-
A.
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać (albo rozwiązać) to zadanie:
Marek otworzył bar z kanapkami. Jego celem jest maksymalizacja zysku.
Marek zatrudnił siedem ( 7) osób i maksymalizuje zysk.
Za 1 godzinę pracy płaci 6 zł, natomiast kanapki sprzedaje po 3 zł za sztukę.
1. Jaka jest wartość krańcowego produktu 7–go, ostatniego zatrudnionego pracownika?
2. Ile wynosi krańcowy produkt ostatniego (7–go) pracownika?
Proszę odpowiedzi omówić i zilustrować graficznie.
będę wdzięczna:) -
aa aaa
Pracodawca płaci 6 zł za godzinę = stawka płacy/ W/,
Płaca - stawka płacy/ W/ ostatniego zatrudnionego pracownika = wartości krańcowej jego pracy/ VMP/
zatem 6 zł = VMP
VMP = wartość krańcowego wytworzonego produktu,/ w skrócie wartość produkcji podniesiona dzięki zatrudnieniu ostatniego pracownika/ = value * quantity
value = cena kanapki 3zł/ zapewne chodzi o rynek konkurencji dokonałej p=UP=UK=d/
zatem 6zł/ po skomplikowanych obliczeniach/ =
VMP = 6 zł = 2 szt. kanapek X 3 złote .
Wtedy wydał cały utarg krańcowy = 6 zł i koszt krańcowy = 6 zł
UK = KK/ słynne/ - dokonał optymalizacji kosztów, przy zał. iż kanapki nic nie kosztują, zatem całe zadanie jest bez sensu.
Odp. 1. wartość krańcowego produktu 7–go prac = 6 zł.
ODP. 2 krańcowy produkt ostatniego (7–go) pracownika = 2 kanapki.
IMHO.
-
A.
dziękuje! właśnie nie wiedziałam jak Q policzyć;p
a może wiesz jeszcze jak zrobić to:
2. Proszę opisać i zilustrować graficznie różnice pomiędzy konkurencją doskonałą i konkurencją monopolistyczną, w szczególności proszę omówić zagadnienia dotyczące ustalania poziomu produkcji, ustalania cen za swoje produkty, poziomu kosztów produkcji oraz możliwości osiągania zysku. Proszę także opisać jak zachowują się korzyści: konsumenta, producenta oraz korzyść ogólno społeczna (ogółem) na obu powyższych rynkach?.
albo
3. Przypuśćmy, że mamy do czynienia z firma monopolistyczną.
a) Proszę narysować pokazać na wykresie cenę , jaką ustali monopolista, poziom produkcji oraz nadwyżkę (korzyść) konsumenta, nadwyżkę producenta (monopolisty) oraz stratę, która wynika z działania na rynku monopolisty. Czy rynek monopolisty jest efektywny?
b) Co stanie się z tymi dwoma nadwyżkami i ze stratą, jeżeli monopolista – np. producent nowego procesora zastosuje, w sposób doskonały, zróżnicowanie cen na różnych rynkach, np. w Europie, Azji i w Ameryce? Proszę to pokazać na rysunku i opisać przyjmując, że krzywa kosztów krańcowych (KK) ma stałą wartość.
c) Proszę zapisać warunek opłacalności różnicowania cen przy założeniu, ze koszty różnicowania są równe Kr. Proszę oznaczyć nadwyżkę konsumenta przez Nk, nadwyżkę producenta (monopolisty) przez Nm, a stratę przez L.
w szczególności b i c
;p; p
-
aa aaa
Te pytania dot. ok 50% skryptu do MIKRO p. B.
2. Wystarczy narysować konkurencję monopolistyczną/ tak jak monopol tylko popyt i UK bardziej elastyczny) i zauważyć, że przy konkurencji doskonałej KK=UK w miejscu przecięcia KK z popytem i zaznaczyć trójkąt 1. przecięcie KK z popytem, 2. przecięcie UK/ mniejszego do popytu/ z KK oraz przecięcie ilości wyznaczonej z warunku KK-UK z popytem/ stary punkt cenowy konkurencji monopolistycznej/ i ten trójkąt jest obszarem niekorzyści, poza tym pWK < pKM ^ QWK > QKM.
3. patrz skrypt -
-
A.
-
A.
może mógłby ktoś mi na maila wysłać skrypt albo odpowiedzi
yokomitoss@poczta.onet.pl
dziękuję! -
Agata N.
