-
Jazu
wklejam też tutaj gdyż istnieje uzasadniona obawa ze zostane ocenzurowany na forum razem; ]
Oskar napisał/a:
http://www.samorzad.uw.edu.pl/news....
Bilety możecie nabyć w swoich samorządach, a ekonomiści u Kuby Zielińskiego, Anety Mach, Jacka Piecko, Agnieszki Wawer, Jarka Tomczyka i Gosi Stafisz.
Bilety dla roku połowinkowego 6zł, dla pozostałych 8zł. W cenie każdego biletu kupionego w przedsprzedaży piwo gratis!
Na miejscu będziecie mogli kupić promocyjnego Carlesberga za 6zł. Wódkę też. Drinki właśnie negocjujemy
Parlamentarzyści, Senatorowie, członkowie ZSS i UKW wstęp wolny.
w zwiazku z powyzszym ww osoby zostaly pozbawione uprawnien na forum, oraz zostana usuniete ich dyzury oraz dostep do pomieszczenia samorzadu.
Jesli potrzebny jest komentarz to powiem tylko tyle, ze w organizacji Balu nie pomogli, a pomagaja (moze nawet wspolorganizuja) konkurencyjna impreze, bez jakiegokolwiek porozumienia z naszym Samorzadem. Ww osoby nie pojawily sie nawet na ostatnim zebraniu samorzadu (z wyjatkiem Jarka ktory nic nie wspomnial o swoim udziale w ww imprezie).
W zwiazku z powyzszym skoro nawet w tym ogloszeniu sa okresleni jako nie samorzad, zycze im powodzenia w ZSS UW i przykro mi ze nasze drogi rozstaja sie w taki sposob.
małe sprostowanie:
Impreza nie jest organizowana jako samorządowa (samorządu wydziału) a poproszeni do pomocy zostaliśmy jako osoby prywatne.
Moim skromnym zdaniem wybór na członka samorządu implikował działanie na rzecz i korzyść studentów, a nie samorządu - w takiej wierze działaliśmy i działamy (piszę w liczbie mnogiej gdyż Aneta, Kuba, Jarek i Gosia mogą się na forum już nie pojawić, a wiem że podpisaliby się pod tym oświadczeniem).
Wg. Oskara zostaliśmy pozbawieni wszelkich uprawnień tak na forum jak i dostępu do pomieszczeń samorządowych (te powinny być z założenia dostępne dla wszystkich studentów, ale chodzi tu o dostęp do klucza). Moderatorem zostałem jeszcze przed pojawieniem się na liście RazeM - dlatego tym bardziej dziwi mnie ta decyzja. Mam nadzieję że nie narozrabiacie za dużo pod naszą nieobecność Wink
Wyjaśnień wymaga kilka kwestii formalnych ale z tego miejsca zapewnić mogę że nadal będziemy (Aneta Mach, Jakub Zieliński i ja - Jacek Piecko) reprezentować interesy studentów naszego wydziału na forum parlamentu studentów, gremium elektorów studenckich jak i Zarządu Samorządu Studentów UW - mandatów musielibyśmy się sami zrzec, a to nie byłoby dobre, gdyż wyborów uzupełniających w tym roku akademickim być by już nie mogło i ekonomia straciłaby 3 z 4 posiadanych głosów.
"Samorządowi" życzę sukcesów w dalszej pracy na rzecz dobra studentów naszego wydziału. Jeśli jednak ktokolwiek z was miałby jakiś problem natury formalnej lub potrzebował pomocy w kontaktach z dziekanatem/wykładowcami to cały czas może się do mnie/nas zgłosić. Szukajcie nas na wydziale bądź elektronicznie (jpiecko@gazeta.pl)
Żałuję jedynie że Szanowny Pan Pecyna nie miał odwagi powiedzieć mi tego w twarz...
z poważaniem
Jacek Konrad Piecko
ex-opiekun II roku
Parlamentarzysta UW -
Anonim
Witam
A jaka jest podstawa prawna takich działań?
Do ZSS WNE UW wybrali Was studenci i tylko oni mogą Was odwołać.
Pozdrawiam.
-
gty
Tak Piotrze to prawda, nieznajomosc prawa nie zwalnia z jego przestrzegania :) -
Anonim
Ech, skąd ja wiedziałm że tak będzie...? Naprawdę cieszę się że odeszłam w listopadzie sama, bo kto wie z jak duzym hukiem bym teraz wyleciała??? A napewno też bym pomagała w zorganiuzowaniu imprezy bo moje hasło brzmi - IM WIĘCEJ IMPREZ TYM LEPIEJ;))) No i bym teraz pewnie dostała po dupie od p.Przewodniczącego....:/ -
-
Anonim
Ale wiecie śmieszy mnie takie powiedzenie, że Oskar "nie ma przyjemności z nimi współpracować"... To w takim razie jedynym "pewniakiem" w składzie Samorządu są Oskar, no i jego Ania, chociaż też niekoniecznie, bo jak widac zależy to od "widzimisię" Oskara................ :/ -
Anonim
-
p
Ale monarchię można obalić, wszakże legitymizacja Oskara mimo wszystko nie pochodzi od boga tylko od ludu, a więc od nas :-) -
Witek
pewnie mozna obalic, ale moze najpierw warto usłyszeć jego wersję
przeciez wiadomo, ze ci "wywaleni" nie piszą obiektywnie (z wiadomych powodów)
pzdr. -
Anonim
Ja Wiciu sama odeszłam, dobrowolnie, bo już wtedy mi się nie podobało zachowanie coponiektórych osób w Samorządzie... Ale trzeba coś z tym zrobić, bo teraz zaczynam żałować że niekt inny nie wystawił w wyborach innego Samorządu:/ Ten jest pomyłką:((( Oskar, Ania, która ma na niego ogromny wpływ, Magda Gańsko i Tomek stanowią (tzw. modne określenie) "grupę trzymającą władzę" i nikt inny nie ma prawa się wychylić, bo jeśli już to zrobi to zostanie zgnojony i zdeptany no i jak to się teraz dzieje... pozbawiony mandatu Samorządowego.
