- 1
- 2
-
Consulinho
Hej,
Macie moze doswiadczenie, gdzie najlepiej zrobic szkolenie na sternika (tj 200 godz) + egzamin + razem ze szkoleniem radiotelefonisty VHF SRC ?
Moze dodatkowo polaczyc to z jakims ciekawym rejsem; )
-
Anonim
Rozumiem, że chodzi o sternika jachtowego, bo morski to 600 h i jak mnie pamieć nie myli 11 egzaminów.
Polecam link do tematu, który Cię interesuje na drugim gronie:
http://grono.net/user/topic-show.js...
Pozdrawiam -
Consulinho
-
nel
a jaka jest wlasciwie roznica miedzy jachtowym a morskim?bo ja robie w szwecji jakiegos sternika i bede mogla plywac po baltyku - podobno calym i po calym srodziemnym, tylko nie po oneanie, to co to do cholery jest wg polskiego prawa???!! -
-
Anna;)
wg pl prawa sa: zeglarz jachtowy, sternik jachtowy i jachtowy sternik morski i na koncu kapitan jachtowy. roznia sie uprawnieniami. sternik jachtowy moze prowadzic wszysko na srodladziu i na morzy do 4om2 powierzchni zagla i 20 mil morskich od brzegu, zas jachtowy sternik morski moze prowadzic jachty do 80m2 zagla i bez ograniczen- caly przepiekny swiat:) a kapitan jachtowy wszystko i bez ograniczen:):) tak to w skrocie wyglada w polskim prawie:) moze w szwedzkim jest tak ze morza wewnetrzne a nie otware:) -
Anna;)
-
marta
różnica jest jeszcze w przygotwaniu. ja sternika jachtowego zdaje się kilka manerwrów a na morskiego to znazcnie więcej zachodu i więcej godzin przed egzaminem.
jeste jeszcz znaczna różnica w cenie kursu i egzaminu. nie wszystkie szkoły żeglarstwa które prowadzą kursy na żeglarzy i sterników jachtowych, prowadzą na sterników morksich. -
Anonim
No i jeszcze, to że już dużym osiągnięciem jest połapanie się w morskim; najczęściej trzeba samemu biegać i wszystko załatwiać (zwłaszcza kiedy robi się coś przez CWM)
Dochodzi jeszcze ta różnica, że na kursy na morskiego idą bardziej konkretni ludzie. -
Anonim
-
Anna;)
morski to morski, poprstu wiecej egzaminow i robia to ludzie ktorzy chca plywac. tak mysle:) wiecej nauki i juz inne podejscie bo juz masz caly swiat przed soba...:):):)a manewry na morskiego.. nie przesadzajmy, to samo tylko ze na kilkunastu tonach i ok 13 m dlugosci i dwa maszty:)kwesta wyczucia i trcohe trzeba poplywac:)tyle:)
-
Consulinho
no tak to w sumie bardziej by mi na morskim zalezalo (czyt. brak ograniczen)
Ktos ma jakies doswiadczenie w tym zakresie? Gdzie najlepiej robic?
-
Anonim
Witam.
Manewrówka - potrzeba wody więc wypada udać się na pomorze; organizują: CWM, Skipper lub któryś z OZŻetów, co ma swoją Centralną Komisję Egzaminacyjną (CKE).
A potem wybierasz wspomnianą CKE w jednym z chyba czterech OZŻ (Gdynia, Szczecin, Kraków lub Wawa), kupujesz kartę i jedzesz po kolei ustne, a potem pisemne, a potem zbója...
Trochę to czasu zajmuje, nie powiem...
Jak chcesz to wyślę ci na priva część katalogu WOZŻ (w którym trochę działam) dotyczący tego tematu.
Pozdrawiam -
Consulinho
-
Anonim
-
filip
moja osobista opinia jest taka, ze jesli ktos nie orientuje sie w roznicach pomiedzy sternikiem a sternikiem morskim to chyba starczy mu patencik sternika bo niby po co mu morski.... chyba ze po oficera na zaglowcu jakowyms :) -
Anonim
Ale przynajmniej się stara... oby nie było jak ze sternikami z Gdańska, przez tydzień szukałe takiego, który by nie bał się prowadzić rejsu. -
filip
-
Anonim
tak tylko prostujac kilka kwestii:
no tak to w sumie bardziej by mi na morskim zalezalo (czyt. brak ograniczen)
Morski nie znaczy brak ograniczen. Dopiero kapitan ma takie uprawnienia.
a jaka jest wlasciwie roznica miedzy jachtowym a morskim?bo ja robie w szwecji jakiegos sternika i bede mogla plywac po baltyku - podobno calym i po calym srodziemnym, tylko nie po oneanie, to co to do cholery jest wg polskiego prawa???!!
W szwecji nie robisz polskich uprawnien. Stopnie zeglarz, st. jacht, j.st.mor i kapitan to sa polskie uprawnienia. ty robisz szwedzkie. -
por. Borewicz
Joystick, a jak tam bylo w rejsie bo jak sie zmienialismy to nie bylo czasu pogadac? -
Anonim
i tak się ustawa ma zamiar zmienić, bo weszliśmy do unii i nie trzeba będzie mieć patentów na morzu; o) cóż będzie trzeba ubezpieczenia bulić
- 1
- 2