-
CueBall Lookin Fella
chciałbym się dowiedzieć wszystko na temat kursu instruktorskiego znaczy: ile i za co?? gdzie?? co trzeba umiec?? czego uczy ten kurs?? -
boms
na przyklad szkolka BOARDS http://www.boards.pl, zazwyczaj pod koniec sierpnia, koszt ok 1200,-
potrzebny wlasny sprzet slizgowy i wskazana jakas decha mieczowa typu Calypso, Bic Rumba albo cos podobnego... Egzamin daje od razu papier PSŻD.
wymagane umiejetnosci:
*rufa w slizgu
*waterstart
*skok prosty
*plywanie do 7 Bf
*manewry "szkoleniowe" (ale tego akurat ucza na kursie)
*proste elementy slabowiatrowego freestyle'u
*plywanie na morzu (nowe wymaganie do patentu PSŻD, nie wiem tylko, czy juz oficjalnie zatwierdzone. Anyway, w ramach kursu jest zejscie na morze-zeby zaliczyc wystarczy przezyc)
*mozliwe, ze o czyms zapomnialem; -P
+do tego wszystkiego troche teorii, budowa sprzetu, troszke fizyki, prowadzenie rozgrzewek i inne typowo AWF'owe bzdury
Tyle ze to jest specjalizacja tylko. Do tego trzeba dorobic potem (albo przedtem) kurs ogolny (teoretyczny) instruktora rekreacji ruchowej.
W razie czego pytaj, sluze pomoca
Aloha,; -)
Boms -
CueBall Lookin Fella
-
Disco Šnek
Te kursy w Jastarni robia? Nie moze kiedy dokladniej cos o nich bedzie i kiedy ew. mozna sie zapisac? -
-
-
Grono.Net
"co to są manewry szkoleniowe??"
sztagi uproszczone, właściwe,tak samo rufy,jakies stop-halsy, pozycja podstawowa na desce itp. itd. -
Disco Šnek
-
Booz
Jak jest z VDWS?? kto w polsce to organizuje?? wymagania sa podobne czy sie roznia?? -
Yatsek
FUNBOARD 2 organizuje kurs, pod konec sierpnia i cena chyba troszke nizsza od podanej a program ten sam!!!pozdrawiam
-
Disc Master; )
-
ms
data kursu to bodajże 28.08-05.09
żeby zaliczyć kurs trzeba wcześniej zrobić III stopiensprawności windsurfingowej (nie wiem po co, chyba tylko zeby wyciągnąć kasę) oraz mieć zdana maturę... -
just Dżuliana :P
a czy w WS nie ma czegos takiego jak pomocnik instruktora w 1-szej kolejności:> jak w snowboardzie... i czy waterstartu nie uczą na kursie bo akurat to jeszcze ne bałdzo mi wychodz:/ ps.tzn ze wszystkie te manewry trzeba umiec juz przed rozpoczęciem kursu na instruktora WS??? Alloha -
ms
zapewne nie trzeba tego wszystkiego umiec przed rozpoczęciem kursu, ale na egzaminie juz raczej tak... -
Kubek
Dżuliana, popływaj troche na Mazurach to Ci wszystko szybciej zacznie wychodzić. Najlepsza szkola - warunki warunkuja (:p) doskonalenie techniki -
ms
-
Disco Šnek
Na instruktora VDWS sa wymagania duzo wyzsze z tego co pamietam: 100 godzinne praktyki + patent ratownika mlodszego + patent motorowodny i jeszcze chyba cos.
Koszta tez duzo wyzsze, ale za to z takim swistkiem instruktorskim, to mozna duzo latwiej prace za granica sobie znalezc. -
na mazurach:/ ne nawidze pływac na jeziorach...pływam zawsze na zatoce:P -
chociaz przyznaje racje ze tam szybciej wymusil by ze mnie zywioł start z wody<lol>;) -
Surf
hehe... w PSZD musisz najpierw miec P3 zanim zrobisz instruktorski:)
VDWS to wiesz duzo gadaja ale nie jest tak trudno - jak chcesz praktyki to do mnie zalatwie Ci gdzies gdzie juz pracowalam;) pzdr. -
Anonim
ja juz dawno zrobilam vdws i chcialabym zrobic praktyki na helu chociaz nie mam jeszcze 18. poprostu jakos dorobic w sierpniu. jakbyscie mogli jakos pomoc to bylabym wdzieczna