-
Demon
Hej. zastanawiałem się gdzie można znaleźć w necie jakieś tablice pływów.
Jestem ciekawy gdzie w basenie morza śródziemnego są jakie średnie skoki. Ciekawi mnie jakie porty są uznawana przez PZŻ przy sprawdzaniu opinii na morsa.
Macie jakieś stronki gdzie są tablice? -
Mateusz
Aż takie ważne są dla Ciebie te kilka centymetrów? :) A porty na morsa - pełnomorskie (tak na marginesie to nikt za bardzo tych opinii nie sprawdza, chyba że sobie wpiszesz 300h wypływanych w dwa dni rejsu). -
Grisza ®
Rejs na śródziemnym nie zalicza się do stażu pływowego wymaganego na morsa. Jeśli chcesz zaliczyć taki staż na ciepłych wodach to wybierz się np. na Kanary. Na zimnych chociażby Północne... -
Anonim
Kilka centymetrów może zamienić się w pół metra, a pół metra + fala + różnica wywołana wiatrem i ciśnieniem - we wbity kil w porcie. Historia z Chorwacji. Polecam więcej pokory dla tych "kilku centymetrów".
A co do opinii i PZŻ - wejście do dwóch portów o średnim skoku pływu conajmniej 1,5 metra. W Europie to północne i norweskie, z ciepłych wód - kanary.
Aha, opinie chyba jednak sprawdzają, bo do mnie dzwonili z prośbą o doprecyzowanie zapisu w jednej z opinii (2007 rok to był, nie wiem jak jest teraz). -
-
Adam Krupa www. zeglowanie .net
Podobno - komuś zanegowali opinię z Kanarów:
(znalazłem info: http://zegluj.net/forum_zeglarskie/...
aczkolwiek - powszechnie uważa się, że te Kanary zalicza się do wód pływowych i wielu ludziom opinie Kanaryjskie przechodziły.
Ja więc moim załogantom najbliższego rejsu Kanaryjskiego - oprócz opinii dołączę tablicę pływów oraz notatki, które będą robić wyliczając poziom pływu w portach standardowych, dołączonych oraz fragmenty mapek ćwiczeniowych na których będą ślady ich nawigacji z czynnym oraz biernym uwzględnianiem prądów pływowych - notabene uważam, że PZŻ powinien tylko opinie z takimi załącznikami uwzględniać (tak jak RYA robi przy Yachtmaster Ocean ze stażem oceanicznym z astronawigacją).
I nawet jeśli jakiś podrzędny urzędnik nie skuma tego i odrzuci, to na szczęście mam tam trochę znajomych kapitanów, którzy nadadzą sprawie odpowiedni bieg.
Pozdrawiam
Adam Krupa