Wydział Zarządzania UW [5337]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Agnieszka

Wybaczcie, że zakładam nowy wątek, ale nie znalazłam odpowiedniego, gdzie mogę zadać pytanie, a zależy mi na uzyskaniu informacji i pomyślałam, że zwrócę do Was. Mianowicie nie zdaję matury w tym roku, tylko za kolejny, ale wolałabym wiedzieć wcześniej:
    Na stronie UW zostały podane załączniki. Jeden załącznik zawiera wszystkie kierunki, które będą prowadzone od następnego roku, czyli dla wszystkich maturzystów zdających obowiązkową maturę z matematyki.
    Jeśli chodzi o wydział zarządzania to znalazłam tam kierunek (zarządzanie, dyplomowe studia menadżerskie, stacjonarne dzienne 1 stopnia str. 240).

Wymagana jest:
    matematyka podstawowa (waga 35%)
    j. polski podstawowy (waga 30%)
    j. nowożytny podstawowy (waga 35%)

i nie ma podanych żadnych przedmiotów dodatkowych.

moje pytanie wygląda następująco:

czy np. zamiast angielskiego podstawowego, mogę oddać angielski rozszerzony i czy dostaję za niego większą ilość punktów. Z językiem polskim tak samo.

W mojej szkole nie potrafią mi udzielić odpowiedzi na to pytanie, więc jeśli nie dostanę od Was pomocy to będę musiała zadzwonić na uczelnię.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
    Agnieszka
  • Anonim

w rekrutacji bedziemy brac po uwage tylko te 3 przedmioty ktore wymienilas.
    jezeli zdasz poziom rozszerzony to zostanie on przeliczony na poziom podstawowy a nastepnie przedmnozony odpowiednio przez 0,3 badz 0.35.
    do przeliczania poziomu rozszerzonego na podst sluzy magiczna tabelka opublikowana przez uw gdzies na jego magicznej stronie web.

zdecydowanie oplaca sie zdawac rozszerzenie bo to lepsze procenty z podstawy sa wtedy.

jakas ogolna MAGIA !

:)
  • Agnieszka

o to dokładnie mi chodziło, tylko nie wiedziałam czy dobrze wiąże se sobą fakty ^^
    czyli łącznie do zdobycia 100 pkt...

Dzięki wielkie na pomoc:)
  • √١¢ķγ

zgodnie ze wzorem:

Wynik końcowy to liczba z przedziału 0 – 100, równa średniej ważonej wyników z poszczególnych przedmiotów, obliczona zgodnie z następującym wzorem:

W = a * P + b * M + c * J + d *X + e * Y

gdzie:
    W – wynik końcowy kandydata
    P – wynik z języka polskiego na poziomie podstawowym
    M – wynik z matematyki na poziomie podstawowym
    J – wynik z języka obcego na poziomie podstawowym
    X, Y – wyniki z dodatkowego przedmiotu/dodatkowych przedmiotów maturalnych na wskazanym poziomie
    a, b, c, d, e – wagi (wielokrotności 5%)

brane beda pod uwage takze przedmioty dodatkowe, ale gdzie informacja jaka maja wage? I jak to rozumiec, ze mozna miec max 100pkt? A co jesli zdaje sie jeszcze dodatkowe przedmioty? Wtedy mozna przekroczyc prob 100pkt. Jak mam to rozumiec?
  • Paweł

a czy nie jest tak, ze ten 'przywilej' przeliczania rozszerzenia na podstawe wg tabelki dotyczy tylko maturzystow z 2008 i 2009 ktorzy nie zdawali podstawowej matematyki, a samo rozszerzenie?
  • aa aaa

I jak to rozumieć, ze można mieć max 100pkt?

patrz wikipedia - artykuł średnia ważona !

podsumowując dzielisz wszystko przez sumę wag

(a*p + a*b, etc)/ (a+b+c+d, etc) i wtedy masz max 100 pkt ( suma wag daje 100 )

szczęśliwi ci którzy w liceum nie musieli się modlić do średniej ważonej z chemii .
  • √١¢ķγ

wiem jak liczy sie srednia wazona

wagi 3 obowiazkowych przedmiotow daja 100 a ja sie pytam co z dodatkowymi przedmiotami
  • aa aaa

To (z całym szacunkiem) po co się pytasz jak się liczy średnia ważoną, tu się nic innego nie liczy, nie ma żadnych dodatkowych punktów za pochodzenie. Liczy wam się tylko wasza matura wg wzoru :

("wynik polski podstawowy" * 30 + "wynik matematyka podstawowa" *35 +"wynik angielski podst" * 35)/ (30+35+35)

i to jest raczej dobrze napisany wzór, który w twojej wersji prowadzi raczej tylko do nieporozumień

W kwestii "dodatkowych punktów" regulamin rekrutacji nic nie przewiduje.

