-
Paweł
Rekrutacja do AIESEC otwarta!! Do 25 lutego możesz wysłać aplikację i dołączyć do największej organizacji studenckiej na świecie!
Aplikację znajdziesz na stronie http://www.uw.aiesec.pl
Członkowie AIESEC....
* tworzą i prowadzą różnorodne projekty społeczno-edukacyjne,
* mają możliwość wyjazdu na praktykę zagraniczną,
* biorą udział w międzynarodowych konferencjach,
* zdobywają nowe umiejętności, takie jak: zarządzanie czasem, sztuka prezentacji, sprzedaż, negocjacje
*poznają wyjątkową kulturę AIESEC
Nie prześpij okazji i dowiedz się więcej o możliwościach rozwoju oraz zaangażowania w AIESEC!
Odwiedź naszą stronę http://www.uw.aiesec.pl > lub odwiedź nasze biuro (na Wydziale Nauk Ekonimicznych UW, ul. Długa 44/50, pokój 14)!
Spotkasz nasz również w dniach 17, 19 i 22 lutego na Wydziale Nauk Ekonomicznych UW, oraz 18 lutego na Wydziale Zarządzania, gdzie będą mieścić się nasze standy!
Jeśli nie będziesz mógł/mogła spotkać się z nami na powyższych wydziałach, napisz do mnie, chętnie odpowiem na Twoje pytania! :) -
AdaMec
Witam,
ciekawy, zachęcający temat, aczkolwiek mam parę pytań dotyczących Waszej organizacji.
"Członkowie AIESEC tworzą i prowadzą różnorodne projekty społeczno-edukacyjne" - co to znaczy, możesz rozwinąć myśl?
Czym jest "wyjątkowa kultura AIESEC"?
Mógłbyś podać kilka przykładów międzynarodowych konferencji, w których brałeś udział dzięki AIESEC? Jakiego rodzaju są to konferencje? Są to sympozja naukowe, czy spotkania w celu wymiany spostrzeżeń, wrażeń ze swoich projektów? Kto może być gościem takiej konferencji, jakie autorytety były dotychczas zapraszane?
Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi, mam nadzieję, że rozwiejesz moje wątpliwości i rzucisz trochę mniej mgliste światło na Waszą organizację :)
Pozdrawiam. -
Paweł
Każdy, kto przychodzi do AIESEC, jedzie z całym komitetem (w tym przypadku Komitet Lokalny AIESEC UW) na konferencję. Na takiej konferencji są różne tracki tematyczne - np. dla nowych członków albo dla koordynatorów projektów. Na swoim tracku nowi członkowie dowiadują się podstawowych rzeczy o tej organizacji - jak wygląda cały program rozwoju, jak mogą to wykorzystać, jakie wartości "kultywujemy", jak w ogóle wygląda struktura tej organizacji na całym świecie i są też szkolenia typowo na temat umiejętności miękkich, które wykorzystuje się potem w pracy w projekcie. Duża część sesji jest przygotowana pod kątem integracji nowych członków między sobą i z osobami, które już są w aiesec od dłuższego czasu, bo silną stroną tej organizacji jest to, że nawiązujesz w niej cenne przyjaźnie. Dla mnie osobiście jest to najcenniejsza rzecz, mimo, że istnieje wiele innych zalet.
Na koniec konferencji koordynatorzy projektów prezentują swoje projekty a nowi członkowie wybierają, w którym z projektów chcą wziąć udział i taki projekt trwa następne 3-4 miesiące.
Projekty są bardzo różne.
Najbardziej znane to Dni Kariery czyli targi pracy, praktyk i staży dla studentów, które odbędą się 23 marca w Pałacu Kultury, a częścią tych Targów jest też Akademia Umiejętności czyli darmowe szkolenia dla studentów (22-25 marca) przeprowadzane przez profesjonalne firmy. Członkowie aiesec przygotowują to wszystko - kontaktują się z firmami, zajmują się promocją, logistyką itp.
Inny projekt Enter Your Future polega na tym, że z różnych krajów przyjeżdżają do nas praktykanci i jeżdżą po liceach prowadząc lekcje dla licealistów, z reguły na temat przedsiębiorczości (ale temat nie jest regułą).
Pod tym linkiem http://www.aiesec.org/cms/aiesec/AI... opisane są też inne projekty, które obecnie działają.
Generalnie tematyka projektów jest bardzo różna. W każdym projekcie jest ktoś odpowiedzialny za kontakt z firmami, pozyskiwanie sponsorów na takie przedsięwzięcia, ktoś zajmuje się promocją, ktoś inny logistyką no i ewentualnie praktykantami z zagranicy, którzy przyjeżdżają biorąc udział w takim projekcie, co jest dla nich praktyką wolontariacką.
W ciągu roku wynikają różne możliwości jeżdżenia na konferencje - lokalne (czyli tylko dla członków danego komitetu), ogólnopolskie (dla wszystkich komitetów z Polski) i międzynarodowe.
Ja jestem w AIESEC od października i byłem już na dwóch konferencjach lokalnych i dwóch ogólnopolskich. Za dwa tygodnie jadę na konferencję do Wiednia. Tu można przeczytać, co organizatorzy piszą o niej http://emersense.org/solution/
Generalnie konferencje są o różnej tematyce. Na niektórych dowiadujesz się coraz więcej o samej organizacji i możliwościach, z jakich można skorzystać (głównie - prowadzenie własnego projektu, kierowanie organizacją jako członek rady wykonawczej lub prezydent albo wyjechanie na praktykę zagraniczną), są szkolenia z umiejętności miękkich, zarządzania, bardziej psychologiczne jak team building, coaching, mentoring, są też takie typowo wyspecjalizowane np o finansach, IT czy marketingu.
-
Paweł
Pytasz o autorytety. Zawsze jest jakiś specjalny gość konferencji, tzw chair. Jest to osoba, która ma już wiele cennych doświadczeń aiesecowych i ogólnie życiowych i dzieli się nimi podczas konferencji.
Czasem przyjeżdżają menedżerowie dużych korporacji, które są partnerami AIESEC czyli np Mars, Danone, Price Waterhouse Coopers, Deloitte i oni dzielą się swoim doświadczeniem z zarządzania lub tego czym się akurat zajmują w danej firmie. Wiadomo - dla nich jest to reklama swojej firmy, dla nas okazja, żeby nauczyć się czegoś nowego.
Ta wyjątkowa kultura AIESEC to właśnie poznawanie mnóstwa ciekawych osób z Polski i innych krajów, poznawanie innych kultur, wspólne konferencje, wspólna realizacja projektów, wspólna nauka i wspólna zabawa. Klimat jest na prawdę szczególny. Warto to przeżyć :)
Mam wrażenie, że ciężko ten temat wyczerpać, dlatego, jeśli chcielibyście więcej informacji na jakiś temat, to piszcie a przede wszystkim wpadnijcie na nasze stoisko na WZ we czwartek. Prawdopodobnie będziemy przy recepcji w budynku C od 10. Postaramy się przygotować jakiś fajny pokaz slajdów, żebyście mogli też zobaczyć to wszystko o czym tutaj piszę.
Pozdrawiam:) -
-
Paweł
Tych, którzy chcieliby zobaczyć i dowiedzieć się więcej o AIESEC, zapraszamy w poniedziałek o 13 do sali 103 na WNE. Odbędzie się tam spotkanie, na którym członkowie komitetu i praktykanci z innych krajów opowiedzą o tym, co sami robią w tej organizacji, abyście mogli zobaczyć, o co w niej tak na prawdę chodzi :)
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne