-
i kropka.
1. Czy można obronić pracę licencjacką w czerwcu jeżeli ma się jakieś niezaliczone przedmioty?
2. Czy można pisać ten egzamin na magisterskie studia dzienne w lipcu, a prace licencjacką obronić dopiero we wrześniu? Czy warunkiem pisania egzaminu i przyjęcia na te studia magisterskie jest wcześniej obroniona praca? -
Trodzel
-
>Trodzel napisał
>1. nie
>2. tak
2. tak to drugiego pytania w punkcie drugim jak podejrzewam :P -
i kropka.
-
-
ależ ryśku
-
Andzia:)
ja się pytałam o to Sokoła i mi powiedział, że aby podejść do tego egzaminu trzeba mieć zaliczony rok i obronioną pracę ze względu na procedury, a mianowicie składanie dokumentów do końca lipca. -
Tunia
no, super! A jak ja pytałam dr Dziewanowskiej o egzamin na magisterskie to powiedziała mi, że jest on we wrześniu i można się obronić we wrześniu spokojnie, a potem podejść do egzaminu! -
Mazi
to chyba nie miałoby sensu, skoro rekrutacja się odbywa w lipcu czy sierpniu.
Swoją drogą, po co robić kłopoty studentom, którzy chcą bronić we wrześniu, skoro rekrutacja będzie na podstawie egzaminu i średnia nie będzie grała roli ? :>
Poprawcie mnie, jeśli nie mam racji, bo nie czytałem dokładnie zasad rekrutacji; ) -
...
Odpowiedź jest jedna:
Jeśli ktoś nie obroni się 1 października to o studiach może zapomnieć na UW i SGH. Na SGH mozna pisać egzamin ale jeśli do 1 października nie dostarczysz wszystkich dokumentów to miejsca dla Ciebie nie będzie. Na SGH pozostaje jeszcze zimowa rekrutacja i zaczynasz od 2 semestru. Na UW musisz obronić się do egzaminu który jest w lipcu. -
Andrzej
Na wydziale nauk ekonomicznych UW nie ma problemu zeby bronic sie we wrzesniu:
Złożenie wymaganych dokumentów:
1. bez dyplomu i suplementu do dyplomu pozwala na pozostanie kandydata na liście osób wstępnie zakwalifikowanych na studia,
2. wraz z dyplomem i suplementem do dyplomu powoduje umieszczenie kandydata na liście osób ostatecznie zakwalifikowanych na studia.
Ostatecznym terminem złożenia dyplomu i suplementu do dyplomu jest termin 2 tygodni od przewidywanego terminu przeprowadzenia egzaminu dyplomowego, nie później jednak niż 24 września 2010 r. Niedostarczenie dyplomu wraz z suplementem w podanym terminie powoduje wykreślenie kandydata z listy wstępnie zakwalifikowanych na studia.
nie wiem czemu u nas nie mogloby byc podobnie, moze tez tak zrobia.
-
"Wymagane dokumenty:
odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych I stopnia (licencjat, inżynier) lub studiów magisterskich(...)"
ze strony WZ, więc jeśli dokumenty przyjmuja 19-24.07, trzeba mieć wszystko zaliczone i mieć obronioną pracę.
-
ależ ryśku
>Tunia napisała:
>no, super! A jak ja pytałam dr Dziewanowskiej o egzamin na
>magisterskie to powiedziała mi, że jest on we wrześniu i
>można się obronić we wrześniu spokojnie, a potem
>podejść do egzaminu!
to był ponoć pierwszy termin, ale na drodze negocjacji pomiędzy samorządem i władzami termin uległ zmianom - na lipiec. tak twierdzi glinka. sprostuj drogi samorządzie te doniesienia. -
Mateusz
-
ależ ryśku
też tak sądzę, kwestia tego ile w tym, co powiedziała glinka, jest prawdą. czekam dlatego na odpowiedź samorządu. -
*Carinio* ☺
ja caly czas czekam na wyjasnienie tych wszystkich rzeczy o ktorych tutaj rozmawiamy...
jesli nie bede w stanie oddac pracy do 2 czerwca to czy automatycznie nie mam prawa pisania egzaminu i ubiegania sie o miejsce na studiach magisterskich???!!! -
Ogłoszenie 1:
UWAGA !
Aby przystąpić do obrony pracy licencjackiej na przełomie czerwca i lipca 2010 r. należy złożyć pracę w nieprzekraczalnym terminie do 02.06.2010 r.
Prace złożone po terminie będą dopuszczone do obrony dopiero we wrześniu 2010 r.
Ogłoszenie 2 (rekrutacja na magisterskie):
"Wymagane dokumenty:
odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych I stopnia (licencjat, inżynier) lub studiów magisterskich(...)"
Ogłoszenie 2 dotyczy dni 19-24.07, więc bez obronionej pracy na przełomie czerwca/lipca nie masz dyplomu ukończenia studiów. -
Andrzej
To wszystko prawda, ale mnie to tym bardziej dziwi.
Przecież do obrony potrzebne jest także absolutorium, czyli zaliczenie wszystkich przedmiotów, a to, że ktoś obleje jakiś egzamin to nie jest nic niezwykłego, każdemu może trafić się słabszy dzień czy coś. Wtedy ma poprawkę i obronę we wrześniu i jeśli to wszystko jest prawdą to może zapomnieć o dalszych dziennych studiach na naszym wydziale w tym samym roku. Dobrze rozumiem?
Przecież wiele osób z tego powodu nie będzie mogło bronić się w czerwcu/lipcu. Trochę to byłoby dziwne gdyby olali tych wszystkich poprawiających się i wysłali ich na wieczorowe/zaoczne
Może coś przekręciłem, ale tak rozumiem obecną sytuację, jeśli jest inaczej proszę poprawcie mnie -
*Carinio* ☺
Dzień dobry,
do egzaminu można przystąpić już po obronie pracy - ostatnie odbędą się prawdopodobnie 8 lipca. Wśród wymaganych dokumentów znajduje się dyplom licencjata lub zaświadczenie o dokonanej obronie - osoby bez licencjata nie będą przyjęte na studia dzienne. Będziemy honorowali zaświadczenia o dokonanej obronie więc każdy, kto zda sesję w terminie i przystąpi do obrony będzie mógł podejść do procesu rekrutacji.
powodzenia!
Sekretarz Komisji Rekrutacyjnej
Wydział Zarządzania
Uniwersytet Warszawski
wstyd sie przyznac ale troche dalej nie ogarniam -
chyba mu chodzi o to, że jak się obronisz 8 lipca to mozesz nie dostac w to 10 dni dyplomu, wiec dadza Ci papierek, ze juz wszystko masz za soba i mozesz uderzac, bo dyplom to kwestia czasu - ich czasu.
-
Michał Kozłowski
Samorząd odpowiada.
Wszelkie pogłoski o tym jakoby samorząd chciał przenieść w 2010 roku termin egzaminu na II stopień z września na lipiec są nieprawdziwe.
Owszem, rozmawialiśmy o temacie egzaminu z Dziekanami WZ UW ale walczyliśmy o tym, aby w 2011 roku także był egzamin na II stopień dziennych studiów a nie planowany konkurs średnich. Wiązałoby się to z prawdopodobnym napływem setek osób z podrzędnych szkół prywatnych, którzy zgodnie z procesem bolońskim oraz polityką otwartości UW, dzięki łatwo zdobytej średniej osiągającej np. 4,8 na DOWOLNYM kierunku (np. kosmetologii) zabieraliby miejsce na dziennych studiach II stopnia studentom z licencjatem WZ.
Po wielu trudnościach, udało nam się utrzymać egzamin w przyszłym roku. Podczas rozmów władze dziekańskie same jednak zdecydowały o ustaleniu terminu tegorocznego egzaminu na lipiec. Termin wrześniowy był w końcu nieoficjalnym planem i mieli prawo plan ten zmienić.
POWTARZAM: NIE BYŁO TO NASZYM WNIOSKIEM. Samorząd nie zrobiłby czegoś takiego bez szerokich konsultacji na wydziale wśród studentów III roku.
Są plusy i minusy tej sytuacji.
MINUSY:
- Będzie ciężko z poprawkami. Ewentualne poprawki należy załatwiać indywidualnie z wykładowcami, jeśli to możliwe.
- Należy szybko oddać i obronić licencjata.
PLUSY:
- od połowy lipca wiemy na czym stoimy, i albo mamy wolne od nauki wakacje, albo szukamy innej szkoły.
- mniejsza konkurencja. Wrześniowy termin najprawdopodobniej przyciągnąłby osoby, którym nie udało się na SGH, WNE i innych wydziałach/uczelniach. Co więcej, zdążyłyby się nauczyć do egzaminu sporo przez te dwa dodatkowe miesiące, a być może wiecie, że egzamin będzie pisany głównie z tego co mieliśmy na mikroekonomii, sfg (ew. finansach przedsiębiorstw) i zarządzaniu.
Na bieżąco będziemy jednak interweniować jeśli macie do nas prośby odnośnie uściślenia czegoś lub wyjaśnienia. W środę ok. 12:00 idę porozmawiać o tej sprawie z Prodziekanem Piotrem Sokołem. Do tego czasu, a także potem, zapraszam na zgłaszanie swoich uwag na priv lub na kozlowski.samorzad@gmail.com. Zapewniam że żaden głos nie zostanie bez komentarza.
pozdrawiam
Michał Kozłowski
przewodniczący Samorządu