-
Głuchy
może ktoś z 4 lub 5 roku przybliżyć czym różnią się (zakres przedmiotowy) specjalizacje w naszej szkole, bo nikt nie pokwapił się wyjaśnić tego studentom. Ile dochodzi dodatkowych przedmiotów i jakich? Czy ma to bezpośrednie przełożenie na przygotowania do konkretnej aplikacji? -
ŻONA SWOJEGO MĘŻA
Grupy cywilistyczne i karnistyczne różnią się właściwie tylko przedmiotami specjalizacyjnymi. I tak np. cywiliści mają prawo bankowe a my np. postępowanie w sprawach nieletnich. Wszystkie pozostałe przemioty są dokładnie takie same i na tym samym poziomie.
Jeśli chodzi o samo przygotowanie do aplikacji to nasza szkoła organizuje coś w rodzaju kursu dla studentów 4 i 5 roku, koszt chyba 1000zł. -
Ansz
egzaminy apilacyjne nie odbywają sie od 2 czy 3 lat wiec zastanawia mnie zasadnośc tych kursów - no chyba, że ktos startuje na sedziowska lub prokuratorska ....
Co do aplikacji to we wczorajszym artykule w "Gazecie prawnej" było napisane, że wszyscy chętni zostana przyjęci a następnie będzie miała miejsce wewnętrzna selekcja egzaminacyjna -
Głuchy
-
-
Ansz
-
Anonim
a dokladnie jakie sa przedmioty na specjalizacji cywilnej a jakie na karnej??? czy to jest duza roznica??? -
ŻONA SWOJEGO MĘŻA
U nas karniści mieli na 4 roku postępowanie szczególne w postępowaniu karnym i postępowanie w sprawach nieletnich, a cywiliści....hmmm....prawo bankowe i nie jestem pewna ale chyba prawo ochrony własności intelektualnej. A na drugim sem. to była (u karnistów) medycyna sądowa (dla amatorów atrakcji typu sekcja zwłok) i u cywilistów jakiś przdmiot dot. teorii umów ale niestety nie pamiętam dokładnie nazwy -
Marta
dokladnie, ja skonczylam teraz 4 rok, jestem na cywilnej specjalizacji. ja mialam prawnomiedzynarodowa koncepcja zawierania kontraktow miedzynarod., a karni mieli medycyne sadowa -
Anonim
hmm to kijowo z tymi specjalizacjami. Bo ja np chcialbym miec i pr miedzynarodowe i medycyne sadowa... A u was na roku wiecej ludzi jest na specjalizacji cywilnej czy karnej?? -
Marta
tyle samo.
prawo miedzynarodowe to nie to samo co kontrakty miedzyn - to drugie to tylko konwersatoria, czyli momentami puste gadki i nudy.
i mysle, ze nie byloby problemu zaliczac dwoch przedmiotow, wszystko daloby sie zalatwic.
a na ktorym roku jestes? bo jeszcze duzo moze sie zmienic... -
Anonim
no teraz bedzie 4 rok. niby wybralem specj. cywilno-handlowo-gosp ale dokladnie nie wiem na jaka bede startowac aplikacje w przyszlosci, moze na prokuratorska a wtedy chyba specj. karna bylaby lepsza... i teraz mam problem na co sie zdecydowac... -
Marta
tak naprawde to te specjalizacje niczym sie nie roznia, na razie sie nie martw -
Anonim
no ale sama napisalas ze na cywilnej ominie mnie medycyna sadowa...; )) -
Marta
to jest jedyna roznica. te dwa przedmioty. ale napisalam tez, ze nie bedzie problemu, zeby zaliczyc oba, wystarczy zlozyc podanie w dziekanacie - przynajmniej u mnie tak robili. -
Anonim
-
Marta
ach, temat rzeka......... :D
jak sie uda to aplikacja radcowska, ale zycie zweryfikuje, pojde tam, gdzie sie dostane albo nigdzie. trudno powiedziec. -
Anonim
fakt samo zycie... ahh aplikacja radcowska, tez bym chcial!! chociaz nie!!! wole adwokacka- pociaga mnie rowniez pr karne; ) ale to i tak pewnie pozostanie tylko w mych marzeniach :( -
Marta
mam nadzieje, ze cos sie zmieni
pracuje z 2 absolwentami naszej szkoly - sa na aplikacji radcowskiej. moze i nam sie uda -
Anonim
oby oby - ja jestem dobrej mysli!!! a pewnosc siebie to podstawa (podobno),,,, trzeba byc optymista; )) -
Marta
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Mokotów
- Załóż własne grono tematyczne