-
ziemniak
Czy mogli byście polecic mi książkę w stylu wiedźmina. Przeczytałem dwa pierwsze opowiadania i całą sage. I muszę przyznac ze zafascynował mnie ten mroczny świat, główny bohater no i ten humor... z góry przepraszam fanów fantastyki za moje głupie pytanie ale jestem laikiem w tej dziedzinie i proszę o jakies propozycje.
Dzieki:D -
Anonim
Hm, jeśli spodobał Ci się Sapkowski to może przeczytaj jego trylogię husycką: Narrenturm, Boży bojownicy i Lux perpetua. Mi się podobała. Ciekawy jest też Rękopis znaleziony w smoczej jaskini. No i jeszcze inne opowiadania o wiedźminie (jedno opowiadanie jest alternatywnym zakończeniem sagi, opisany jest w nim ślub Geralta i Yennefer). -
Monika.
nie czytaj tego opowiadania o slubie! a fe a fe a fe! po nim czuje tylko niesmak. -
Jedi Przemo
Wiedźmin jest jedyny w swoim rodzaju, to co mogłoby być podobne to chyba opowiadania Jacka Piekary -
-
ziemniak
No właśnie kolega polecil mi ksiazke Jacka Piekary "Sługa Boży". Dzisiaj skonczylem ja czytac jednak nie podobala mi sie tak jak wiedźmin. Wg mnie główny bohater był aż za bardzo okrutny i zły. Wiem ze Geralt tez miał nie jedno na sumieniu, ale jednak jego postac dużo bardziej magnetyzowała. -
Jedi Przemo
tak jak pisałem, Wiedźmin jest jedyny i niepowtarzalny, jedyne co można zrobić to poprosić Sapka o napisanie nowych opowiadań -
Anonim
A "Smoczy Pazur" Baniewicza? Może wybitne nie jest, ale nawet podobne do AS-a. -
Raven
>Monika. napisała:
>nie czytaj tego opowiadania o slubie! a fe a fe a fe! po nim
>czuje tylko niesmak.
Oooooj i tu się z tobą nie zgodzę. Mi się bardzo spodobało i jak najbardziej je polecam :P Oczywiście nie nalezy go traktować jako jakiegoś alt. zakończenia itp. tylko podejść do niego na luzie :D -
Anonim
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą:) Coś sie konczy,coś sie zaczyna również bardzo mi się podobało, aż kipiało humorem w klimacie.Czytałem je którejs nocy i musiałem sie pilnować, zeby smiechem nie zbudzić domownikow;p I cała akcja z gnomem..."Zmyślne bydle,mówię wam, ten diabeł.Gada, że nazywa sie Shuttenbach"...piękne:) -
Anonim
Ja osobiście polecam "Achaję" Ziemiańskiego, ale nie jest zbyt do Wiedźmina podobna. Ale co do książek Piekary, to ja widzę tylko jedną cechę wspólną - bohater był szkolony w mieczu. Reszta to Wenus i Mars =]. -
Chairman Ivan
Ta książka zrujnowała mi życie. Żadna inna mnie już na tyle nie bawi; D
Od siebie mogę polecić - Olga Gromyko, 'Zawód Wiedźma'. Zabawna książka, wszystkie wątki dość płytko poruszane, ale przez 3/4 I tomu chichrałem się jak retard.
Zabawna, prosta i szybka w czytaniu. -
Hairy
Hm, ja miałem w sumie przez pewien czas taki sam kłopot. Mi znajomy, który pochłonął Wiedźmina gładko i przyjemnie, polecił trylogię Warhammera : Konrad. Nie czytałem tego, bo nie mogłem znaleźć u znajomych ani w bibliotekach, ale może Ty znajdziesz :) -
Anonim
Ja szerokim łukiem omijam książki z gatunku "gaming - related". I na ogół, dobrze na tym wychodzę. -
Hairy
Ty to Ty. Ale może komuś innemu się spodoba. Mi Achaja się nie spodobała, ale jakoś nie piszę,że omijam ją szerokim łukiem. -
Anonim
Ale nikt Ci nie zabrania napisać. Od tego są grona dyskusyjne: żeby wymieniać się poglądami. Bo jeśli każdy ukrywałby swoje zdanie, to po co w ogóle ten portal?
A jeszcze co do tych książek... Jeśli ktoś szuka czegoś w stylu Wiedźmina, to wątpię, by przypadły mu do gustu banalne historyjki pokroju "Legendy mrocznego elfa". Te powieści to nic więcej, jak sprawozdania z sesji RPG. Powinno się je dorzucać do podręczników, ale koniecznie za darmo.