-
zwolo
Witam!
Pływam od 4 sezonów. Do tej pory pływałem na Mistral Explosion 130, ale to juz przezłosc-sprzedałem. Okazała się juz za duza, za wolna i strasznie mułowata jak na moje umiejtnosci. Zdecydowałem sie kupic deska freeride/slalom Jp Super Sport tylko nie wiem jaka wyornośc wybrać 118 czy moze 109??? Moja waga 83kg, wzrost 188cm. Jesli chodzi o umiejtnosci: pływanie ślizgowe bez problemowo strapy i trapez, zwrot typu sztag opanowany, z rufą różnie bywa( nauka trwa), ogolnie bez katap, daje rade:)
Z góry dzieki pzdr zwolo -
Anonim
na jakich plywasz zaglach (wielkosc) zakladam ze masz zagle slalomowe albo race ( conajmniej 3 kambery!! ) ??? potrafisz start z wody ( jesli kupisz 109 to zapomnij ze podnieszesz zagiel stojac na desce)?? w jakich warunkach chcesz plywac ( ile wezłów)??? to bedzie Twoja jedyna deska, czy masz cos jeszcze?
sluchaj ja mam formule i slalom (106 l), do 16 wezłów plywam na formule a od 16 wsiadam na slalom.
zauwaz ze dla JP Super Sporta 118 masz zakres zagli
ideal: 6.7-8.2
rec.: 5.5-8.7
dla 109
ideal: 6.0-7.7
rec.: 5.2-8.2
przy mocniejszym wietrze 118-ke bedzie Tobie podwiewalo, zas na 109 bedziesz mial wiekszego speeda ( bedzie latwiejsza w kontroli ).
Jesli masz jedna deske to bierz 118 , jesli dwie to 109!!