rzucić się z mostu?
Spokojnie, na listach tworzą się bardzo znaczące przesunięcia. Zazwyczaj aby dostać się na Geografię należy znaleźć się w pierwszej 300 kandydatów, a na GP w pierwszej 200 (od tego roku przyjmowanych będzie 80 osób, więc być może nawet dalsze osoby się dostaną). Wszystko zależy od rocznika oraz liczby i jakości kandydatów.
10. Dostałem się gdzie indziej, a na WGiSR jestem na rezerwie, co mam robić?
Złóż papiery na innych kierunek i cały czas obserwuj rekrutację u nas. Jeżeli się dostaniesz na WGiSR możesz spokojnie zabrać papiery z innego kierunku/uczelni i złożyć je do nas.
11. Czy zajęcia odbywają się tylko w Pałacu obok bramy głównej UW?
Zdecydowana większość tak, trochę zajęć odbywa się również obok na Karowej, a dosłownie kilka na innych wydziałach (np. matma)
12. Ile osób odpada po pierwszym roku?
Zazwyczaj jest to około 20% na Geografii (zdecydowana większość rezygnuje sama, gdyż się nie wyrabiają), na Gospodarce jest o wiele łatwiej i zazwyczaj rezygnują osoby, które wzięły sobie ten kierunek jako dodatkowy
13. Dostałem się na studia, co mam robić dalej?
Przyjdź złożyć papiery, a później już zadbamy o to abyś otrzymał odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania i zagadnienia związane ze studiowaniem. Rzecz jasna, zapisz się też od razu na obóz integracyjny, który organizowany będzie w Murzasichle w drugiej połowie września 2010;]
pozdro
Czarek
ZSS WGiSR -
gRuHa
>Krulec napisał
>Nie pytaj o to, bo nie odpowiemy. Sposób przeliczania
>punktów zmienia się i we przyszłym roku będzie zupełnie
>inny[...]
we przyszłym - pięknie Czarek, pisane na kacu?? :P
>Krulec napisał
>13. Dostałem się na studia, co mam robić dalej?
najrozsądniej będzie zapisać się w NFZecie na przeszczep wątroby z powodu przepicia, na obrone magistra będzie jak znalazł xD -
Dzień Otwarty Uniwersytetu Warszawskiego
24 kwietnia 2010 (sobota)
godz. 10:00-16:00
Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie
Ogrody BUW
ul. Dobra 56/66
Zapraszamy kandydatów na stoisko Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych
Dzień Otwarty UW to:
* możliwość zapoznania się z ofertą dydaktyczną największego polskiego Uniwersytetu;
* okazja do zadania pytań i wyjaśnienia wszelkich wątpliwości związanych z wymarzonym kierunkiem studiów;
* spotkania z kadrą dydaktyczną, studentami i absolwentami poszczególnych kierunków studiów.
Pełen program znajdzie na http://www.uw.edu.pl -
Helen
Pytanie - ile chemii jest na pierwszy roku geografii i na jakim jest ona poziomie? -
-
Rapsodia
nie ma chemii na I roku, no chyba ze się ostatnio coś zmieniło ale bardzo wątpię! -
Arisa
Jest na II i jest fizyką, z tego, co słyszałem (to już chyba Monia pamiętasz?); ] -
Helen
dzięki za normalną odpowiedź, co jest rzadkością przy tego typu pytaniach na gronie :P -
jest przedmiot "Fizyka i chemia Ziemi" na I semestrze II roku. Jest tego 30 godzin wykładów i 15 godzin ćwiczeń więc po ludzku mówiąc jest co tydzień 1,5 godziny wykładu i co 2 tygodnie 1,5 godziny ćwiczeń.
-
Arisa
-
3po
Zastanawiam sie nad geografią, bo uwielbiam ten przedmiot, ale wszyscy mi to odradzają. Czym obecnie zajmują się absolwenci geografii (oprocz uczenia przedmiotu w szkole)? Słyszałem,że trudno o pracę w zawodzie... Jakie plany macie wy, obecnie studiujący ten kierunek?