Totalitaryzm nie monarchia!!!!!!!!!!! -
Anonim
A ja się tylko pytam o podstawę prawną tych działań? Nikogo nie osądzam... -
Witek
-
Michal
Od prawa specow tu chyba nie ma, ale tak na chlopski rozum: prezydenta RP odwolac nie mozesz, mimo, ze Ty go wybrales, wiec chyba nie do konca jest tak jak mowisz. -
Kuba Zieliński
-
Witek
-
Anonim
To może uściślę jeszcze bardziej:
Regulamin Samorządu UW przewiduje możliwość zawieszanie członków Zarządu przez Przeowdniczącego, ale dotyczy tylko Zarządu "Głównego" UW. Nie pamiętam poprostu czy Regulamin Samorządu WNE (wiem z czasów, kiedy bylem w ZSS WNE, że taki istnieje, a Walnego Zebrania nie było od tego czasu) też taką możliwość przewiduje.
Stąd moje pytanie. -
gty
Nie ma zadnych podstaw prawnych do czegokolwiek.
Wg postanowien noweg regulaminu (ten z 12 stycznia 2004) ustalonego przez parlament UW poprzednie regulaminy traca waznosc a poniewaz od niepamietnych czasow Walnego nie bylo, obowiazuje regulamin ogolny.
§19
1. Odwołanie może nastąpić w przypadku:
1) niewykonywania bez usprawiedliwionych powodów obowiązków wynikających ze sprawowania mandatu przez co najmniej jeden miesiąc,
2) trwałej utraty zdrowia, uniemożliwiającej wykonywanie obowiązków wynikających ze sprawowania mandatu,
3) prowadzenia w Uniwersytecie lub poza nim działalności, która w jaskrawy sposób narusza interes Uniwersytetu lub Samorządu,
4) rażącego naruszenia postanowień niniejszego Regulaminu,
5) wypełniania obowiązków wynikających ze sprawowania mandatu w sposób naruszający interes Uniwersytetu lub Samorządu.
2. Odwołanie wymaga pisemnego, uzasadnionego wniosku co najmniej jednej piątej członków organu, który dokonał wyboru. Z wnioskiem o odwołanie członka Zarządu może wystąpić także Przewodniczący Zarządu.
3. Odwołanie następuje bezwzględną większością głosów, w takim samym trybie, w jakim nastąpił wybór, o ile przepisy szczególne nie stanowią inaczej.
Przepisow brak bo:
§101
Regulamin Samorządu jednostki uchwalony przed wejściem w życie niniejszego Regulaminu traci moc 12 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego Regulaminu, o ile nie zostanie zatwierdzony przez Walne Zebranie w trybie określonym dla uchwalenia regulaminu Samorządu jednostki. Wymaganym załącznikiem do stosownej uchwały Walnego Zebrania jest regulamin Samorządu jednostki.
Tak wiec oboowiazuja przepisy ogolne bo przepisow specjalnych brak, a odwolanie musialoby nastapic w tym samym trybie co wybor.
-
Anonim
Dzięki Jarku. O to mi właśnie chodziło.
No i mamy jasność... Jesteście cały czas w Samorządzie i dopóki nie będzie Walnego lub wyborów nikt nie może Was odwołać a więc i uniemożliwić działalności (np. nie wpuszczając do 15). -
Anonim
"4)prowadzenia w Uniwersytecie lub poza nim działalności, która w jaskrawy sposób narusza interes Uniwersytetu lub Samorządu"
To niby ten punkt regulaminu został złamany, czy który???
-
Anonim
-
Michal
No prosze, znalazl sie spec od prawa i wszystko jasne... az mi sie dowcip przypomnial:
Inżynier umarł i poszedł do piekła. Szybko zaczął mu przeszkadzać niski
poziom życia w piekle i zaczął projektować oraz budować usprawnienia. Po
jakimś czasie mieli klimatyzację, spłukiwane toalety i ruchome schody a
inżynier stał się bardzo popularnym facetem. Pewnego dnia Bóg dzwoni do
Szatana i pyta drwiąco:
- No i jak tam u was na dole?
- Zajeb*ście, mamy klimę, spłukiwane kibelki, ruchome schody i nikt nie wie,
z czym inżynier jeszcze wyskoczy - odparł Szatan
- Co?!? Macie inżyniera?!? To pomyłka, nigdy nie powinien trafić na dół,
wyślijcie go do nas.
- Zapomnij. Podoba mi się inżynier w załodze. Zatrzymuję go.
- Wysyłaj go na górę albo cię pozwę.
Szatan zaśmiał się szyderczo:
- Taa, jasne. Ciekawe skąd weźmiesz prawników?
;-)