Witam. Mam ogromną prośbę. Jutro piszę egzamin u doc dr Skrzypczak i udało mi się znaleźć kilka pytań, które mogą się pojawić na teście.. Czy mógłby ktoś wskazać mi poprawną odpowiedź do tych pytań: (test wielokrotnego wyboru):
1) Czynnik produkcji, który ma tylko jedno zastosowanie ma:
a- koszt alternatywny różny od zera
b- zerowy ksozt alternatywny
c-krzywa podaży o nachyleniu dodatnim
d-krzywa podaży o nachyleniu ujemnym
2)Jeżeli proporcjonalna zmiana wszystkich czynników produkcji powoduje bardziej niż proporcjonalną zmianę produkcji, wtedy efekty skali produkcji są:
a-malejące
b-bliskie zeru
c-rosnące
d-ujemne
3)Krtóre sformułowanie NIE jest prawdziwe dla przedsiębiorstwa działającego w warunkach konkurencji doskonałej, optymalizującego wynik finansowy:
a-Kk=Kp
b-Kk=cena
c-cena=utarg krańcowy
d-cena=utarg przeciętny
4)Firma osiągnie zysk z zatrudninia tych pracowników, których wartość produktu krańcowego będzie:
a-równa stawce płacy
b-większa od stawki płacy
c-mniejsza od stawki płacy
d-żadna z odp
(wydaje mi się, że b)
Proszę o pomoc!!! pozdr. -
Agata N.
a i jeszcze jakby ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości. odnośnie zadania prawda-fałsz.
Krzywa możliwości produkcyjnych jest zbiorem kombinacji dóbr, których wytworzenie jest możliwe przy pełnym wykorzystaniu zasobów. <-według mnie jest to fałsz. Bo w/g regułki w podręczniku Krzywa możliwości produkcyjnych jest funkcją, graficzną prezentacją róźnych kombinacji dóbr, które mogą być wytworzone, gdy wszystkie zasoby są efektywnie wykorzystane. I ona oddziela zbiór kombinacji nieefektywnych od nieosiągalnych. Więc wydaje mi się, że ta krzywa nie jest zbiorem:> Mam problem z czytaniem ze zrozumieniem mikro więc byłabym wdzięczna za pomoc;) bo im dłużej to rozkminiam tym bardziej nic nie wiem;/ -
pablo
1-b,2-b(chyba),3-a,4-b. Wydaje mi się, że zdanie jest prawdziwe, bo krzywa jest ograniczonym zbiorem pewnych punktów np. (8,1), (6,3). -
Agata N.
-
...
Czy może ktoś z Was wie jak wygląda egzamin ustny u pani Skrzypczak??? -
Agata N.
-
...
-
Mariusz
>Karolka;) napisała:
>Czy może ktoś z Was wie jak wygląda egzamin ustny u pani
>Skrzypczak???
A to zerówka, czy zwykły? Jak zerówka to nie pamiętam żeby ktoś wyszedł z niej z oceną poniżej 4 - ale to było daaawno - 3 lata temu -
Anonim
hmmm... a czy ktos ma pomysl na takie dwa zadanka?
1.
Inwestor ma do dyspozycji dwie inwestycje: A i B. Jeśli zdecyduje się na inwestycję A będzie miał 10
000 zł z prawdopodobieństwem ½ lub 3 000 zł z prawdopodobieństwem ½. Jeśli zdecyduje się na
inwestycję B będzie miał 0 zł z prawdopodobieństwem 1/9, 2 000 zł z prawdopodobieństwem 7/9 lub
40 000 zł z prawdopodobieństwem 1/9.
a) Jaka jest wartość oczekiwana i wariancja inwestycji A i B?
b) Czy jesteśmy w stanie jednoznacznie określić wybór inwertora na podstawie obliczeń z punktu
a)?
c) Jeśli funkcja uŜyteczności inwestora jest postaci U(W) = W^0.5, gdzie W to wielkość majątku, to
co wybierze inwestor?
2.
Zadanie 4 (*)
Interesują cię dwie alternatywne lokaty kapitału: rachunek bankowy oraz fundusz powierniczy.
Lokata bankowa da Ci z pewnością 20% w skali roku, natomiast oczekiwany zwrot z udziałów
funduszu powierniczego wynosi 30%, a jego odchylenie standardowe 10%.
a) Zastanawiasz się, jaką część pieniędzy włoŜyć do banku, a jaką część zainwestować w
fundusz. Jeśli zainwestujesz x w fundusz powierniczy, a 1-x włoŜysz na lokatę bankową, to
jaki będzie oczekiwany zwrot z portfela inwestycyjnego? Jakie jest odchylenie standardowe
takiego portfela? Przedstaw te moŜliwości inwestycyjne na wykresie.
b) Jeśli Twoje preferencje względem oczekiwanej stopy zwrotu i ryzyka opisuje następująca
funkcja uŜyteczności: U(r,σ) = r - 0.30σ, gdzie r oznacza oczekiwaną stopę zwrotu, a σ
odchylenie standardowe stopy zwrotu mierzone w procentach, to ile zainwestujesz w
fundusz powierniczy?
c) Znajomy makler doradza Ci, Ŝeby zainwestować w akcje spółki ABC, a nie w fundusz
powierniczy. Oczekiwany zwrot z inwestycji w akcje spółki ABC jest równy 24% z
odchyleniem standardowym 6%. Argumentuje to w taki sposób, Ŝe fundusz za kaŜdy 1%
ryzyka (odchylenia standardowego) daje 3% dodatkowego zysku (30/10=3), natomiast akcje
ABC dają 4% dodatkowego zysku za kaŜdy 1% ryzyka (24/6=4). Czy jego argumenty są
słuszne? Uzasadnij posługując się wykresem z punktu a).
prosze o pomoc
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne