• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aguti

a co sądzice o nowej edycji wod'a ?

widziałam podręcznik do świata i do wampira requiem - i mi sie podoba i założenia i zmiany.
    Tylko jakos tak kiepsko tam o wilczkach.

a jak ktos nie słyszał to odsyłam na poltergeista i na rebel.pl tam są recenzje i względnie opisana zawartość.

Pozdrawiam
  • Nidhogg ™

Werewolf: The Forsaken wyjdzie w kwietniu 2005.

Edycja jak edycja, ta sama bajka co zwykle.

Pozostaje przy zdaniu, że Werewolf jest najlepszy w klimacie dark ages(tak jak wampir w victorian age).

Pozdrawiam
  • Aguti

hmm
    wiesz w nowej jest względnie mniej nieścisłości, trochę bardziej spójny świat itd.

Oj nie, dark ages to nie dla mnie, ja lubię współczesny klimat.
    Szybkie samochody, telefony komórkowe, internet no i ograniczone występowanie zagubionych szczeniąt.

Zresztą wolę jak ktoś zabija moją postać strzelając jej w plecy niż gdy zostaje nadziana na widły - blech.
    :P
  • Nidhogg ™

Nieścisłości... Nie wiem, nie czytałem, ale jeśli na razie są tylko dwie książki z serii, to pewnie tak jest;). Te prawdziwe, zaczną się na szczeblu pokroju "Odnowa Cyklu" (dar Srebrnych Kłów, 6 ranga) kontra zniekształcenie na 10tej kropce u ofiary.

Współczesny klimat nie jest zły, ale wilczek prezentuje się dostojniej w DA.
  • Funky Buddha

Si, owszem, również widziałem podręcznik od Requiem, i jest pieeekny. Jeśli chodzi o treść to... jest zupełnie inna. Inne założenia jeśli chodzi o... powiedzmy kwintesensje wampiryzmu. Ale ciekawe podejście, nie powiem. Bardziej przypomina podejście z całego cyklu o Lestacie...
    miłe.
    Jeśli chodzi o wilki to nie wyczytałem tam wiele...
  • Aguti

gabriel----> ja tez nie ale czekam i mam nadzieje ze wilkolaczy podrecznik tez sie pojawi :)

I bedzie mial rownie sliczne grafiki :)
  • Anonim

czasem mam wrazenie (przykre) ze WOD wychodzi z mody.
  • Aguti

to źle ?

• Anonim

źle = =

ja chcę The Forsaken! >.<
  • Fi

hmm ...
    grafika w nowym Wampirze - nie przecze .. sliczne .. a więszke wrazenie robi jak się to ma papierowe a nie w e-booku ... <wreszcie udało mi się kase zebrać na podręcznik ten >
    zmiany mi się całkiem za to nie podobają ..
    zabrali pare w moich ulubuionych klanów ..
  • Nidhogg ™

Mam go, Forsaken jest piękny...i dziwny strasznie. Nie wiem, czy będe się wstanie przyzwyczaić do Rahu, Eldotów, Iron Masterów i innych Gauru.
  • Brux

Problem z nowym WoDem jest taki, że autorzy nie mogli isę zdecydować - czy robią nową grę, czy kalkę starej... i wyszło coś pomiędzy.

Ni pies, ni wilkołak... :/
  • Brux

Problem z nowym WoDem jest taki, że autorzy nie mogli isę zdecydować - czy robią nową grę, czy kalkę starej... i wyszło coś pomiędzy.

Ni pies, ni wilkołak... :/
  • Anonim

nowy were jest fajny
    powiedzialbym ze troszeczke lepszy od starego ze wzgledu na swiat a szata graficzna piekna
  • LeafOfSteel

Zgadzam się z Maru. Ni to hydra, ni to wydra :P

Chociaż z drugiej strony parę pomysłów mieli fajnych. Gdyby nie był to chwyt "wymyślmy coś, zeby więcej zarobić, więc przeróbmy trochę i z jajecznicy zróbmy schabowe" to nowy Wod byłby genialny.
    Wampir jest niezły. Mag - nie wiem. Wilkołak mi się nie podoba. Kosmologia mnie nie przekonuje, dziwaczny język (ponoć z sumeryjskiego, ale nie do końca), glify nie przystające do niczego - w starym przynajmniej jak znałes podstawowe pojęcia, mogłes tworzyć znaczenia na zasadzie skojarzeń, a i same glify były bezpośrednio wyglądem związane z ich treścią.
    Ale ktos powiedział - Leaf, Tobie to trzeba osobny patronat wymyślić :) nie galliard, nie filodoks, tylko co najmniej ORTODOKS.
    Jestem chyba ortodoksem jeśli idzie o 2-gą edycję:)
  • kenny

ja sie wypowiem :)

no wy wod bazuje na innej zupełnie zasadzie :/
    no i cóz wszytskie systemy sa jakby zrobione pasujac do siebie . swiaty sa spujniejsze. niestety zyskały nowy klimat niekaoniecznie taki jakiego oczekujemy :)

niestety pod tym wzgledem wole poprzednie edycje.
    tez taki ze mnie ort... :D

requiem - jest dobrze zrobiony graficznie musze przyznac ze podrecznik jest zachwycajacy. musze przyznac ze graficznie switnie zrobili podstawowy podrecznik do gry :)

ale niestety jako ten ktury uwielbiał i uwielbia historie NOD i kaina
    pomysł z longinusem srednio mi sie podoba.
    ale oczywiscie longinusa wyznaje tylko stowarzyszenie włuczni longinusa.

ale poprawili zasade akcelki akcelka juz nie daje dodatkowych akcji na szcescie :)

forsaken - nazewnictwo do bani. nie nienie nie podoba mi sie patronaty poprzednie były lepsze.

pozatym wrrrrr ta historia z wielkim wilkiem łowcą. i jego zabiciu brzez swoje dzieci :/

to mi pachnie zmijem zabijanie własnych bracii.
    i tu wilkołak znowusz traci. bo duchy go nie znosza. poprzednio bały albo szanowały. zadko kiedy nienawidziły.
    wilkołak stał sie miejskim stworzeniem :(
    pozatym dlaczego wilkołaki co nie zabiły swego ojca są ciagle przeklete przez matke ?

avekening - mag jest oparty na atlantydzie i niesłychanie przerobiony. wyglada nieco jak podminiec. bardziej.

poprawiło sie jedno gracze sa początkujacymi magami dopiero przebudzonymi nie tak jak poprzednio.
    oraz system zucania zaklec poprawiona gdyz arrete rozdzielona na 3 podgupy (niszcenie, tworzenie i zmiana) czyli 3 postawowe istoty swiata. akurat mi sie to podoba.
    ale z drugiej stony mag znowu staje sie jeszce bardziej odmienny od reszty. ich wiara w atlantyde ich zaginiony swiat. i pilnowanie tajemnic. całkowicie niezdolni po korelacji z innymi nadnaturalami. bo magowie bardziej przypominaja maruderów podzielonych na grupy nisz magów tradycji.

zas w kazdym systemi zmniejszenie tradycji, kalnów, plemion, jest ułatwieniem dla graczy w wyborze. ale jest tez straszliwym ograniczeniem i wprowadzeniem chaosu :)

dlaczego bo te plemiona , klany, tradycje, sa połaczeniem kilku innych z poprzedniej edycji.

to i sie wypowiedziałem :)
  • LeafOfSteel

W Wampirze możesz sobie dowolnie wymyślać bloodline'y.
    A i klany też. Nic nie stoi na przeszkodzie. Pod tym względem akurat nowy "wąpierz" lepszy jest nieco od starego. Ale ja i tak wolałam wiedzieć, że jak jestem Brujah to jestem Brujah, a nie odgałęzieniem Gangreli :)
    (Bruja)
  • kenny

a ja wole byc malkavem :P
    bo malkav to jedyny słuszny nieistniejeacy klan :P

malkav do boju :D
  • LeafOfSteel

Po przemysleniu i zagraniu paru sesji w NWoD-a stwierdzam, że coś w nim jest. Ale Wilkołak mi się NIE podoba.
    Wampir zaś jest interesującą alternatywą.
  • nid

Ja akurat w nowego Wilkołaka chętnie bym sobie zagrał - ktos w Krakowie może szuka graczy? ech, wiedziałem; ) , co do wampira to sie z tobą zgodzę, natomiast nMaga (Awakening) nie polecam. A raczej polecam - omijać z daleka. Wolę paradygmaty, przeintelektualizowany system i sytuację w której nie wiadomo właściwie co jest prawdą niż podejrzanie przpominającą pewną religijną eschatologię bajeczke o Atlantydzie. W sumie to nMag zawierałby sie w sMagu jako jakiś paradygmat, i nic więcej.

Natomiast fajne w nWoDzie jest przede wszystkim ujednolicenie mechaniki dla różnych nadnaturali, lepsza mechanika walki, utęskniona przez niektórych kompatybilność systemów. Ładniejsze wydanie (no dobra, nie do końca). Podoba mi się też ograniczenie ilości klanów, to że śmiertelnik ma szanse w walce z np. wampirem etc. Tyle że prawdopodobnie WW zacznie wydawać teraz dodatki w stylu Masters of Art, i schrzanią to co udało im sie dobrego zrobić...

BTW, LeafOfSteel, nie masz przypadkiem czegoś wspólnego z takim śmiesznym celtyckim systemem Poza Czasem?
  • 1
  • 2
| |

Werewolf: The Apocalypse. Jeśli grasz. Jesli nie grasz, tylko biegasz po lesie i wyjesz, a w trak...

Fotki

Miejsca grona (0)