UW Geologia [1271]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Patrycja***

hej.mam pytanie do ludzi studiujących geologie.znacie moze prof.Parafiniuka?a jesli tak,to czy jest w porzadku,czy warto sie zapisac na gemmologie II,jak wyglada zaliczenie u niego i czy sprawdza liste na wykładach.bede wdzieczna za odpowiedz:)
  • Aneta

prof.Parafiniuk jest OK,nie sprawdza listy na wykładach,nie wiem jak z egzaminem z gemmo,bo jestem w trakcie ale znam go z innego przedmiotu i wiem,że nie pyta o rzeczy,o których nie mówił na wykładzie!
  • madzia j

Właśnie jestem w trakcie Gemmologii II u Prof. Parafiniuka. Sam profesor jest bardzo sympatyczny, wszystko ładnie wytłumaczy, więc nawet jak ktoś nie jest z geologii to zrozumie ten temat. Listy nie sprawdza, a na koniec jest pisemne kolokwium sprawdzające wiedzę. Jeśli chodzi o tematykę, to omawia np. skalenie, złoto, bursztyn, kość słoniową, perły( skąd pochodzą, jak się tworzą, zastosowanie w jubilerstwie). Mi się bardzo podoba wykład i nawet myślałam, żeby zrobić gemmologię część I. Niedługo mam kolokwium z tego wykładu, więc mogę Ci napisać jakiego typu pytania daje.
  • Patrycja***

dzieki za wiadomosc.jak bedziesz po kolokwium,przeslij mi prosze te pytania na maila : patrycjapp@interia.pl wielkie dzieki!!!
  • madzia j

Ok.
  • Adriano

Możecie mi podać namiary na to kolokwium? kiedy, gdzie.
  • Karola

w najbliższy czwartek 12.06 w sali 1138 (tam gdzie mieliśmy wykłady)
    godzina 14:15
  • Anonim

i jak oceniacie wykłady z gemmologii? trudne były do zaliczenia?
  • madzia j

Wykłady z gemmologii II były bardzo ciekawe. Choć profesor czasem używał fachowych mineralogicznych terminów, to omawiane zagadnienie przedstawiał tak, że nawet osoby niezwiązane z geologią rozumiały, o co chodzi. Dodatkowym plusem jest to, że profesor Parafiniuk mówi powoli, co umożliwia dość dokładne notowanie wykładu. Jeśli zaś chodzi o kolokwium na koniec, to nie było ono trudne, wystarczyło tylko wcześniej przeczytać notatki. Ja poświęciłam na naukę (czytanie notatek) zaledwie kilka godzin i dostałam 4,5.
  • Anonim

dzięki wielkie za info:)
  • *czyste zło*

A może mi ktoś powiedzieć jak wygląda zaliczenie w tym semestrze ... piszemy referat czy egzamin ?:P
  • Trilogia

Hej, czy można zacząć chodzenie na gemmologię II a potem na I? O tych wykładach dowiedzialm się o pólroku za pozno. A czy to bedzie problem jezeli jestem z innej uczelni, chodzic chce tylko posłuchac.
  • Lucek

czy ktos sie orientuje kiedy jest egzamin??
  • Lucek

widzę, że studenci geologii są bardzo pomocni dla kolegów i koleżanek z innych wydziałów..:P
  • Kalina

4.06 prawdopodobnie, czyli na ostatnim wykładzie - są pomocni jeśli wiedzą :)
  • Lucek

Dziękuje:)
  • monika

A studenci geologii może mają jakieś pytania z roku wstecz? Albo chociaż sugestie czego się uczyć? :)
  • Kalina

ja-(studentka geologii) nie mam nawet notatek, a z doświadczenia po części pierwszej wiem, że właściwie po jednokrotnym przeczytaniu ich można to zaliczyć bez problemu, bo pytania na prawdę nie są trudne, więc jeśli ktoś ma i mógłby się podzielić to byłoby milo :)
  • monika

Dla potomnych Gemmologia II :D
    1. Co to jest kryształ górski?
    2. Czerwono-pomarańczowa odmiana chalcedonu to..
    3. Turkus pod względem chemicznym jest.. (wybierz między a,b,c)
    4. Co jest drożdże: Jadeit czy Nefryt?
    5. Co jest twardsze: Srebro czy Platyna?
    6. Malachit powstaje przez.. (wybierz między a,b,c)
    7. Czy istnieją hodowlane perły słodkowodne?
    8. Z czego zbudowane są perły?
    9. Jaki jest główny składnik korala?
    10. Malachit pod względem chemicznym jest.. (wybierz między a,b,c)
    11. Jakiego koloru jest Czaroit?
    12. Jaki kraj jest głównym dostawcą Lazurytu?
    13. Jadeit to piroksen czy coś-czego-nazwy-nie-pamiętam? (odp. piroksen)
    14. Krzemień pasiasty pochodzi z...
    15. Opal ognisty pochodzi z.. (wybierz między a,b,c)
    16. Malachit pod względem chemicznym jest.. (wybierz między a,b,c)
    17. Jakie organizmy morskie wytwarzają perły?
    18. Ile % czystego złota zawiera jego 12-karatowy stop?
    19. Bursztyn bałtycki jest wieku (+/- z jakiego okresu geologicznego pochodzi)
    20. Dlaczego agaty dają się łatwo barwić?
    21. Czy wszystkie opale są amorficzne (bezpostaciowe)?
    22. Kamień księżycowy to odmiana..
    23. Popularny tektyt z Czech to..
    24. Popularny spektrolit pochodzi z..
    25. Chalcedon to odmiana..

Wszystko - 25 pytań z jednego rzędu, nie mocno trudnych jak widać. Jak się chodzi na wykłady i robi notatki, to całkiem nietrudno przyswajalny wiadomości;) Pan prof. baaardzo sympatyczny i z czystym sumieniem mogę polecić wykład jako og-un. :)
  • generalniePogardzam;>

kiedy te wyniki maja byc?hmmm:)
  • 1
  • 2