I tak macie łatwiej,( zawsze nam tak starsze roczniki mówiły )

Polecam adres : ----> tam masz wszystkie wagi do średnich
    http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.p...
    catid=41:akty-prawne&Itemid=78

Dodatkowy załącznik p.t. "Sposób ustalenia wyniku egzaminu maturalnego
    w części pisemnej na poziomie podstawowym z przedmiotu, który zdawany był
    w części pisemnej wyłącznie na poziomie rozszerzonym"
    IMHO nie dotyczy nowych matur zdawanych od 2010/ przedmiot podstawowych + rozszerzony zdawane oddzielnie ? o tych nowoczesnych maturach podzielonych to ja z kolei nic nie wiem/ . W każdym razie zał. dotyczy tylko zdawanych przed 2010 wyłącznie jako rozszerzone.

Pozdrawiam

• √١¢ķγ

dalej sie nie rozumiemy, bo po prostu nie masz informacji o tym jakie wagi maja dodatkowe przedmioty, patrz wzor napisany wyzej, X i Y oznaczaja dodatkowe przedmioty, ktore tez wplywaja na ogolny wynik a nie podane sa wagi tych przedmiotow
    jezeli nie umiesz mi pomoc to po co w sposob lekcewazacy moja osobe odpisujesz? daruj sobie
  • aa aaa

Ciekawe skąd Wielce Szanowna Pani wie o rzekomych dodatkowych przedmiotach wliczających się do systemu punktacji ?

Otóż regulamin rekrutacji nie przewiduje takich "dodatkowych przedmiotów", zatem jest mało prawdopodobne aby Komisja Rekrutacyjna nie respektując Regulaminu Rekrutacji doliczyła komukolwiek jakiekolwiek dodatkowe przedmioty / o ile system punktacji nie zostanie formalnie zmieniony w tej kwestii/

Resztę Pani wypowiedzi pozostawię bez komentarza.

• Ylaa

Nie jestem pewna czy o to ci chodzi.... Jednak z tego co się doszukałam to punkty z matury rozszerzonej są zamieniane na punkty z matury podstawowej. np. Jeżeli zdało się rozszerzony polski na 60% jest to uznawane jako 80% matury z podstawy. Jednak 100% jest liczone jako 100% . Więc średnia ważona pozostaje bez zmian. Przynajmniej tak to rozumiem. Tabelkę z "przelicznikami" procentów z rozszerzenia na podstawę znajdziesz tutaj: http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/p...
    :)
  • aa aaa

ad. punkty dodatkowe :

SYSTEM IRK

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?o...

jest z lekka niespójny

ze stroną Regulaminu :
    http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/p...

i to wyjaśnia/ czyli nic nie wyjaśnia/ źródło pochodzenia tajemniczych punktów.

Sformułowanie w IRK :
    "Wynik końcowy to liczba z przedziału 0 – 100, równa średniej ważonej wyników z poszczególnych przedmiotów, obliczona zgodnie z następującym wzorem:
    W = a * P + b * M + c * J + d *X + e * Y
    gdzie:
    W – wynik końcowy kandydata
    P – wynik z języka polskiego na poziomie podstawowym
    M – wynik z matematyki na poziomie podstawowym
    J – wynik z języka obcego na poziomie podstawowym
    X, Y – wyniki z dodatkowego przedmiotu/dodatkowych przedmiotów maturalnych na wskazanym poziomiea, b, c, d, e – wagi (wielokrotności 5%) "

jest wklejany automatem pod wszystkimi kierunkami np.

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?o... - orientalistyka/ 35+5+60/

https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?o... 5+10+15+70/ Wydział Nauk Ekonomicznych,

zatem jest prawdopodobnie błędem zresztą jest niespójny z Uchwałą .

