WSHiP Prawo [1470]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Głuchy

może ktoś z 4 lub 5 roku przybliżyć czym różnią się (zakres przedmiotowy) specjalizacje w naszej szkole, bo nikt nie pokwapił się wyjaśnić tego studentom. Ile dochodzi dodatkowych przedmiotów i jakich? Czy ma to bezpośrednie przełożenie na przygotowania do konkretnej aplikacji?
  • ŻONA SWOJEGO MĘŻA

Grupy cywilistyczne i karnistyczne różnią się właściwie tylko przedmiotami specjalizacyjnymi. I tak np. cywiliści mają prawo bankowe a my np. postępowanie w sprawach nieletnich. Wszystkie pozostałe przemioty są dokładnie takie same i na tym samym poziomie.
    Jeśli chodzi o samo przygotowanie do aplikacji to nasza szkoła organizuje coś w rodzaju kursu dla studentów 4 i 5 roku, koszt chyba 1000zł.
  • Ansz

egzaminy apilacyjne nie odbywają sie od 2 czy 3 lat wiec zastanawia mnie zasadnośc tych kursów - no chyba, że ktos startuje na sedziowska lub prokuratorska ....
    Co do aplikacji to we wczorajszym artykule w "Gazecie prawnej" było napisane, że wszyscy chętni zostana przyjęci a następnie będzie miała miejsce wewnętrzna selekcja egzaminacyjna
  • Głuchy

dzięki
    czy na dyplomie jest wyszczególniona specjalizacja?
  • Ansz

nie :)
  • Anonim

a dokladnie jakie sa przedmioty na specjalizacji cywilnej a jakie na karnej??? czy to jest duza roznica???
  • ŻONA SWOJEGO MĘŻA

U nas karniści mieli na 4 roku postępowanie szczególne w postępowaniu karnym i postępowanie w sprawach nieletnich, a cywiliści....hmmm....prawo bankowe i nie jestem pewna ale chyba prawo ochrony własności intelektualnej. A na drugim sem. to była (u karnistów) medycyna sądowa (dla amatorów atrakcji typu sekcja zwłok) i u cywilistów jakiś przdmiot dot. teorii umów ale niestety nie pamiętam dokładnie nazwy
  • Marta

dokladnie, ja skonczylam teraz 4 rok, jestem na cywilnej specjalizacji. ja mialam prawnomiedzynarodowa koncepcja zawierania kontraktow miedzynarod., a karni mieli medycyne sadowa
  • Anonim

hmm to kijowo z tymi specjalizacjami. Bo ja np chcialbym miec i pr miedzynarodowe i medycyne sadowa... A u was na roku wiecej ludzi jest na specjalizacji cywilnej czy karnej??
  • Marta

tyle samo.
    prawo miedzynarodowe to nie to samo co kontrakty miedzyn - to drugie to tylko konwersatoria, czyli momentami puste gadki i nudy.
    i mysle, ze nie byloby problemu zaliczac dwoch przedmiotow, wszystko daloby sie zalatwic.
    a na ktorym roku jestes? bo jeszcze duzo moze sie zmienic...
  • Anonim

no teraz bedzie 4 rok. niby wybralem specj. cywilno-handlowo-gosp ale dokladnie nie wiem na jaka bede startowac aplikacje w przyszlosci, moze na prokuratorska a wtedy chyba specj. karna bylaby lepsza... i teraz mam problem na co sie zdecydowac...
  • Marta

tak naprawde to te specjalizacje niczym sie nie roznia, na razie sie nie martw
  • Anonim

no ale sama napisalas ze na cywilnej ominie mnie medycyna sadowa...; ))
  • Marta

to jest jedyna roznica. te dwa przedmioty. ale napisalam tez, ze nie bedzie problemu, zeby zaliczyc oba, wystarczy zlozyc podanie w dziekanacie - przynajmniej u mnie tak robili.
  • Anonim

ok... a Ty co zamierzasz robic po studiach ?
  • Marta

ach, temat rzeka......... :D
    jak sie uda to aplikacja radcowska, ale zycie zweryfikuje, pojde tam, gdzie sie dostane albo nigdzie. trudno powiedziec.
  • Anonim

fakt samo zycie... ahh aplikacja radcowska, tez bym chcial!! chociaz nie!!! wole adwokacka- pociaga mnie rowniez pr karne; ) ale to i tak pewnie pozostanie tylko w mych marzeniach :(
  • Marta

mam nadzieje, ze cos sie zmieni

pracuje z 2 absolwentami naszej szkoly - sa na aplikacji radcowskiej. moze i nam sie uda
  • Anonim

oby oby - ja jestem dobrej mysli!!! a pewnosc siebie to podstawa (podobno),,,, trzeba byc optymista; ))
  • Marta

zycze powodzenia!!!!
| |

Grono Wydziału Prawa Wyższej Szkoły Handlu i Prawa im. R. Łazarskiego w Warszawie

Wyższa Szkoła Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki