Wu eS De [134]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Widząc ze w poprzednim watku rozwinela sie dyskusja na ten temat, zapraszam do rozmowy o preferencjach i pogladach politycznych:) W koncu jestesmy juz po pierwszym roku politologii:)
  • Długi

Drogi Szymonie
    PiS jest dobrym wyborem...no prawie dobrym gdyż jak już wspomniałem nie popieram powstania IV RP. A na stronie PiSu jest już nova konstytucja i wizja nowego państwa...idąc ty tropem po cholejnych wyborach będziemy mieli następną RP i następną i następną...
    Sajmon KOściół a Państwo...to powinny być dwie odrębne instytucje (na tą sparwę oczy otworzył mi wielki mój mentor Parad) Owszem kościół ma swój wielki wkład w obecną demokrację naszego panstwa...wiadomo w czasach "komuny" był instytucja...w całym tego słowa brzmeiniu. Ale na tym etapie jego działalność polityczna powinna się zamknąć... to co boskie oddajmy Bogu.
    NIe stworzymy przeciez w środku Europy Chrzescijannskiej Republiki Polski ?! To oznaczałoby wielkie zacofanie i powrót do średniowiecza...np taki Iran kiedyś dobre rozwijające się panstwo ,,,dzis przejęte przez islamistów i co ?!?! i dupa
    Poza tym Polska jest już panstwej wielokulturowym wiec tym bardziej nie masz szans...
    ba swoją drogą jestem zbulwersowany faktem,iż na wiejskiej po prawej stronie w srodku budynku sejmu jest krucyfiks !!skandal !!
  • Długi

rozwiązaniem jest

Polska Partia Socjalistyczna marszałka Piułsudskiego
  • filip, the absinth maker.

a moze Polska Partia Narodowa Leszka Bubla ??; P
  • trini

“KOściół a Państwo...to powinny być dwie odrębne instytucje” zgadzam sie z tym calkowicie – bo na zdrowy chlopski rozum chocby pamietajac czasy Sw. Inkwizycji, wszyscy wiedza jak to sie konczylo, no i oczywista rzecz, nie powinna w kraju miec wladzy w reku grupa, ktora wrecz narzuca poglady i tylko pod siebie ustawia spoleczenstwo. To nie jest demokracja, nieprawdaz?
    Byc moze kosciol ma jakis wklad w demokracje, moze ja jestem slepa albo glupia, ale ja tego naprawde nie widze, moim zdaniem kler najchetniej by trzymal wszystkich caly Bozy dzien w kosciele, zakazal miliona rzeczy ktore sa juz ogolnodostepne I wrocil do systemu kar z czasow wlasnie sw. inkwizycji

“Polska Partia Socjalistyczna marszałka Piułsudskiego”
    Pamietamy tylko te dobre rzeczy o Pilsudskim prawda?
    No to hm… proponuje zajrzec tutaj; ) http ://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3% B3zef_Pi%C5%82sudski
    Nie wymadrzam sie tylko uwazam, ze to nie jest dobry pomysl, CHYBA ZE TO BYLO ironiczne stwierdzenie, to natychmiast zwracam honor J
  • Grono.Net

> (...) moim zdaniem kler najchetniej by trzymal wszystkich caly Bozy dzien w kosciele (...)

Nikt nikogo na sile tam nie trzyma. Dopoki spoleczenstwo bedzie popieralo srodowiska katolickie to one beda jedna z najsilniejszych grup rozbrykanych w lobbowaniu politykow, wplywajac tym samym na ksztalt np. edukacji (religia w szkolach), finansow panstwa (ulgi podatkowe na instytucje koscielne), i te de.
    Zadna wladza nie utrzyma sie bez popracia spoleczenstwa nie wprowadzajac dyktatury. Zadna wladza (konstytucyjna na ten przyklad) nie lubi tez konkurencji, wiec jesli kosciol utraci popracie spoleczene, to kazda partia, kazdy rzad, kazdy prezydent do minimum ograniczy wplywy religii na funkcjonowanie panstwa, lub calkiem je wyeliminuje. Wystarczy poczekac kilkanascie (-dziesiat) lat, na to by "stare" spoleczenstwo, ktore cokolwiek zawdziecza kosciolowi odeszlo do krainy wiecznych lowow. Gdy nasza generacja dojdzie do wladzy, prawdopodobnie nie bedzie sie liczyla ze zdaniem kleru i zlikwiduje wszystkie przyslugujace mu (czy ustawowo czy moralnie czy etycznie) ulgi. A to z tego powodu takiego, ze wiekszosc z nas wychowywala sie juz w demokracji i naprawde niczego nie zawdziecza Jankowskiemu, Bonieckiemu czy innemu Rydzykowi.

Amen, obywatele; P
  • Anonim

sami wybierzcie swego wladce potwora....
  • Długi

nie no Jankowski za nim mu się poprzewracało w głowie to jednak coś zrobił dla demokracji...

Moim zdaniem w Polsce nie nastąpi "oddzielenie" kościoła od państwa...nawet jeśli to "stare"pokolenie wymrze...mamy juz następców w postaci kultowego pokolenia "JP2".

Takie oddzielenie mogłoby nastąpić w wyniku np. znacznego napływu innych kulutur i religii np. w Anglii coś takiego można zaobserwowac...chociaż wtedy może się narobić wielki bałagan...hmmm nie ma wyjścia chyba na zawsze będziemy "wierzącym" państwem...
    czasy Lutera już mineły...
  • Grono.Net

Z tym "kultowym pokoleniem JP2" to ja bym nie byl taki pewny. Krazyly w internecie zdjecia, filmy, jak to pokolenie JP2 jedzie zegnac swojego idola. Wiekszosc na pogrzeb. Mniejszosc na wycieczke w promocji. Napierdolone w cztery dupy pokolenie zamienialo wagony pociagow w burdel na kolkach. Wodka, kubeczki, faja i gitara a na szybie zdjecie papieza. Alleluja i do przodu.
    Wydaje mi sie, ze to cale pokolenie to troche wymysl mediow, zeby zapelnic jakas pustke, ktora powstala po smierci papieza. Ale moge sie mylic.
    A z drugiej strony, nawet jesli istnieje cos takiego jak pokolenie JP2, to (jak widac po sondazowym miejscu zajmowanym np. przez Ruch Patriotyczny) potrafi ono, to pokolenie, dosc skutecznie oddzielic polityke od wiary, a wiare od kosciola.

Jesli chodzi o naplyw innych kultur - jasne, to by na pewno wplynelo na oddzielenie kleru od wladzy; aczkolwiek Polska, ze swoimi tradycjami, jest malo atrakcyjnym krajem dla rozwoju innych kultur - np. islamu, ktory w coraz wiekszym stopniu ogarnia Europe. U nas kazdy przejaw "innosci" jest od razu naglasniany, karcony, wypiewany, tepiony czy manifestowany. Trudno w takim cyrku funkcjonowac ludziom odmiennym kulturowo. Juz nie wspominajac o tym jakie problemy towarzysza np. Arabom przy probie dostania sie na teren Polski.

Mowisz, ze chyba na zawsze bedziemy "wierzacym" panstwem. No pewnie bedziemy ...chyba, ze ktos z naszego pokolenia, po dojsciu do tej czwartej wladzy i uzyskaniu mozliwosciu glosu zacznie sie buntowac i zapoczatkuje jakas mentalną rewolucje; )
  • Długi

ja bym się na to pisał :D
  • Grono.Net

Pod patronatem prof. Ryszarda P. naturalnie :P
  • Długi

natuuuuralnie...

a ty Sajmon co o tym myślisz ?
  • Anonim

Rozpoczela sie ciekawa dyskusja... a wiec od początku: Ja będe glosowal na PiS- program odpowiada mi pod kazdym wzgledem, najwazniejsze jest zaostrzeni prawa i zlikwidowanie nieprawidlowosci w dzialaniu prokuratury i sadow a trakze jedniodniowe sady, czyli osadzenie i wymierzenie kary przestepcy w ciagu 48 godzin. Dalej, wprowadzenie odpowiednich podatkow i polityka, ktora bedzie sprzyjac rozwojowi panstwa. Lustracja- rzecz moim zdaniem wrecz niezbedna. Kolejy punkt to odebranie emerytur i przywilejów osobom pokroju towarzysza Jaruzelskiego i innym esbekom. A skoro mowicie o rozdzielnosci Kosciola od panstwa to nie za bardzo sie z wami zgadzam. No bo przeciez Kosciol nie ingeruje w panstwowe sprawy, nie mozna sie tu opierac tylko o zachowanie o. Rydzyka i Radia Maryja bo to przeciez jest zupelnie inna historia i nie jest wyznacznikiem zdania Kosciola.a to ze Polska jest panstwem katolickim wynika z jej korzeni chrzescijanskiego slowianskiego kraju i odciecie sie od tego byloby poniekad nie w porzadku wobec naszej historii i przodkow. A przeciez inne wyznania lub osoby nie wierzace nie sa dyskryminowane, przeciez religia w szkolach nie jest obowiazkowa a osoby innego wyznania maja pelna swobode. a to ze nie wpuszczaja arabow jest jak najbardziej sluszne bo gdyby nie wpuscili arabowow do Londynu to nie byloby tragedii.
  • Grono.Net

Co do PiSu...

<subiektywna opinia>
    PiS jest dla mnie czyms z pogranicza paradoksu i absurdu.
    - Mowia o lataniu dziury budzetowej i jednoczesnie o obnizaniu podatkow (na razie od osob prawnych, pozniej fizycznych). Ok, jak mozna zalatac dziure budzetowa zmniejszajac podatki?
    - Chca powolac urzad antykorupcyjny, ktory bedzie walczyl z korupcja w urzedach.(!!!)
    - Chca "przywrocenia porzadku na granicach" nie wiedzac, ze po zachodniej stronie kraju granic nie ma, a nasze sluzby celne po wschodniej stronie sa jednymi z najlepiej ocenianych w Europie.
    - Chca powolania nikomu nie potrzebnej Gwardii Narodowej, ale nie wspominaja z jakich srodkow bedzie finansowana i do jakich celow bedzie sluzyla.
    - Chca "poddac skutecznej demokratycznej kontroli" sluzby specjalne. Co spowodowalo by wzrost biurokracji, opozniony czas wydawania decyzji, wyciek tajnych dokumentow, ktore przechodzily by przez wiele łap, i te de.
    - Proponuja powolanie roznych glupich instytucji, np. fundusz budownictwa mieszkaniowego (10mld zl), tylko po co? I z czyich pieniedzy? i te pe.

Jednak zgadzam sie z propozycjami zaostrzenia prawa, nowelizacji kodeksu karnego i modernizacji sadow oraz policji. (No moze poza wprowadzeniem kary za "nieobyczajne zachowanie", to nie 16 wieczna francja, panowie). Zgadzam sie tez z tym, ze potrzeba wiekszych nakladow na oswiate i kulture. Ale do chuja, o tym mowil juz kazdy w ciagu minionych 15 lat, czas wreszcie na konkrety.
    </subiektywna opinia>

Co do Arabów...

"gdyby nie wpuscili arabowow do Londynu to nie byloby tragedii."

A gdyby nie wyprodukowali samochodow to nie bylo by wypadkow drogowych. Ale samochody sa, Arabowie tez sa i trzeba szukac innego rozwiazania.
    Osobiscie uwazam, ze izolowanie sie od calego swiata (nie tylko muzulmanskiego) nie jest zadnym rozwiazaniem.
    Uwazam tez, ze gdyby Bushmeni nie pchali swoich brudnych, tlustych lap tam gdzie nie powinni, i nie chcieli zaprowadzac demokracji w krajach, ktore od setek lat nie znaja demokracji - to nic nie stalo by sie w Nowym Jorku, w Madrycie, w Londynie, ani nawet w egipskim Szarm el-Szejk, gdzie teraz probuje sie zalatwic dwie sprawy przy pomocy jednej bomby.

Nie usprawiedliwiam of course terrorystow, ale chcialbym przypomniec, ze zaloga Pilsudzkiego atakujaca niemieckie konwoje i wysadzajaca w powietrze niemieckie pociagi, rowniez (z punktu widzenia Niemiec) uwazana byla za terrorystow.
    A przeciez mysmy walczyli tylko o wolnosc swojego kraju...; /
  • Długi

Sajmon jakie my mamy korzenie chrześcijańskie !? Przyszedł cesarz powiedział do Mieszka ze bu ziemi zabierza jak ten się nie ochrzci i tyle...a Bolek zwany Chrobrym wiesz jak wprowadzał chrzescijanstwo na polskich ziemiach..ano zęby wybijał,ręce łamał... Dupa maryni nie ma korzeni i tyle !!

a co do niskich podatków to...im są wyższe tym więcej przedsiębiorstw będzie je płaciło i więcej ludzi tez...jak są wysokie to logiczne ze kazdy się od nich uchyla...niskie podatki oznaczają wzrost gospodarczy...logiczne chyba
  • Anonim

Tomek jesli chodzi o muzulmanow to zgdazam sie z Toba mowiac ze nie poiwinni ich wpuszczszac, to byl skrot myslowy, chodzilo mi o nie wpuszczanie tych ktorzy moga byc zagrozeniem, tez uwazam ze powinno byc to jakos odpowiednio rozwiazane. Piotrek Polska przyjęła chrzest i od tej chwili stala sie krajem chrzescijanskim, jesli nawracanie odbywalo sie tak jak mowisz to dlatego ze ludzie byli najzwyczajniej ciemni i wierzyli w jakies poganskie gusla i trzeba bylo ich nawrocic. Spojrz na pozniejsze okresy historyczne wraz ze wzrostem swiadomosci i rozwojem spoleczenstwa wiara chrzescijanska byla coraz wazniejsza. A odnosnie PiSu, wiadomo jak kazdemu, tej partii rowniez mozna cos zarzucic, lecz wedlug mnie Polska mialaby sie najlepiej za jej rzadów( oczywiscie moze sie zawiode, moze bedzie jescze gorzej, ale wierze ze tak sie nie stanie) Ostatnio bylem na spotkaniu z liderem mojego okregu wyborczego Ludwikiem Dornem i gdy ludzie zaczeli mu zadawc pytania i wnosic prosby co ma zrobic gdy PiS dojdzie do wladzy, jego odpowiedzi bardzo mnie zaskoczyly: jesli cos bylo nie do zrobienia lub trudne do zalatwienia to mowil to wprost , nie obiecywal gruszek na wierzbie tylko po to by ludzie zaglosowali na jego partie. I to jest fair wobec elektoratu. A slyszeliscie co mowi Polska Partia Pracy: minimalne zarobki w Polsce nie beda mniejsze niz 1600 zl, buahaha to sa dopiero bujdy:)
  • Długi

oj Sajmon historia kleru polskiego jest niezwykle smuuutna....masa przywilejów,wykorzystywanie chłopów...itd
    nie no takie partie to są dopiero postrzeleńce...moim zdaniem sejm powinien składać się z przedstawicieli różnych dziedzin życia tzn. ekonomistów, lekarzy,rolnicy,prawnicy,naucz yciele wszyscy oczywiście z wyższym wykształceniem wtedy na zasadzie burzy mózgów coś by się wyburzyło......a nie banda debili kurna
  • Yurek

Witam! Kolega Sajmon ma rację. Po tym co dziś obejrzałem w tv, a były to konferencje prasowe Po i Pis, Pis wypadł lepiej... Choć Po pewnie i tak wygra, ale wkurzyło mnie 3x15 Platformy, natomiast Pis jest przeciwko "pedałom" co nieukrywam bardzo mi się podoba. Poza tym nie mydlą ludziom oczu, są konkretni i nie boję się im zaufać, natomiast platforma budzi we mnie pewną niechęć... a jeśli chodzi o kościół to nie wtrąca się przecież w sprawy państwa, chyba że sekta Radia Maryja z Guru Rydzykiem, niestety u mine na Żoliborzu jest jeden żołnierz Rydzyka, który w kościele w niedzielę na kazaniu ogłosił partie na które grzechem jest głosować. Uważam że nie należy poprostu brać po uwagę tych pier... ludzi, bo jak wiadomo wszędzie znajdą się idioci, więc nie można winić całego kościoła za kilku szurniętych.... Bo prawdziwy kościół mówi poprostu żeby głosować w zgodzie ze swoim sumieniem i tyle...
  • Anonim

Andrzej Lepper !!
  • trini

Bo prawdziwy kościół mówi poprostu żeby głosować w zgodzie ze swoim sumieniem i tyle...

Ale mimo wszystko lepiej na 'swoich'
    Jakis czas temu eksperymentalnie zaczelam chodzic na spotkania roznych grup koscielnych, i uwierzcie mi, ze od srodka to troche inaczej wyglada. Chodzi mi o to, ze naprawde wielu z tzw. kleru, na sile by trzymalo ludzi w kosciele, rozdaja ulotki romanowe i wsiechpolskie, nawiazuja w kazaniach do tego co sie dzieje w polityce i co nalezy robic. Mam wrazenie, ze to jest zamierzona manipulacja, ale przeprowadzana pod zaslona dymna... Chodze do kosciola, slucham kazan, i z coraz wiekszym przerazeniem stwierdzam, ze...
    Obecny elektorat, armia moherowych beretow i brygady bezzebnych tygrysow, sa wlasnie napedzane przez kosciol, nieswiadomie daja soba sterowac (bo jest to jedyne srodowisko z jakim maja kontakt) kieruje nimi to co mowia znajomi z koscielnej lawy a nie zdrowy rozsadek. I kolo sie zamyka.

Co do wyborow... Waham sie miedzy PiS a PO
    W PiS denerwuje mnie wlasnie to, ze sa tak bardzo 'antypedalscy', no i sam charakter Kaczynskiego, w PO Donald... Ale obydwie partie maja dobre punkty w programie wyborczym.
    Generalnie najlepszym kandydatem jest Lis.
    Tak, wlasnie tak.
    Jest apolityczny(niezwiazany z zadna partia)
    Nie wplatany w zadne afery
    Bardzo medialny
    Inteligentny
    Genialnie orientuje sie w sprawach polityki i gospodarki
    Wyksztalcony
    Bardzo znany (nie tylko w Polsce)
    i kilka innych zalet, ale tez kilka wad
    Jest za mlody
    jest zbyt znany, zeby mu uwierzyc - mam na mysli to, ze jest raczej postrzegany jak maskotka, niz czlowiek ktory moze stanac na czele kraju - choc np. taki Schwarzenegger...

No ale jak wiadomo Lis nie jest zadna miara w stawce wiec nie ma co gdybac, nalezy sie skupic na tym co sie dzieje aktualnie i dobrze wybrac. Pytanie tylko jak?
    Zacytuje kolege tutaj - sami wybierzecie potwora, i co tu duzo gadac... Jako narod lubimy narzekac - wiec bedziemy mieli POTWORA - jak zwykle.
    Ciekawe tylko kiedy zetrze mu sie makeup, i pokaze prawdziwe oblicze.
| |

dziennikarstwo i komunikowanie spoleczne ! A poza tym zajebiści ludzie wszyscy rozkochani w dzienni...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (0)