• Paweł

Ale przeciez wg tego co jest napisane, to ta tabelka wg ktorej przelicza sie punkty z rozszerzenia na podstawe dotyczy tylko maturzystyow, ktorzy zdawali mature w roku 2008 i 2009. W 2010 kazdy musi zdac matematyke na poziomie podstawowym i wg tego na stronach UW to wlasnie ten wynik jest brany pod uwage, niezaleznie od tego, czy dana osoba zdawala dodatkowo poziom rozszerzony.
    Dopiero w przypadku kandydatow z matura z roku 08 i 09, ktorzy zdawali np. matematyke na poziomie rozszerzonym, przeliczane sa punkty na poziom podstawowy. Ja tak to rozumiem i jesli sie myle to prosze poprawcie mnie.
  • lukasek g

Witam, mam takie pytanie: Czy na studiach wieczorowych na kierunku Zarzadzanie(DSM) wystepuja jakieś progi punktowe jakie należy przekroczyć, żeby zostać przyjętym? Czy jest raczej tak, że przyjmują jak leci, wszystkich z matura z obowiązkowych przedmiotów zdanych na te 30%; >
    Pozdrawiam
  • Tyśka ^^

Mam pytanie na stronie jest napisane, że trzeba mieć przynajmniej 50% . Jak dla mnie jest to strasznie mało i jakoś trudno mi w to uwierzyć. Czy wiecie może jaki jest próg mniej wiecęj?
  • Kasia

z tym 50% to raczej chodzi o to, że trzeba tyle uzyskać żeby w ogóle zostać wziętym pod uwagę w procesie rekrutacji.
    a jeśli chodzi o progi to raczej trudno jest o nich cokolwiek powiedzieć skoro zmieniły się kryteria i przeliczniki.
    a tak ze swojego doświadczenia to mogę podpowiedzieć, żeby zamiast tracenia nerwów i czasu nad zastanawianiem się ile trzeba mieć punktów, po prostu starać się jak najlepiej przygotować do matury i jak najlepiej ją napisać, a wtedy bez kombinowania się dostaniesz :)
  • Madzia.

a ja dodam ze w tamtym roku na Radzie Wydzialu przeszla decyzja o tym, ze do rekrutacji w tym roku biora pod uwage tylko matme,polski i jezyk obcy.

na wieczorowe biora zawsze jak leci bo UW lubi studentow placacych; )

jezeli macie jakies watpliwosci to odsylam do strony wz.uw.edu.pl
  • Tyśka ^^

>Kasia napisała:
    >z tym 50% to raczej chodzi o to, że trzeba tyle uzyskać
    >żeby w ogóle zostać wziętym pod uwagę w procesie
    >rekrutacji.
    >a jeśli chodzi o progi to raczej trudno jest o nich
    >cokolwiek powiedzieć skoro zmieniły się kryteria i
    >przeliczniki.
    >a tak ze swojego doświadczenia to mogę podpowiedzieć,
    >żeby zamiast tracenia nerwów i czasu nad zastanawianiem
    >się ile trzeba mieć punktów, po prostu starać się jak
    >najlepiej przygotować do matury i jak najlepiej ją
    >napisać, a wtedy bez kombinowania się dostaniesz :)

Widzisz, tylko ja mam trochę inną sytuację, bo maturę zdałam już rok temu i jestem na studiach:) Tylko, że Koźmiński to nie jest szczyt moich marzeń, dlatego będę dodatkowo zdawać matmę w tym roku, żeby dostać się na UW. Trochę mi zależy, żeby wiedzieć jaki jest próg, bo jednocześnie będę studiować dalej i uczyć się do matury. Co nie znaczy, że nie zamierzam się starać napisać jak najlepiej :P
  • Mart.

A ja mam inne pytanie:)
    Chodzę na dzienne zarządzanie a w drugim roku chce na równoległe finanse jaki jest próg średniej i jak się tą średnia liczy? (ważona/zwykła; czy liczą się oceny z pierwszego semestru?)
  • Kasia

no konkretnie w tamtym roku było chyba coś około 430 punktów na 600 ale nie był brany pod uwagę język polski tylko matma, język obcy i geo lub historia. i inaczej był liczony poziom rozszerzony i podstawowy
| |

Twoje pierwsze żródło informacji: facebook.com/SamorzadStudentow Stare grono dla wszystkich ucze...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (8)