-
Lucas
Witam.Tegorocznego tematu o tej Pani nie znalazlem. Mam kilka pytan:
-czy ktos chodzil na wyklad?jesli tak to czy moze przyblizyc czym pani dr szczegolnie sie zajmowala?
-dzis chyba byla pierwsza 0wka wiec jak ktos byl to czy moze napisac jakie byly pytanka?
-z cyklu ktokolwiek widzial,ktokolwiek wie...jesli ktos ma jakies info,ktore moga mi sie przydac u pani dr to prosze napisac,
Z gory dziekuje za jakikolwiek odzew:) -
OLGA (O-Ł-G H'a)
-
King Henry V
Przyłaczam sie.ktos cos wie jak bylo dzisiaj na zerowce?jakie pytania padaly? -
wanilinowa ewa :))
zerówka została przeniesiona na dziś ale odpowiadały 3 osoby w tym ja. pytania:
1. restrukturyzacja i prywatyzacja
2.ANR
3.własność a posiadanie
4. sytemy kontroli bezpieczeństwa żywności
5. produkt rolny a żywność
6. instrumenty prawne polityki rynkowo-dochodowej (WPR) i jaki cel uważam za najważniejszy (dochód)
Każdy dostał po 2 pytania. same 5. warto mieć dobrą ocenę z ćwiczeń bo wtedy można ocenę z egzaminu trochę podnieść. Pani prof. miła temat lepiej mieć zrozumiany nie wykutu napamieć. jeśli chodzi o pytania z lat poprzednich to pamiętam, np.
1. cassis de dijon
HCCP
urzędowa kontrola
użytkow3anie a dzierżawa
kontraktacja
odmiana
kto prowadzi rejestr odmian
i takie tam ważne rozdziały to obie ochrony scalanie hodowla roślin.. żywnościowe prawo (!!!!) i cywilne + WPR wazne są cele. -
-
OLGA (O-Ł-G H'a)
lepszą ocenę z ćwiczeń? super.. Wojciechowski powiedzial, ze na rolnym nie ma ocen z ćwiczeń.... -
King Henry V
Nie ma to jak wspólna polityka wszystkich prowadzących :D:D:D
Mam nadzieję że pytania się w miarę powtarzają ktoś pamięta jeszcze o co Pani Korzycka Iwanow pytała? -
Lucas
-
King Henry V
-
...too busy..being delicious...
hmmm no wlasnie ta WPR :) a w ksiazce jest o tym taaakk duzo madrych rzeczy :D -
>...too busy..being delicious... napisał
>hmmm no wlasnie ta WPR :) a w ksiazce jest o tym taaakk duzo
>madrych rzeczy :D
No wlasnie a co z rozdzialami w ksiazce " XX.Ochrona Roslin" oraz "XXI. Hodowla zwierzat gospodarskich i zwalczanie chorob zwierzecych" ? w powszechnym wykazie obowiazujacych rozdzialow na egzaminie nie ma ich zaznaczonych, ale sa pisane przez pania prof. Korzycka-Iwanow ?? jak nalezy wiec do tego podejsc ?;) -
to nie jest zaznaczone nie obowiazuję. Nie sugerujcie sie tym, że Prof. korzycka-Iwanow napisała rozdział to z tego pyta. Na wykładzie powiedziała ze np rozdział o bybactwie śródlądowym napisała bo musiła i wcale ta kwestia jej nie fascynuje. Natomiast warto zwrócić uwagę na hodowlę roślin i nasiennictwo oraz pr. żywnościowe szczególnie. -
hey dzieki, czyli rozumiem ze te rozdzialy nie sa wymagane na egzaminie.
napisalas wczesniej ze wszyscy dostaliscie 5, czy umieliscie spiewajaco czy po prostu widac bylo po was ze orientujecie sie w miare dobrze w temacie ?:) wiesz moze jak szlo pozostalym ludziom ?:) -
alek
pytania-odpowiedzi
krotkie piłki, czy wyczerpująca odpowiedź, pytania pomocnicze itp? -
mogę powiedzieć za siebie i koleżankę z którą sie uczyłam, nauczyłyśmy sie wszystkiego łącznie z izbami rolniczymi i innymi organizacjami, ale nie ma się co bać. Najważniejsze jest zrozumienie tematu. Prof. zadaje pytanie i chce uzyskać daną (oczekiwaną przez egzaminatora) odpowiedź, ale zadaje pytania pomocnicze, które maja na celu wskazać kierunek odpowiedzi i jesli samemu (tzn. z lekką pomocą) wynuje sie wnioski to odpowiedz jest uznana. Liczy się myslenie, ale trzeba mieć też podstawy. w sumie prawie wszystkie rozdziały się łączą i jako tako całość logiczna tworzą. zależy też kto jakie ma oczekiwania, bo jesli nastawiacie sie na 5 to proponowałabym gruntownie się pouczyć. myślę ze pytania się powtarzają z poprzednich lat, czyli małe szanse na pytanie o izby rolnicze, podatki czy def. prawa rolnego, ale z pewnością padną takie jak cassis de dijon, użytkowanie a dzirżawa, gospodarstwo rolne, przywilej rolnika, przywilej hodowcy, prawo wykupu, pierwokupu, dziedziczenie a dział spadku, urzedowa kontrola żywności, kwestie dot. kontraktacji, zachowek, dział spadku, zapis, zasada ostrożności, gospodarstwo rolne a przedsiębiorstwo rolne, zastępstwo szczególne, cele rozp. 178/2002, oznakowanie żywności, gospodarowanie zasobem sp.Oczywiście nie daję gwarancji. -
alek
-
hmmm 3 osoby odeslane na 23 stycznia....... ale pozostali w miare ok.......skoro prawie same 5 :P w tym ja :) ale polecam naprawde nauczyc sie podstaw z kodeksu cywilnego o ktore pyta pani prof. -
Lucas
No dobra,ale jakies konkrety moze:) Jakie pytania byly np,czy pojawilo sie cos nowego? -
Anonim
-
Mateo
-
Lucas
To co laczy sie z rolnym:) def gosp.rol,nieruch rol.,dzierzawa,dziedziczenie,z niesienie wspolwlasnosci...i inne rzeczy,ktore sie pojawiaja w pytaniach. Wiem,ze byly tez pytania o to wlasnosc,posiadanie(roznice),p osiadacza samoistnego,roznice miedzy dzierzawa a uzytkowaniem.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne
Grono studentów Wydziału Prawa i Administracji na Uniwersytecie Warszawskim. Zasady grona: Przeczy...
Miejsca grona (5)
-
Coffeetura Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa
-
Błaszczuk i Wspólnicy Kancelaria Radców Prawnych undefined, Warszawa
-
CLUB STEREO Nowy Świat 21A, Warszawa
-
The Shot Polna, Warsaw
-
Uniwersytet Warszawski Krakowskie Przedmieście, Warsaw
- Dodaj miejsce