Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Little_My

A ja mam takie nietypowe pytanie. Jak wiadomo na UW możemy mieć tytuł licencjata i magistra. Czy ktoś może był (podobnie jak ja) zainteresowany inżynierem? Tylko, że ja mam na myśli tryb uzupełniający- że u nas licencjat a np nawiązać współpracę z AGH i zrobić tam brakujące przedmioty i mieć inżyniera?
    Troche zakręcone, ale może jednak ktoś coś na ten temat wie...?
  • Grzelu

a o jakim wydziale na AGHu myslisz?
  • Anonim

Górnictwo i Geologia?
  • Little_My

Wydział Geologii, Geofizyki i Ochrony Środowiska
  • Little_My

Lub Wydział Wiertnictwa, Nafty i Gazu
  • Grzelu

teoretycznie proces Bolonski pozwala na rozpoczecie nauki drugiego stopnia bez zdawania "zaleglych" przedmiotow. Proponuje zebys napisala do dziekanatu danego wydzialu jezeli chcesz isc tam po lic.; jezeli po mgr to nie ma problemu zeby zrobic inz w dwa lata...

na WG taka opcja nie bedzie szybko...
  • Atha

Albo idz teraz tam na drugi rok , jak niektorzy robia
  • Little_My

Jak już to wybrałabym się po mgr...
    Za dużo czasu tutaj spędziłam żeby przenosić się w trakcie studiów na AGH :)
    I jest pewien cel... Pomimo, że powtarzam pokaże im, że skończę WG;)
  • Anonim

@ Grzelu:

Niestety chyba tak kolorowo nie jest. System boloński, systemem bolońskim a regulamin regulaminem.

Przykład: PW. Na studia 2 stopnia wg wytycznych komisji rekrutacyjnej można iść z licencjatem lub inżynierem. W praktyce np. wydział inżynierii środowiska przyjmuje tylko tych z inżynierem - uzasadnia to tym że po obronie magisterki wydają tytuły mgr inż. A nie samego mgr. A żeby zrobić inżyniera trzeba napierać na PW od pierwszego roku. Jak się od tego odwołać, to opowiem za jakiś czas bo walczę obecnie o zwrot opłaty rekrutacyjnej lub przeforsowanie dokumentów które posiadam.

Przykład 2: System boloński zakłada że możesz iść na dowolne studia 2 stopnia <bardzo zgrubnie>. I tak na przykład MSOŚ przyjmuje na podstawie licencjata lub mgr praktycznie bez problemu. Z tym, że jeśli 60% przedmiotów nie pokrywa Ci się z programem lat 1-3 to niestety musisz robić różnice. Jeśli ktoś z geo poszedłby na psychologie to ma niemal gwarancję napierania niemal wszystkich wiodących przedmiotów w 2 lata. Tak to sobie przynajmniej wyobrażam...

• Little_My

Oj... i się popieprzyło:(
  • tuman10

Wiadomo coś więcej o studiach inż dla hydro i inż? A raczej o możliwości studiowania na studiach inż dla absolwentów?
| |

Uniwersytet Warszawski - Wydział Geologii

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (5)