WZ UW MSM II rok 2011/2012 [968]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • i kropka.

1. Czy można obronić pracę licencjacką w czerwcu jeżeli ma się jakieś niezaliczone przedmioty?

2. Czy można pisać ten egzamin na magisterskie studia dzienne w lipcu, a prace licencjacką obronić dopiero we wrześniu? Czy warunkiem pisania egzaminu i przyjęcia na te studia magisterskie jest wcześniej obroniona praca?
  • Trodzel

1. nie
    2. tak
  • woj

>Trodzel napisał
    >1. nie
    >2. tak

2. tak to drugiego pytania w punkcie drugim jak podejrzewam :P
  • i kropka.

czyli żeby pisać ten egzamin trzeba się obronić w czerwcu, tak?
  • ależ ryśku

z tego co mówiła glinka to nikt tego nie wie; ]
  • Andzia:)

ja się pytałam o to Sokoła i mi powiedział, że aby podejść do tego egzaminu trzeba mieć zaliczony rok i obronioną pracę ze względu na procedury, a mianowicie składanie dokumentów do końca lipca.
  • Tunia

no, super! A jak ja pytałam dr Dziewanowskiej o egzamin na magisterskie to powiedziała mi, że jest on we wrześniu i można się obronić we wrześniu spokojnie, a potem podejść do egzaminu!
  • Mazi

to chyba nie miałoby sensu, skoro rekrutacja się odbywa w lipcu czy sierpniu.
    Swoją drogą, po co robić kłopoty studentom, którzy chcą bronić we wrześniu, skoro rekrutacja będzie na podstawie egzaminu i średnia nie będzie grała roli ? :>
    Poprawcie mnie, jeśli nie mam racji, bo nie czytałem dokładnie zasad rekrutacji; )
  • ...

Odpowiedź jest jedna:
    Jeśli ktoś nie obroni się 1 października to o studiach może zapomnieć na UW i SGH. Na SGH mozna pisać egzamin ale jeśli do 1 października nie dostarczysz wszystkich dokumentów to miejsca dla Ciebie nie będzie. Na SGH pozostaje jeszcze zimowa rekrutacja i zaczynasz od 2 semestru. Na UW musisz obronić się do egzaminu który jest w lipcu.
  • Andrzej

Na wydziale nauk ekonomicznych UW nie ma problemu zeby bronic sie we wrzesniu:

Złożenie wymaganych dokumentów:

1. bez dyplomu i suplementu do dyplomu pozwala na pozostanie kandydata na liście osób wstępnie zakwalifikowanych na studia,
    2. wraz z dyplomem i suplementem do dyplomu powoduje umieszczenie kandydata na liście osób ostatecznie zakwalifikowanych na studia.

Ostatecznym terminem złożenia dyplomu i suplementu do dyplomu jest termin 2 tygodni od przewidywanego terminu przeprowadzenia egzaminu dyplomowego, nie później jednak niż 24 września 2010 r. Niedostarczenie dyplomu wraz z suplementem w podanym terminie powoduje wykreślenie kandydata z listy wstępnie zakwalifikowanych na studia.

nie wiem czemu u nas nie mogloby byc podobnie, moze tez tak zrobia.
  • woj

"Wymagane dokumenty:

odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych I stopnia (licencjat, inżynier) lub studiów magisterskich(...)"

ze strony WZ, więc jeśli dokumenty przyjmuja 19-24.07, trzeba mieć wszystko zaliczone i mieć obronioną pracę.

• ależ ryśku

>Tunia napisała:
    >no, super! A jak ja pytałam dr Dziewanowskiej o egzamin na
    >magisterskie to powiedziała mi, że jest on we wrześniu i
    >można się obronić we wrześniu spokojnie, a potem
    >podejść do egzaminu!

to był ponoć pierwszy termin, ale na drodze negocjacji pomiędzy samorządem i władzami termin uległ zmianom - na lipiec. tak twierdzi glinka. sprostuj drogi samorządzie te doniesienia.
  • Mateusz

Był Wrzesień a samorząd wynegocjował Lipiec? Przecież to bez sensu.
  • ależ ryśku

też tak sądzę, kwestia tego ile w tym, co powiedziała glinka, jest prawdą. czekam dlatego na odpowiedź samorządu.
  • *Carinio* ☺

ja caly czas czekam na wyjasnienie tych wszystkich rzeczy o ktorych tutaj rozmawiamy...
    jesli nie bede w stanie oddac pracy do 2 czerwca to czy automatycznie nie mam prawa pisania egzaminu i ubiegania sie o miejsce na studiach magisterskich???!!!
  • woj

Ogłoszenie 1:

UWAGA !
    Aby przystąpić do obrony pracy licencjackiej na przełomie czerwca i lipca 2010 r. należy złożyć pracę w nieprzekraczalnym terminie do 02.06.2010 r.
    Prace złożone po terminie będą dopuszczone do obrony dopiero we wrześniu 2010 r.

Ogłoszenie 2 (rekrutacja na magisterskie):

"Wymagane dokumenty:
    odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych I stopnia (licencjat, inżynier) lub studiów magisterskich(...)"

