- 1
- 2
-
zmk
Witam forumowiczów. :)
Mam w planach rozpoczęcie studiów stacjonarnych na Uniwersytecie Warszawskim na wydziale geologii no i mam parę pytań (niektóre trochę głupsze, no ale co tu poradzić :P)
Będę pisał w punktach dla przejrzystości.
1. Moje obecne wyniki matury to:
j. polski (podst.) 50%
geografia (podst.) 62%
j. angielski (rozsz.) 78%
(maturę pisałem parę lat temu, i od tamtej pory wiele się zmieniło pod względem mojego zainteresowania nauką, ale nie miałem okazji poprawić wyników)
Patrząc na poprzednie lata, czy jestem w stanie zakwalifikować się do studiów stacjonarnych?
Jednym z przedmiotów obowiązkowych jest informatyka, czy sam fakt, że ukończyłem technikum elektroniczne o profilu informatyka doda mi punktów?
2. Nie mam matury z matematyki i szczerze mówiąc nigdy nie miałem głowy do nauk ścisłych, co możecie mi powiedzieć o matematyce na geologii, jakie zagadnienia przerabiacie? Będzie masakra? :P
3. Jak wygląda rozkład studentów na kierunku pod względem płci (to jest to głupie pytanie ^^)
4. Czy istnieje jakaś specjalizacja idąca w stronę geologii planetarnej, czy to już bardziej w astronomię?
Każda dodatkowa informacja mile widziana. :)
Pozdrawiam. -
Cometto
1. Dostaje się chyba każdy chętny, połowa odpada po pierwszym semestrze a najpóźniej po pierwszym roku.
2. Ja nie miałem matematyki od 10 lat i dałem rade. Trzeba chodzić na wykład i trochę się uczyć.
3. Fifty/fifty.
4. Nie ma takiej specjalizacji i za dużo na ten temat nie mówi się, chociaż są jakieś wykłady do wyboru etc. -
zmk
Dzięki za odpowiedź,
a jak wyglądają praktyki?
jakie zajęcia mamy na pierwszym roku? -
Jotem
-
-
zmk
Taaa i weź się teraz przekopuj przez USOS, dzięki, miałem z tym do czynienia.
Poza tym nazwy przedmiotów to ja sobie mogę przeczytać ale chodzi mi o odpowiedź kogoś kto miał z tym do czynienia. -
Jotem
przekopywać... wystarczy w katalogu wpisać geologia i przeczytać opis każdego przedmiotu, ktory jest zazwyczaj dość szczegółowy. -
Piotrek
Dokładnie, musisz przekopać usosa.
Co do samego dostania się na geologię to będzie ciężko z takimi wynikami z matury.Ale spróbować można zawsze. -
Cometto
>Co do samego dostania się na geologię to będzie ciężko
>z takimi wynikami z matury.Ale spróbować można zawsze.
Ajwaj, a od kiedy nasza geologia taka popularna zrobiła się..? -
Kiniusia
Ja też wybieram się na geologię :)
Uważacie, że się dostanę?
polski P - 77%
ang P - 67%
mat P - 48%
geo R - niecałe 50%, wyniki w czerwcu :) -
Little_My
Ja powiem tak: Róznie bywa.
Niezgodzę się z teorią, że wszyscy się dostają. Częśc ludzi odpada w rekrutacji, czesc dostaje się w 2 i 3 turze.
wszystko zalezy od danego rocznika. macie szanse
-
mer
Hej, mam do geologów pytanie z innej beczki, mianowicie jak to jest z grupami cwiczeniowymi?
Czy sa przydzielane odgórnie, czy można sobie wybierać?
Czy jest osobny podział na każdy przedmiot czy na wszystkich zajęciach ta sama grupa?
Dlaczego jest ich tak dużo (widziałam na jakimś planie numery 23,24)?
Chodzi mi głównie o to czy plan da sie jakoś uelastycznić czy raczej dostanę z góry jakiś przydział, z którym nic nie da się samemu zrobić.
Z góry dzięki :) -
Piotrek
na 1szym roku odgórnie jestes przydzielona do grupy. Od 2go roku sama sobie układasz plan zajęć, tym samym sama wybierasz sobie grupy zajęciowe. -
mer
-
Piotrek
Wiesz, ale istnieje możliwość przepisania się do innej grupy na zasadzie zamiany. -
mer
Czy zamiana oznacza głowa za głowę?
I czy "inna grupa", o której mówisz, oznacza cały plan dla danej grupy czy pojedynczy przedmiot? -
Alicja w krainie czarów:)
-
o p
a jak wyglada sprawa z obecnosciami na zajeciach ? skreslaja z listy za nieobecnosci czy cos ? bo chcialbym wziac geologie jako drugi kierunek , a jezeli plan jest z gory narzucony to moze byc ciezko pogodzic jedne studia z drugimi .... -
Jakub
Większość ćwiczeń jest obowiązkowa, jeżeli Cię nie ma na zajęciach to można od biedy odpracować je w innej grupie. Ale wszystko zależy od ćwiczeniowca. -
o p
A czy ciezko jest ? Chodzi mi szczegolnie o chemie bo nigdy jej nie lubilem :) -
.: A :.
to zalezay jakie masz podejscie i na kogo trafisz sa tacy co zaliczaja na 1szym roku a sa tacy co do 3 nie moga sie rozstać z chemia; )
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Ochota
- Załóż własne grono tematyczne