- 1
- 2
-
Paluchoski !
witam,
w tej sesji ukonczylem 5 rok studiow dziennych (tryb jednolity, czyli bez licencjata posrodku).
mam zaliczone wszystkie egzaminy i cwiczenia.
zaczalem sie za rzezbienie pracy mgr i sie zastanawiam do kiedy musze ja zdac do dziekanatu i do kiedy obronic - oczywiscie bez konsekwencji w stylu placenie $ czy tam warunek.
slyszalem, ze moj rocznik idzie starym regulaminem i mam na to dwa lata. czy to znaczy, ze przez 2 lata moge sie zalapac na kazda 'sesje obron' (jak czesto one sa) ?
trzeba cos zalatwiac w dziekanacie zeby bylo 'po bozemu', czy wystarczy ze bede sobie pisal ta prace (oczywiscie w porozumieniu z promotorem) i w pewnym momencie ja zaniose do dziekanatu ?
czy gdyby sie tak stalo, ze za dwa lata ją napisze, bede musial nadrabiac roznice programowe i NIE DAJ BOZE pisac licencjat, zeby byc dopuszczonym do obrony ?
i ostatnie pytanie: jak w usosie wszystko mam zaliczone poza seminarium mgr, to trzeba cos klikac, zamykac, etc, czy to zrobi dziekanat ?
dzieki za kompetentne info
p. -
Stefan
Wystarczy napisać na FB a nie robić raban na gronie :)
Pracę musisz oddać do 10 września i jest to ostateczny termin. Jest jednak jedna opcja:
Możesz napisać podanie do Dziekana o przedłużenie tego terminu (wiem jednak, że nie ma co liczyć na dłużej niż 2 lub 3 tygodnie). Musisz zanieść to podanie do dziekanatu a później donieść pracę.
W każdym przypadku jednak 1 października jesteś automatycznie skreślany z listy studentów i musisz pisać kolejne podanie o wznowienie studiów na czas obrony. Każdy miesiąc zwłoki z oddaniem pracy to 150zł miesięcznie.
Od czasu oddania pracy na obronę czekasz miesiąc.
Niestety nie wiem ile czasu taka sytuacja może trwać bo nie mam zamiaru wykorzystywać. Wiem jednak, że czas jest ograniczony i po jego upływie są już różnice programowe do uzupełniania (a musisz wziąć pod uwagę, że rocznik '88 to już są licencjaty).
Pozdro -
Paluchoski !
dzieki !
jestes w 100% pewien tych info :) ?
ktos mi mowil ze sa dwa lata bo idziemy starym regulaminem. dziwne...
tak czy owak chyba nie powinni robic problemu jakby sie nie wyrobilo nawet do tego 1.10 i zaplacilo za miesiac 150zl. i hope ! -
Stefan
Tak jest na 100%.
Dwa lata było do zeszłego roku bodajże ale zmienił się regulamin studiowania na UW.
Jeśli chodzi o ten 01.10 - sądzę że bez problemu powinno się udać nawet bez płacenia (ale ogarnij to podanie do Dzekana).
Pozdro 600 -
-
off
Nie masz Stefuna racji; )
02.09 - termin składania prac na obrony październikowe
30.09 - termin składania prac na obrony listopadowe
01.10 - skreślenie z listy studentów ( co w praktyce oznacza koszt 300 zł), w tym wypadku mamy dwa lata na obronę.
Informacje świeże z dziekanatu; )
Pozdro 700 :P -
Paluchoski !
-
Anonim
czyli jak zapłacę 3 stówy, to się mogę opierdzielać? zajebiście! :-)
a w takim przypadku, podanko do dziekana o co? warunek z magisterki? :P -
Anonim
-
off
z tego co zrozumiałem, to procedura wygląda tak
jeśli nie złożymy do końca września, jesteśmy skreślani z listy studentów.
kiedy złożymy pracę, a mamy na to dwa lata, musimy zwrócić się z prośbą (podaniem) o przywrócenie, to jest przydzielane z automatu, ale kosztuje 300 zł. -
Anonim
czyli dopiero jak mnie skreślą z listy, to składam podanie i płacę?
a nie można wcześniej, przed końcem września tego jakoś podaniem&płaceniem załatwić, żeby mieć na wszelki wypadek spokój (bo ja już wiem, że do września nie mam możliwości nawet usiąść nad tym, a co dopiero napisac cała mgr :D)? -
Anonim
-
Stefan
OK, z tego wynika, że niedawno wyznaczyli terminy obron - 2 tyg temu ich jeszcze nie było.
Ale jest jedno "ale"; )
Tutaj macie wyciąg z regulaminu:
1. Student, który nie złożył pracy dyplomowej w terminie określonym w § 35 ust. 1, z zastrzeżeniem § 35 ust. 2, zostaje skreślony z listy studentów.
2. Studenta, który złożył pracę dyplomową po terminie określonym w ust. 1 ale przed upływem dwóch lat od uzyskania absolutorium, obowiązuje wznowienie studiów w celu zdania egzaminu dyplomowego zgodnie z § 8 ust. 9.
3. W razie przekroczenia terminu, o którym mowa w ust. 2, egzamin dyplomowy może być złożony jedynie po uprzednim wznowieniu studiów w trybie określonym w § 8 ust. 10.
4. Student ma obowiązek uzupełnienia różnic programowych, jeśli w roku akademickim, w którym składa egzamin dyplomowy, obowiązuje inny program studiów niż w momencie skreślenia go z listy studentów. Postanowienia § 8 ust.13 stosuje się odpowiednio.
Czyli rzeczywiście mamy 2 lata na obronę, ale jest jeszcze punkt 4. Czyli mamy 2 lata pod warunkiem, że w tym roku obowiązuje ten sam program. A program jest chyba inny dla obecnego 4 roku i na 100% inny dla obecnego 3 roku. Sprawdźcie to.
Tak jak napisałem wcześniej - nie wiem ile ma się czasu, ale z teog wynika, że nasz rocznik wcale tych dwóch lat nie ma.
Ponadto:
>01.10 - skreślenie z listy studentów ( co w praktyce oznacza koszt 300 zł), w tym wypadku mamy >dwa lata na obronę.
I za kazdy kolejny miesiąc 150 zł - tak czy nie? Te opłaty są zapisane w reglaminie studiów, tylko ich wysokośc jest podawana przez władze wydziałowe. To też sprawdzcie.
Yoł -
Paluchoski !
ale my na studia szlismy jak byl stary regulamin i z tego co wiem prawo nie dziala wstecz :) -
Stefan
To co ja napisałem jest na podstawie starego regulaminu studiów (btw. te punkty są identyczne z nowym).
Poza tym na pierwszym roku WPiA uczyli, że prawo nie działa wstecz chyba, że działa. A w praktyce wygląda to tak, że podlegamy aktualnie obowiązującemu regulaminowi studiów.
Nie ma znaczenia - sprawdzcie to co napisałem na 100%. Pozdro -
.:: Akashia ::.
a czy jeśli ktoś nie ma absolutorium (i planuje je uzyskać podczas wrześniowej sesji) to ma więcej czasu na złożenie pracy? -
magda m.
dwa lata na złożenie pracy, a nie obronę - dla niektórych ma to znaczenie, potem różnice programowe co dla osób takich jak my, 'spadających' na licencjat może oznaczać wielkie kłopoty.
a 150pln to opłata za konsultacje - każdy miesiąc płatny. ( o ile to jest właśnie 150pln, w każdym razie opłata miesięczna za konsultacje, wprowadzona na całym UW, wysokość różna na różnych wydziałach) -
magda m.
>Stefan napisał
>
>Tak jak napisałem wcześniej - nie wiem ile ma się czasu,
>ale z teog wynika, że nasz rocznik wcale tych dwóch lat
>nie ma.
>
chyba dyskutowaliśmy na ten temat z dwa lata temu, nieco się zresztą pokłóciliśmy - jaki był dalszy ciąg? Bo chyba miały być jakieś wydziałowe ustalenia w tej sprawie?
-
Anonim
pewnie jak zwykle nic nie wiadomo, więc lepiej ogarnąć się z tym do 30 września. -
.:: Akashia ::.
-
Stefan
>magda m. napisała:
>>Stefan napisał
>
>>
>>Tak jak napisałem wcześniej - nie wiem ile ma się
>czasu,
>>ale z teog wynika, że nasz rocznik wcale tych dwóch lat
>>nie ma.
>>
>
>
>chyba dyskutowaliśmy na ten temat z dwa lata temu, nieco
>się zresztą pokłóciliśmy - jaki był dalszy ciąg? Bo
>chyba miały być jakieś wydziałowe ustalenia w tej
>sprawie?
>
>
A tak pokłóciliśmy od razu...; )
Tak jak mówiłem - moim zdaniem my wcale tych dwóch lat nie mamy, bo obecny 5 rok MSD i 3 rok licencjatu mają inne programy niż my. WIęc musielibyśmy robić różnice programowe.
Jedyna dobra rzecz to te terminy o których napisał Owsik.
U nas ta opłata wynosi dokładnie 150 zł. A co to za konsultacje? Chodzi o to, że marnujesz czas swojego promotora i musisz za niego płacić. That's all.
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne