-
p
wszyscy wiemy ze napęd jest jedna z 2 najwazniejszych skladowych rowera xc
Napęd też szybko się zużywa (zależy jakie jeszcze jest jego obciążenie:>).
Chcialbym aby ten temat poświęcić wymianie doświadczeń.
Na początek chcialbym zapytac o łańcuch mam kasete (niestety) 9x bo tak wyszło taniej ale łańcych jest węższy i przez to osłabiony. Mam sram jakis tam (nie pamietam). Jest twardy nie chodzi na sycho nigdy, ale problem jest w tym ze się zrywa juz 3 razy się zerwał jak tak dalej pójdzie to będzie za krótki :(. Jaki model jest w miare wytrzymały na kasecie 9x -
Anonim
do tej pory uzywalem tylko connexa 908/904 nigdy go nie zerwalem, dodatkowo ma zapinke ktora ulatwia zdejmowanie do mycia. teraz z braku laku jade na sramoskim lancuchu rowniez z zapinka. lancuch zmieniam co 900-1100 km w zaleznosci od tego jak sie rozciagnie w trakcie eksploatacji. zrywanie lancucha moze byc spowodowane
a) uzywaniem biegow na skos
b) pedalowaniem na sile pod gore.
przyznam ze bedac na 12-14 maratonach nigdy nie stracilem lancucha. pewnie bym wtedy polegl :( bo nie wiem co w tej sytuacji zrobic :) -
Anonim
Skalka moze poprostu masz zamocne kopyto; ) ja mam do kasety 9x lancuch SRAM'a.Sporo juz na nim przekrecilam,w max warunkach itd ale jeszcze nie udalo mi sie go zerwac.Pzdr -
Anonim
Siemanko.
Ja mam łańcuch sramowski, calkiem twardy bo PC69 ale juz dwa razy mi strzelił... co prawda pod tą samą górę ale ona nie jest jakaś straszna... Nie wiem czy jednak nie przesiąde się na Shimano...
A co do zerwanego łańcucha to wystarczy go skuć kolego hathor3; )
pzdr -
-
Anonim
pewnie i mozna skuc. ale trzeba miec po pierwsze czym, po drugie czy sciganie po takiej naprawie ma jeszcze sens? gdy wszyscy ktorzy mieli Cie objechac juz dawno to zrobili.
ha. -
Anonim
po pierwsze skuwarke jednak powinieneś mieć ze sobą a po drugie to skucie łańcucha zajmuje jakies 3 minuty wiec to czy ściganie ma jeszcze sens czy nie to myśle, że zależy od sytuacji i od tego czy dobrze kręcisz czy nie :p
pzdr -
Anonim
polanica 2003, SRAM PC99 sie rozpial od wibracji i namietnie wygial; )
Trza bylo rozkuc drania i wywalic z 10 ogniw, ale to trudne bez skuwaka..
final? 30 minut prosb o skuwak na ostatnim podjezdzie; ) -
Piję colę, palę Davidoffy...
A mi kiedyś na prostej drodze, przy prędkości spacerowej nagle puścił łańcuch Shimano. Skułem (pożyczonym narzędziem, ale teraz mam na czarną godzinę własne) i jak dotąd działa (ok. 400 km w normalnych, nie wyścigowych warunkach). -
Радован
ja uzywam łańcuchów connex 804 i nie było zadnych kłopotów :) zmieniam co ok 1000km :)
jeżdże na kasecie sram 5.0 (11-28) leciutka, ale jednosezonowa :P szybko sie zużywa
to jeszcze dopowiem że używam korb ritchey pro :) -
Anonim
-
Przemek
Kilka słów o pękających łańcuchach.
Łańcuchy nie pekają same z siebie, pękają na skutek nieumiejętnego posługiwania się napędem. Wiadomo są sytuacje losowe, łańcuch udeża o kamień ale przeważnie to kolaż nieumiejętnie operując biegami powoli i bardzo systematycznie niszczy łańcuch.
Jeżdzenie na przekosach np. 22-11, 22-12 oraz najniebezpieczniejszy przekos dla łańcucha 44-32. Łancuch na tym biegu ma bardzo skoszoną linię i naprawde nie potrzeba wiele siły aby go zerwać. Poza tym częste używanie popularnych biegów "trzy jeden i dwa" bardzo niszczy łańcuch i przyczynia się potem do łatwiejszego zerwania.
Jak ktoś uważa że zerwał bo ma rakietę w nodze to mam taką sugestie: Czy widziałeś kiedyś żeby zawodnik czołówki chociażby ligi bike maraton zerwał łańcuch?
Ale się rozpisałem:)
Pozdrawiam -
Anonim
mnie sie lancuchy nie zrywaja O_o
wymieniam jak sie rozciagna... uzywam kasety shimano deore LX 8 rzedowej (przy najblizszym zuzyciu wymieniam na 9 rzedowa) i łancucha rowniez LX... i niec -
Przemek
Nie zmieniaj napędu na 9. Po co??
Zostaw sobie napęd na 8 bo jest o wiele trwalszy za sprawą szerszego łańcucha!! Nie widze piotzreby używania w rowerze górskim 9przełożeń. Bardzo modne jest teraz jeżdzenie na napędzie 2x9 albo 2x8 i to już w zupełności wystarcza;) Ja też tej zimy zmieniam cały napęd na 8 bo jest tańszy i wytrzymalszy!! zamierzam użyć 2 kaset pierwsza w góry XTR 11-32 a dróga na płaskie mazowasze szosowa Ultegra 11-23 -
Snakem
troche od tematu- po czesci zwiazane z napedem :) : nie wiecie gdzie mozna dostac tak latwo lamiaca sie czesc jak BOLEC OD WYCISKACZA PART TOOL???