Ogłoszenie 2 dotyczy dni 19-24.07, więc bez obronionej pracy na przełomie czerwca/lipca nie masz dyplomu ukończenia studiów.
  • Andrzej

To wszystko prawda, ale mnie to tym bardziej dziwi.

Przecież do obrony potrzebne jest także absolutorium, czyli zaliczenie wszystkich przedmiotów, a to, że ktoś obleje jakiś egzamin to nie jest nic niezwykłego, każdemu może trafić się słabszy dzień czy coś. Wtedy ma poprawkę i obronę we wrześniu i jeśli to wszystko jest prawdą to może zapomnieć o dalszych dziennych studiach na naszym wydziale w tym samym roku. Dobrze rozumiem?

Przecież wiele osób z tego powodu nie będzie mogło bronić się w czerwcu/lipcu. Trochę to byłoby dziwne gdyby olali tych wszystkich poprawiających się i wysłali ich na wieczorowe/zaoczne

Może coś przekręciłem, ale tak rozumiem obecną sytuację, jeśli jest inaczej proszę poprawcie mnie
  • *Carinio* ☺

Dzień dobry,
    do egzaminu można przystąpić już po obronie pracy - ostatnie odbędą się prawdopodobnie 8 lipca. Wśród wymaganych dokumentów znajduje się dyplom licencjata lub zaświadczenie o dokonanej obronie - osoby bez licencjata nie będą przyjęte na studia dzienne. Będziemy honorowali zaświadczenia o dokonanej obronie więc każdy, kto zda sesję w terminie i przystąpi do obrony będzie mógł podejść do procesu rekrutacji.
    powodzenia!

Sekretarz Komisji Rekrutacyjnej
    Wydział Zarządzania
    Uniwersytet Warszawski

wstyd sie przyznac ale troche dalej nie ogarniam
  • woj

chyba mu chodzi o to, że jak się obronisz 8 lipca to mozesz nie dostac w to 10 dni dyplomu, wiec dadza Ci papierek, ze juz wszystko masz za soba i mozesz uderzac, bo dyplom to kwestia czasu - ich czasu.
  • Michał Kozłowski

Samorząd odpowiada.

Wszelkie pogłoski o tym jakoby samorząd chciał przenieść w 2010 roku termin egzaminu na II stopień z września na lipiec są nieprawdziwe.

Owszem, rozmawialiśmy o temacie egzaminu z Dziekanami WZ UW ale walczyliśmy o tym, aby w 2011 roku także był egzamin na II stopień dziennych studiów a nie planowany konkurs średnich. Wiązałoby się to z prawdopodobnym napływem setek osób z podrzędnych szkół prywatnych, którzy zgodnie z procesem bolońskim oraz polityką otwartości UW, dzięki łatwo zdobytej średniej osiągającej np. 4,8 na DOWOLNYM kierunku (np. kosmetologii) zabieraliby miejsce na dziennych studiach II stopnia studentom z licencjatem WZ.

Po wielu trudnościach, udało nam się utrzymać egzamin w przyszłym roku. Podczas rozmów władze dziekańskie same jednak zdecydowały o ustaleniu terminu tegorocznego egzaminu na lipiec. Termin wrześniowy był w końcu nieoficjalnym planem i mieli prawo plan ten zmienić.
    POWTARZAM: NIE BYŁO TO NASZYM WNIOSKIEM. Samorząd nie zrobiłby czegoś takiego bez szerokich konsultacji na wydziale wśród studentów III roku.

Są plusy i minusy tej sytuacji.

MINUSY:
    - Będzie ciężko z poprawkami. Ewentualne poprawki należy załatwiać indywidualnie z wykładowcami, jeśli to możliwe.
    - Należy szybko oddać i obronić licencjata.

PLUSY:
    - od połowy lipca wiemy na czym stoimy, i albo mamy wolne od nauki wakacje, albo szukamy innej szkoły.
    - mniejsza konkurencja. Wrześniowy termin najprawdopodobniej przyciągnąłby osoby, którym nie udało się na SGH, WNE i innych wydziałach/uczelniach. Co więcej, zdążyłyby się nauczyć do egzaminu sporo przez te dwa dodatkowe miesiące, a być może wiecie, że egzamin będzie pisany głównie z tego co mieliśmy na mikroekonomii, sfg (ew. finansach przedsiębiorstw) i zarządzaniu.

Na bieżąco będziemy jednak interweniować jeśli macie do nas prośby odnośnie uściślenia czegoś lub wyjaśnienia. W środę ok. 12:00 idę porozmawiać o tej sprawie z Prodziekanem Piotrem Sokołem. Do tego czasu, a także potem, zapraszam na zgłaszanie swoich uwag na priv lub na kozlowski.samorzad@gmail.com. Zapewniam że żaden głos nie zostanie bez komentarza.

pozdrawiam

Michał Kozłowski
    przewodniczący Samorządu
| |

Czyli rocznik '88 i starsze/młodsze na pierwszym roku Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawsk...

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (4)