-
g.
Hej!
Jak wygląda u Was rejestracja do grup/na zajęcia? Po pierwsze, to czy logujemy się już od pierwszego semestru (czy może jest automatyczny podział) i czy rejestrujemy się do grup, czy na poszczególne zajęcia?
I jeszcze, może ktoś wie, czy ogun musi być z podanej puli, czy np. mogę sobie przepisać ocenę z jakiegoś humanistyczno-socjologicznego przedmiotu z innego kierunku?; )
Pozdrawiam! -
>g. napisała:
>Hej!
>Jak wygląda u Was rejestracja do grup/na zajęcia? Po
>pierwsze, to czy logujemy się już od pierwszego semestru
>(czy może jest automatyczny podział) i czy rejestrujemy
>się do grup, czy na poszczególne zajęcia?
Logujesz się już od 1 semestru, rejestrujesz się do wybranych grup ćwiczeniowych
>I jeszcze, może ktoś wie, czy ogun musi być z podanej
>puli, czy np. mogę sobie przepisać ocenę z jakiegoś
>humanistyczno-socjologicznego przedmiotu z innego kierunku?
>;)
To już musisz uzgodnić z panią Dziekan, ale jest to do zrobienia:)
-
Krystian
czesc,
mam pytanie odnosnie studiow 2 stopnia u was na wydziale. Czy moglby mi ktos napisac cos wiecej o specjalnosci kartografia i/lub geoinformatyka? Interesuje mnie ogolny poglad na te specjalnosci i jak wygladaja zajecia? Czy przedmioty, ktorych nazwa zaczyna sie od 'podstawy..' sa faktycznie podstawami? Skonczylem studia 1 stopnia na geodezji pw i mysle ze teledetekcje/fotogrametrie mam opanowa w stopniu podstawowym, takze nie chcialbym drugi raz sluchac o tym samym - sami rozumiecie strata czasu.
z gory dziekuje za info!
Krystian. -
Ioanna
Cześć, mam pytanie do osób, które studiują geografię jako kierunek równoległy - jaką mieliście średnią? Bo mi wyjdzie jakieś 4, 5 i się zastanawiam czy mam szansę bo jest tylko 10 miejsc...
pozdrawiam -
Ania B...
>Ioanna napisała:
>Cześć, mam pytanie do osób, które studiują geografię
>jako kierunek równoległy - jaką mieliście średnią? Bo
>mi wyjdzie jakieś 4, 5 i się zastanawiam czy mam szansę
>bo jest tylko 10 miejsc...
>pozdrawiam
Nie wiem, jak to wygląda na obecnym 1. roku, ale u mnie (na 2.) nie ma nikogo z równoległych. 10 miejsc to chyba jednak dużo :) -
>Ioanna napisała:
>Cześć, mam pytanie do osób, które studiują geografię
>jako kierunek równoległy - jaką mieliście średnią? Bo
>mi wyjdzie jakieś 4, 5 i się zastanawiam czy mam szansę
>bo jest tylko 10 miejsc...
>pozdrawiam
4,5 to z pocałowaniem w rękę:) -
Anonim
-
-D------
trudno powiedzieć.... wiele osób dostało się w 2 turze więc jest spoko. Poza tym teraz jest inna rekrutacja. Myśmy pisali "starą maturę"- obecne są zupełnie inne przeliczniki. -
Anonim
tak, wiem. ale może wie ktoś ile miała ostatnia osoba przyjęta na geo. mowa oczywiście o ostatecznej liście. -
Kirył.
Tego nie wiadomo ile miała ostatnia osoba na liście bo dorzucili zaocznych do dziennych bo im sie nie opłacało otwierać kierunku(tak mi sie wydaje) Idąc na Geo nie martw sie o punkty :)
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne