Wydział Zarządzania UW [5337]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pablos

Jako ze kampania wrzesniowa za pasem, a szturmowa.com umarla, chcialbym poswiecic ten watek w/w pani.
    mam prosbe: czy ktorac madra glowa moze mi powiedziec w jaki sposob rozwiazac ponizsze zadanie z kolosa?

Na warszawskim lotnisku im. F. Chopina średnio odlatuje 10 samolotów na godzinę (zgodnie z
    rozkładem Poissona). Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
    a) w ciągu pół godziny odleci 6 samolotów?
    b) w ciagu kwadransa nie odleci żaden samolot?
    c) w ciągu 12 minut odlecą co najwyżej 2 samoloty?
    d) w ciągu pierwszych 30 min. danego dnia odlecą dokładnie 4 samoloty i jednocześnie w ciągu
    następnych 30 min. odlecą dokładnie 3 samoloty?

pzdr
  • Jacek

haha mialem nawet kartke z trescia tego zadania dzis przed oczami :D jednak rzucilem wszystko w kat i kolejny dzien minal w milej atmosferze bez statystyki :D ciekawe jak bedzie jutro...
  • e(L) barto

ale Ty Pablos jestes!!!
    ladujesz sie na forum a na poczatku kumpli powinienes popytac! zrobilem to zadanie na egzaminie i mialem max punktow :)
    niestety na chu... sie to zdalo bo jeszcze raz sobie napisze :)
    rozkminie to w wolnym czasie
    (czyt. jutro)
  • luk

wszystko z Poissona.

a) P(X=6) dla lambdy=5
    b) P(X=0) dla lambdy=2,5
    c) P(X<2) = P(X=0) + P(X=1) + P(X=2) dla lam=2
    d) P(X=4)*P(X=3) dla lambdy=5

i to tyle.

wzór na obliczanie prawdopodobieństwa dla X=k znajdziesz w kazdej ksiazce/skrypcie/notatkach takze powienienes juz nie miec problemów.

z tresci zadania wiemy, ze lambda dla godziny=10 i dlatego obliczajac dla danych czesci godziny (np. 1/4 godz czyli kwadransa) musimy odpowiednio lambde zmodyfikowac.

pozdro,
    luk.
  • Pablos

Dziekowa chlopaki!
  • Pablos

Mam jeszcze jedno pytanie do fachowcow od Poissona.
    Tresc zadania brzmi:

Stoisko w godzinach szczytu odwiedza 18 klientow na godzine. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze:
    a) podobne jak w zadaniu wczesniejszym, wiec nie ma problemu
    b)j.w.
    c) czas pomiedzy przybyciami dwoch kolejnych klientowbedzie mniejszy niz jedna minuta
    d) czas pomiedzy przybyciami kolejnych klientow przekroczy 10 min?
    Jaka jest mediana?

W jaki sposob rozwiazac c) i d)?

pozdrawiam i z gory dzieki!
  • Pablos

Nie wierze, ze nikt tego nie rozkminil...

dajcie jakas wskazowke ludki... ; )

pzdr
  • luk

mam pewien pomysł, ale napisze rozwiązanie jak sie upewnie ze jest poprawne.

a tymczasem moze przeslesz mi wszystkie zadania jakie masz na maila, hmm?

tez chetnie bym je poogladał przed egzaminem.

moj mail: tsu@aster.pl

narka,
    luk
  • Pablos

ej, podobno to sie rozwiazuje z rozkladu wykladniczego, ktory nas nie obowiazuje?
    he?
  • luk

tia, to jest z wykladniczego jak nic.

a skad wiadomo, ze nas nie obowiązuje? to pewna informacja?

pzdr.

ps. dzieki za testy.
  • Anonim

Czy ktos ma testy z zeszlych lat? Albo najlepiej z czerwca 05?

Na kolosie sa same zadania, czy trzeba wytlumaczyc jakis termin albo cos takiego?

Podchodze pierwszy raz wiec nie wiem co i jak :)

Jak ktos cos ma, to prosilbym na itrdevil@o2.pl
  • Pablos

Wykladniczego nie ma, bo Wierzbinski nie wyrobil sie zeby go wytlumaczyc, wiec powiedzial, ze lepiej nie zaczynac czegos, co wytlumaczy sie pobieznie. Czy jakos tak :)

pozdro!
  • Daria

Mam pytanie do pierwszego zadania:
    jak obliczyć lambde- we wszystkich przypadkach lambda nie będzie 10???
  • Pablos

Dzielisz...

Normalnie lambda wynosi 10, ale w pierwszym przypadku masz, ze w ciagu pol godziny, wiec mnozysz razy 1/2, czyli dzielisz na pol.

Jak masz 15 min, to 10 mnozysz razy 1/4. I tyle; )
  • luk

pablos (albo ktos inny) pliz napiszcie jak sie rozwiązuje taki typ zadań (z rozkladu normalnego):

nowy lek powoduje skutki uboczne u 35% pacjentów. Specyfik zaordynowano 40 osobom. Jakie jest p tego, ze skutki uboczne odczuje:

A. dokladnie 12 osob
    B. mniej niz 20 i wiecej niz 13 osób
    C. ponad 18 osób

z góry dzieki,
    lukasz.
  • Karolina

wydaje mi się że to się robi przybliżeniem rozkładu dwumianowego rozkładem normalnym czy jakos tak to sie nazywa, chodzi tu o zabawy z 0,5 w zależności od tego czy jest < czy <= czy > czy >=

E(x)= np czyli 40 * 0,35=14
    odchylenie=pierwiastek z npq = 3,02
    A. P(X=12) = P(11,5<= X <=12,5) = P( 11,5-14/3,02<=Z<=12,5-14/3,02) = F(-0,5) - F(0,83)= a dalej to chyba wiesz
    B. P(13<x<20) = P(13+0,5-14/3,02<Z<20-0,5-14/3 ,02) i dalej wiesz jak
    C. P(X>18)= P(18+0,5-14/3,02) itd

napisze ci tu te wzorki kiedy sie dodaje a kiedy odejmuje:

P(a<=x) odejmujesz 0,5
    P(a>=x) dodajesz 0,5
    P(a<x) dodajesz 0,5
    P(a>x) odejmujesz 0,5

Jakos tak to wyglada:)
  • Karolina

ja bym byla wdzieczna jakby ktos mi powiedzial czy napewno prawdopodobienstwo ze np. co najmniej 5 osob kupic cos tam to sie liczy prawdopodobienstwo ze kupi 5 osob, 6 ,7 itd a potem te prawdopodobienstwa sie dodaje , a np ze co najwyzej 2 to sie dodaje dla 0,1 i 2? A np czemu licząc prawdopodobienstwo że wiecej niż 2 osoby kupi cos tam to sie nie odejmie od 1 prawdopodobienstwa ze 2 osoby kupią czyli: 1- P(2)????
  • Pablos

Dokladnie tak Kalliope!

A nie odejmuje sie, bo tu sie liczy z dystrybuanty rozkladu; )
  • Karolina

no dobra, a jak np mam takie zadanie:Czas bezawaryjnej pracy w przyrządach pomiarowych ma rozkład wykładniczy z parametrem lambda = 0,15 . Jakie jest prawdopodobienstwo ze przyrządy będą działały bezawaryjnie co najmniej 4 godziny. No i jak to policzyć? Czy tutaj trzeba po prostu policzyc prawd. ze bedzie działało bezawaryjnie 1, 2 i 3 godzine ,dodac a potem odjąć od 1, czy jak???? Bardzooooooo proszę o pomooooooooooooooc
  • Dziewona

to jest rozkład wykładniczy, którego nie mieliśmy=D
  • 1
  • 2
| |

Twoje pierwsze żródło informacji: facebook.com/SamorzadStudentow Stare grono dla wszystkich ucze...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (8)